LUMEA MARE

Vacanta in Gran Canaria

Vacanta in Gran Canaria

Insula Gran Canaria face parte din arhipeleagul Insulelor Canare. A treia ca marime, cu o forma aproape rotunda si este una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta din lume. Pentru turistii romani, cea mai cunoscuta insula ramane Tenerife dar in ultima perioada acest lucru incepe sa se schimbe si Gran Canaria devine incet incet locul preferat. Si isi merita acest loc pentru ca Gran Canaria are o multitudine de oferte pentru toate varstele si toate destinatiile.

Gran-Canaria
De la Lencer – own work

Insulele Canare sunt teritoriu spaniol, autonom, situate la mica distanta de Sahara de vest sau Maroc ( un pic peste 100 de km )  si dispun de o clima minunata pentru vacante, cu o medie a temperaturii de 26-27 de grade celsius. Intrarea din Romania se face pe baza unei carti de identitate sau a pasaportului, nu este nevoie de viza iar preturile sunt mai jos decat in Spania continentala datorita taxelor mai mici pe care Guvernul autonom de aici le impune. Gran Canaria, cu forma ei aproape rotunda, are capitala in orasul Las Palmas, o autostrada ce aproape inconjoara trei sferturi din insula, drumuri perfecte pe tot cuprinsul ei ce duc pana in inima muntilor din mijloc, statiuni de vacanta insirate in partea de sud cu plaje fabuloase si orasele cochete in partea de nord. Ca sa intelegeti exact, pe cercul insulei, Las Palmas este orasul capitala, cosmopolit, cu o istorie de 500 de ani si cu o plaja uluitoare, in partea de nord ( partea de sus ) a insulei sunt o multime de rezervatii naturale si mici orasele cocotate pe munte iar partea de sud ( partea de jos ) a insulei, este cea care ofera statiunile de vacanta cu plaje extraordinare si clima perfecta pentru plaja si rasfat. Mijlocul insulei este inalt, cu munti de piatra si relief arid si daca inchiriezi o masina poti ajunge pana la 2000 de metri altitudine de unde se vede atat insula Gran Canaria dar si insula Tenerife.

Gran-Canaria

Cea mai buna varianta pentru vizitatorii care cauta relaxare si plaja este partea de sud a insulei.

Distantele de la aeroport la oricare dintre statiunile din nord se masoara in zeci de minute. Autostrada face legatura intre ele si merge pana la cea mai indepartata care este la doar vreo 50 de km. In oricare dintre ele alegeti sa va petreceti vacanta din Gran Canaria, o sa gasiti hoteluri pentru toate buzunarele, plaje intinse cu nisip fin si intrare in apa lina precum si nenumarate alte obiective turistice atragatoare. Solutia ca sa vizitati confortabil locurile este sa inchiriati o masina. Benzina este mai ieftina ca in Romania, autostrada nu se plateste iar drumurile sunt absolut impecabile. Noi am avut o Dacie Sandero Stepway de la RentaCarTirma.  Din Maspalomas si pana in Playa de Mogan, trecand prin Puerto Rico, toate sunt statiuni superbe, pline de turisti, fiecare avand ceva specific si atragator iar masina de productie romaneasca ne-a dus peste tot.

Chia daca in Las Palmas ploua, aproape sigur in partea de sud se face plaja! Este un fenomen meteorologic dat de asezarea geografica, curentii Atlanticului si de vanturile ce bat pe insula. Zilele insorite de aici fac vremea buna de plaja inclusiv in lunile de iarna cand Europa este inzapezita. Astfel, o temperatura de 25 de grade celsius in ziua de Craciun sau de Revelion nu este nimic iesit din comun. Intreaga insula beneficiaza de acest climat generos dar partea de sud indeosebi. Tot aici sunt si plajele intinse cu nisip fin si intrarea in apa potrivita pentru orice varsta. De la mici golfuri la plaje uriase ca intindere.

Tocmai de aceea aici s-au nascut statiunile ce atrag turisti! Iar in jurul lor graviteaza veniturile insulei, pentru ca peste 50% din fonduri vin din turism si se estimeaza ca 80% din populatie lucreaza intr-un loc ce are legatura cu industria turistica. Acest fapt se reflecta si in atitudinea localnicilor. Dependenta de turisti i-a invatat/educat sa fie extrem de ospitalieri si binevoitori cu cei care ajung in Gran Canaria. Pana si politia este cu zambetul pe buze in permanenta si aici a fost unul dintre putinele locuri din lume unde am simtit ca sunt acolo ca sa ajute si nu ca sa ma controleze.

Maspalomas

In statiunile din sud se gasesc nenumarate spatii de cazare. De la resorturi ultra/all inclusive somptuoase, cocotate pe stanci si cu panorame asupra oceanului incredibile, la resorturi ascunse in vegetatia luxurianta, hoteluri de 3*-4* ce sunt potrivite pentru familiile cu copii sau seniori, vile de inchiriat pe plaja sau bungalowuri pentru cei care isi doresc intimitatea oceanului. Preturile sunt pe masura buzunarului oricarui turist si am intalnit atat turisti in Ferrari cat si familii care mergeau cu trei copii la plaja. Oricine isi gaseste loc aici.

Plajele din sud sunt renumite pentru frumusetea lor. Majoritatea turistilor cauta plajele cu nisip fin, curate si care au intrarea in apa lina. Playa del Ingles, Playa de las Meloneras, Anfi del Mar, Amadores sau Playa de Mogan sunt doar cateva din salba ce imbratiseaza uscatul. Fiecare in parte este speciala. Una este extrem de intinsa, alta este salbatica, una fina sau alta impartita in golfulete ce ofera intimitate. Toate curate si cu facilitati cum ar fi dusurile, sezlongurile sau beach baruri.

Playa-del-ingles

dune-nisip-maspalomas

Tot in partea de sud, oferta de excursii si obiective turistice este extrem de bogata pentru turisti. Cel mai mare parc de distractii din insula – Holiday World se gaseste in Maspalomas si este un adevarat complex de distractie pentru toate varstele. De la roata mare ce iti arata statiunea de sus la fel de fel de aparate pentru copii, karaoke si zona de food, barul sportiv sau bowling. Un Aqualand – inchis insa in aceasta perioada de pandemie. Palmitos Parc este un bioparc gradina zoologica si delfinariu in acelasi timp, un mall urias in Puerto Rico, excursii pe camile pe dunele de nisip ca in Orient la Camello Safari sau excursii in largul oceanului pentru a vedea delfini in mediul natural, hoteluri ce ofera SPA-uri de nivel mondial. Restaurante ce merita o stea Michelin ascunse in vai abrupte precum este restaurantul Valle de Mogan  sau celebra Hard Rock Cafe.Sunt doar cele mai importante locuri de aici ce atrag turisti dar sunt inca multe altele ce va asteapta.

Mall Puerto Rico

Centrul insulei Gran Canaria

Fiind formata in urma cu milioane de ani datorita unei eruptii vulcanice, insula are o forma conica cu mijlocul sau inalt si deseori lipsit de vegetatie. Soselele de aici insa sunt impecabile si chiar daca drumul este sinuos, el este o placere pentru soferi si duc pana la cel mai inalt punct al insulei – El Pico de la Nieve – la aproape 2000 de metri altitudine. Iar drumul pana acolo este plin de puncte de belvedere sau locuri de unde se pot face drumetii prin natura. Cand stai pe plaja, deseori vezi cum centrul insulei este acoperit de nori dar nu dureaza si oricum norii foarte rar coboara. Sus, la El Pico de la Nieve., se desfasoara o panorama extraordinara a insulei si insula vecina Tenerife iti face semn de peste apa.

Excursia in centrul insulei te duce si in Tejeda, un mic oras declarat in anul 2015 ca fiind unul dintre cele mai frumoase orase din Spania. Aici poti gusta celebrul martipan sau “bienmesabe” din nenumaratele dulcegarii ce sunt deschise. Drumul trece pe langa locuri deosebite al insulei si va puteti opri la cea mai frumoasa plantatie de aloe vera pe care am gasit-o vreodata, loc de unde puteti cumpara produse naturale din aloe vera cu procente de 99% ce nu se gasesc in nici un magazin din insula. Sau daca sunteti iubitori de drumetii aveti ocazia sa mergeti sa vedeti un monolit urias de peste 80 de metri inaltime, format natural in urma eruptiilor vulcanice din insula. Relieful o sa va aduca aminte uneori de Gran Canion si alteori de padurile de pini din Italia sau Grecia. Spectaculos si de o frumusete rara, se schimba in functie de altitudine iar locurile unde veti opri pentru pranz sau pentru o cafea sunt minunate.

Recomandam excursia ce poate dura o zi pentru ca, asa descoperiti si zona fara apa a insulei. La fel de atragatoare si de interesanta ca si zona de plaja.

Nordul insulei Gran Canaria

Nordul insulei nu se remarca prin plajele sale ci prin frumusetea naturala a locurilor. Fiind o zona mai inalta, oraselele sunt aproape toate in genul celor de la munte dar toate sunt extrem de frumoase si ingrijite. Poate cea mai importanta de aici este Arucas, oras unde exista o Catedrala impozanta ce domina partea de nord a insulei. Nu este foarte veche, constructia ei fiind terminata in anul 1977 dar domina zona prin arhitectura sa inalta in stil neo gotic. Este un punct de referinta si nu ai voie sa treci pe langa fara sa o vizitezi. Parcul municipal si centrul vechi al orasului care inconjoara Catedrala sunt ofertante pentru turisti iar la mica distanta se gaseste Gradina Botanica.

De aici drumul curge spre Firgas unde am gasit una dintre cele mai frumoase fantani din Spania. Pe o strada in panta, sunt doua zone extrem de interesante. Prima, cea de sus, cu descrierea in amanunt a tuturor insulelor Canare iar cea de-a doua cu fantana in cascada.  Tot aici, peste drum de acele fantani este si un punct de belvedere in curtea bisericii de unde poti vedea frumusetea coastei insulei.

Din video puteti intelege mult mai bine arhipeleagul Insulelor Canare

Daca pleci din Las Palmas, este o excursie de cateva ore, drumurile sunt perfecte si merita sa mergeti pana in aceste doua locuri.

Las Palmas – capitala Gran Canaria

Las Palmas are o istorie bogata si a fost dintotdeauna un oras important atat pentru spanioli cat si pentru cei din Marea Britanie. Prin pozitia sa, a fost punct de oprire a galioanelor spaniole ce veneau/plecau spre America de sud si tot un punct de oprire pentru englezii care mergeau spre sudul continentului african, locurile unde erau colonii engleze. Astfel s-a dezvoltat un centru important atat naval cat si militar. Urmele inca se vad peste tot si faptul ca aici exista un Muzeu Cristofor Columb arata bogatia istoriei orasului. Cosmopolit, cu cartiere vechi si zone moderne, se intinde intr-un fel de peninsula naturala cu plaje pe ambele parti si un port urias unde ancoreaza de la vase de croaziera la nave militare.

Las Palmas

Las Palmas noaptea

Poate cel mai cunoscut loc din Las Palmas este plaja din stanga orasului. O plaja de aproximativ 5 km cu o promenada strajuita de hoteluri, baruri si terase, plina ochi de oameni atat pe nisip cat si pe partea de sus. Las Canteras se numeste plaja si datorita reliefului din largul sau o sa vedeti niste valuri cum poate doar in Hawaii mai sunt. Am ramas uimiti de puterea oceanului si am aflat si de ce se produc.

Plaja Las Canteras este situata intr-un golf foarte larg, aproximativ 4-5 km, iar la cateva sute de metri in larg, pe fundul oceanului este un recif natural care atunci cand apa vine formeaza valuri inalte. Acestea se ridica inalte imediat dupa recif dar se sting incet pana la mal si transforma intregul golf intr-un fel de piscina. Pe valuri se face surfing iar la putina distanta spre mal se face paddling. Mai rar asa ceva. Imaginea valurilor furioase este fabuloasa! Pe aceasta plaja, anual se organizeaza un festival de sculpturi in nisip, in capatul din dreapta al plajei, festival unde vin artisti din nenumarate tari.

Las Palmas este un oras mare, are aproape 500.000 de locuitori, este cel mai mare oras din arhipeleag si ca si restul insulei este in acest moment la dispozitia turistilor ce vin in Gran Canaria. Pe partea opusa plajei Las Canteras se afla portul, o piata intinsa pietonala unde se tin diverse festivaluri si care are dedesubt o autogara precum si un mare Mall. In spatele acestora este unul dintre cele mai frumoase acvarii din lume. Acvariul Poema del Mar este locul potrivit pentru copii, adolescenti, adulti si seniori. O calatorie in lumea apei si a naturii de-a lungul istoriei Pamantului. Pentru turisti este un obiectiv de neratat! Are cel mai mare ecran al unui bazin. Este efectiv urias! O sa va uimeasca si o sa va placa garantat.

Las Palmas este impartit in cartiere vechi precum Vegueta, locul unde intalnim muzee, case construite acum 400-500 de ani, la inceputul colonizarii acestei insule, vechi biserici si restaurante ascunse in curtile interioare ale cladirilor. Genul de Centru vechi pietonal, fermecator, cu stradute pietruite si palmieri din loc in loc. Vechiul ( sau mai bine zis primul ) centru al orasului. Sau lipit de Vegueta, traversand pe deasupra vechiul rau ce se varsa in ocean ( acum asfaltat si cu un bulevard deasupra ) mai modernul cartier Triana. In Triana te poti rataci pe strazile pline cu magazine ce sunt situate in cladiri construite in stil Art Noveau. Orice brand cauti, e aici. Pietonal si el in  multe parti, Triana este modern, efervescent si cautat de cei care vor sa faca shoping dar si sa se relaxeze la una dintre nenumaratele terase.

Inainte de final, vreau sa va povestesc putin despre istoria unei statui ce se afla in parculetul din fata hotelului Santa Catalina, un hotel de lux unde a stat si Regele Spaniei, construit de englezi acum peste 100 de ani. Statuia infatiseaza cateva persoane ce pare ca se arunca de pe un munte si sunt prezentate in pozitii ciudate pentru cei care nu stiu povestea. Statuia povesteste despre ultima batalie dintre colonizatorii spanioli si localnicii din populaţia Guanche. Cuceriti putin cate putin in cateva zeci de ani de spanioli, mult superiori inarmati fata de cei care dispunea doar de arme primitive, fabricate din lemn, os sau piatra, acestia s-au retras pana undeva in munti unde singura cale de scapare era o prapastie uriasa. Fostul rege al insulei, trecut de partea spaniolilor, a incercat sa il convinga pe nepotul sau, ramas la conducerea putinilor localnici ce inca nu erau colonizati, ca nu exista alta cale si ca trebuie sa se predea. Acesta insa a ales calea libertatii si impreuna cu ai sai s-au aruncat in gol alegand moartea in locul unei vieti sub stapanirea noilor veniti. Daca o sa priviti ansamblul, acum stiind povestea, o sa descoperiti si puterea simbolistica a acesteia.

Statuie Las Palmas

Gran Canaria este o destinatie la indemana turistilor romani, existand un zbor direct Bucuresti - Las Palmas cu un zbor ce dureaza cinci ore si 20 de minute. Este o alternativa la vechile destinatii deja batute si strabatute. Un loc ce asteapta cu bratele deschise atat vechile cunostinte cat si pe cei care decid sa o descopere pentru prima data. Nu o sa puteti face toate lucrurile de mai sus intr-un sejur normal dar aveti alternativa de a alege ceea ce va face placere.

Multumim pentru invitatii, suport si informatii celor de la  Patronato de turismo de Gran Canaria fara de care acest proiect ar fi fost mult mai greu de realizat si fara indoiala incomplet! Cu ajutorul lor am reusit sa ajungem in aproape toate colturile insulei, in locuri faimoase dar si in locuri mai putin populare dar care merita a fi cunoscute si aratate tuturor . Multumim de asemenea tuturor celor cu care am colaborat in acest proiect si-i asiguram de toata consideratia noastra. 

PS

Ca o informatie in plus pentru voi. Numele “Canare” nu vine de la pasarile cu acelasi nume! Atunci cand Regele Marocului a ajuns prima data in insule a fost surprins de numerosii caini salbatici care traiau aici asa ca a denumit insula cu numele “Insula cainilor”. Iar Imperiul roman care a ajuns si el pana aici (!!) a dus numele mai departe  “Insulae Canariae”. Tocmai de aceea in Piata Sfanta Ana, cea mai importanta din oras, exista statui cu caini ce strajuiesc Catedrala din Las Palmas.