Dar când nu o să mai vrea nimeni să fie vaccinat?

Se apropie momentul când nu vor mai fi doritori sa se vaccineze…

Suntem departe de ceea ce credem ca suntem si faptul ca se arata semnele ca in curând vor fi mai multe doze de vaccin decât doritori sa se vaccineze, dovedește ca multi dintre noi nu reușim sa trecem peste vechi tipologii de gândire.

Daca la începutul pandemiei eram înnebuniți sa se găsească un vaccin si acuzam oamenii de știința ca nu reușesc sa găsească un tratament minune, când a apărut, de fapt când AU apărut, multi au fost ușurați dar la fel de multi au rămas sceptici. In timp, nebunia programărilor, exemplul dat de UK si Israel care au reușit sa scadă miraculos rata de infectare si decesele au reușit sa mai aducă in tabără celor care își doreau vaccinul multe persoane nehotarate.

O campanie oarecum reușita de vaccinare in Romania a dus la peste 20% numărul celor care sunt vaccinați. Cu stat la coada, cu număr de așteptare, cu discuții ca plata celor din sistemul sanitar care erau si sunt implicați in acest proiect. Un hei rup cu bune si rele care per total a reușit partial. Astăzi daca vrei sa te vaccinezi, iți poți alege vaccinul si in câteva zile te vaccinezi.

Problema care se arata la orizont e alta!

Peste puțin timp vor fi doze de vaccin dar nu vor fi doritori care sa se vaccineze… Daca in mediul urban, in afara de cei care sunt absolut siguri ca vaccinul este ceva rău, cei cărora de fapt si de drept le este teama sa facă vaccinul si de cei care așteaptă încă sa vadă daca cei care s-au vaccinat vor avea efecte secundare grave, majoritatea deja s-a vaccinat măcar odată si așteaptă rapelul sau sunt deja vaccinați cu ambele doze. In curând vor rămâne nevaccinați putini. Cei care ori nu cred in vaccin ori cred ca acest virus nu exista. Si vor fi doze de vaccin la liber…

In mediul rural însă, la fel ca si in localitățile mici din provincie, lucrurile sunt puțin diferite. Probabil procentul celor vaccinați este format doar dintr-o cifra si nici nu se întrevăd speranțe ca va creste spectaculos. Nu neapărat lipsa dozelor sau a posibilităților de a se vaccina ci neîncrederea oamenilor in aceasta campanie. Daca orașele mari vor avea la sfârșitul verii procente de 50-60-70% vaccinați, viața reintrând oarecum in normal, localitățile mici, indiferent ca sunt comune sau orașe vor rămâne in urma si nu din cauza lipsei dozelor de vaccin.

Cum pot fi convinși cei care refuza sa se vaccineze ca este spre binele lor sa o facă? Cine isi asuma sa convinga oameni care nu isi doresc vaccinul?  Cum pot face asta?

Sunt familii întregi care refuza vaccinul, vecinii lor de asemenea fiind anti vaccin iar zvonurile cu privire la “ce pățești daca te vaccinezi” bat lejer stirile privind beneficiile. Privita din punctul lor de vedere, situația este oarecum de înțeles. Puține cazuri in bula lor de persoane care este destul de mica, unde putini s-au îmbolnăvit, spaima de ceva nou si necunoscut. Prefera sa riște o infectare decât sa riște ceva ce nu înțeleg. Este de înțeles. “De ce m-as vaccina daca la mine Covid-ul nu are cum sa ajungă?“Problema însă va fi atunci când va ajunge! Iar de la ei va ajunge din nou in orasele mari…

Nimeni nu garantează ca vaccinul este tratamentul minune, nimeni nu garantează ca vei fi protejat pentru restul vieții sau ca nu exista efecte secundare pe termen scurt. Este vorba si de o alegere personala într-un final daca ești dispus/a sa îl faci sau nu. Vaccinul însă este, deocamdată, singura arma pe care o avem in lupta cu aceasta pandemie! Si daca va veni momentul in care, chiar având o astfel de arma, vom continua sa trecem prin ATI, este strict vina noastră, oamenii de știință, autoritatile și medicii făcându-și datoria!

Citeste si despre Pasaportul Covid

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Tu ce zici despre asta?