Las Setas din Sevilla
Las Setas sau Setas din Sevilla
Sau mai pe romaneste spus, “ciupercile” din Sevilla pentru ca Las Setas asta inseamna iar Sevilla a preluat acest nume care deja este in traditia orasului asa cum sunt Catedrala din Sevilla sau Plaza de Espana.
Piata de la Encarnacion este una dintre pietele vechi din Sevilla care nu ieseau in evidenta in mod deosebit in trecut. O piata intr-o hala si o parcare obisnuita ce umpleau un spatiu important foarte aproape de Catedrala de Sevilla, in inima centrului vechi al orasului.
Autoritatile au decis prin anii 1990 sa o reamenajeze, in ideea de a crea pe langa o hala de piata moderna si un spatiu pietonal sus precum si o parcare subterana. In momentul in care au inceput sapaturile, constructorii au descoperit sub ruinele vechii piete, urme de constructie din timpul Impreiului roman si din perioada maura. Au inghetat atat demolarea cat si constructia si mult timp au ramas blocati la “si acum ce facem”? Cunoastem si noi asemenea situatii. La ei a durat 10 ani! 10 ani in care au sapat si au recuperat vestigii si s-au gandit ce sa faca pentru a pune in valoare ceea ce au gasit de arheologii.
In 2004 au lansat un concurs international de arhitectura in care au pus ca si conditii pastrarea tuturor spatiilor ce delimiteaza piata, punerea in valoare pentru vizita a ruinelor din subteran precum si crearea unui nou pol de interes turistic in oras. Din nenumaratele proiecte prezentate de echipe de arhitectura din mai multe tari, a fost ales proiectul arhitectului german Jürgen Mayer, cel care avenit cu o concetie extraordinar de inovativa si moderna, inspirata insa din bolțile Catedralei din Sevilla și de copacii ficus din Plaza de Cristo de Burgos din apropiere. O structura de lemn pe patru nivele, formată din șase umbrele de soare sub formă de ciuperci gigantice. Proiectul a primit initial numele de Metropol Parasol.
Constructia a inceput in 2005 doar ca ideea fantezista a arhitectului german efectiv nu a putut fi pusa in practica. Lemnul de frasin din Finlanda folosit nu putea sustine greutatea intregului proiect. Parea imposibil! Abia in 2009 au gasit o solutie, un adeziv fiind folosind ca armătură iar inaugurarea a avut loc in anul 2011. Ce se estima ca va costa 50 de milioane de euro a costat de fapt 100! Si asta am mai trait in Romania. Dar a iesit ceva unic in lume!
Cu cele sase picioare, cu dimensiunile de 150 de metri pe 40 de metri si o inaltime de 28 de metri, un muzeu jos la subsol unde vizitatorii descopera ruinele de acum sute sau mii de ani, piata locala de la nivelul 1 sau pietonala de la nivelul 2 precum si cu cele doua nivele unde intrarea se face platind bilet, Las Setas este un tot unitar ce a adus in spatiul acela o cladire absolut futurista care insa, in mod ciudat, se integreaza perfect in arhitectura inconjuratoare.
Las Setas este mai mult decat un pod. Sau o promenada. Sau cum vreti voi sa-i spuneti. Ciuperci daca vreti. Chiar daca unora dintre localnici li se pare o hidosenie, are un farmec extraordinar si te fascineaza prin fantezie. Lemnul folosit este structurat in forma de fagura si nu formeaza linii drepte decat in structura. In rest totul este rotund, oval sau fluid. Nu poti cuprinde vizual toata cladirea si de aceea partile care se arata se completeaza imediat cu celelalte. O alee curge pe acoperis si te duce in toate punctele cardinale ale orasului oferindu-ti o panorama de 360 de grade.
Mai mult! Structura nu a fost gandita doar pentru zi. Noaptea se desfasoara o feerie de lumini pe fiecare parte si daca sus culorile se schimba incet si lin, muzica se aude in surdina, jos sunt lumini de la lasere care se joaca pe asfalt. Ce vreau sa va spun este ca Las Setas este un loc care este diferit ziua fata de noapte dar la fel de frumoasa si ca arhitectii au scos tot ce se putea din acest proiect, atat ca functionalitate cat si ca aspect in toate dimensiunile.
Las Setas noaptea
Noua ne-a placut foarte mult si experienta lor, un filmulet de 15 minute in care este prezentata Sevilla si locurile minunate pe care le poti vizita. Este o introducere frrumoasa inainte de a vizita faimosul pod. Am vizitat Setas/Las Setas atat ziua cat si noaptea si nu am reusit sa decidem care vizita a fost mai frumoasa. Daca ajungeti in Sevilla si mergeti acolo sau poate daca ati fost deja sa ne spuneti si noua voi cand o preferati.
Pentru orar si lista de preturi puteti intra pe site-ul oficial setasdesevilla.com