Conacul Maria Theresa
Conacul Maria Theresa. Povestea merge mai departe.
Conacul Maria Theresa este un loc ce duce o poveste mai departe. Chiar daca sensul povestii s-a schimbat, aceasta este mai frumoasa. Si a devenit astazi un loc de basm unde linistea tine de relaxare si nu de tristete.
Romania nu are o istorie atat de bogata ca tarile din vestul Europei in ceea ce priveste constructiile ce s-au pastrat. Chiar si asa totusi, nici o zona a tarii nu este atat de bogata in constructii vechi precum Transilvania. Poate faptul ca sute de ani a apartinut imperiului Austro-Ungar face ca aceasta parte din Romania sa aiba multe locuri si constructii ce au rezistat de peste 200-300 de ani. Daca dupa Revolutie, aproape totul a ramas parasit si incet incet a intrat in degradare, in ultimii ani lucrurile s-au schimbat. Renasc locuri despre care nici macar nu discutam acum 10 ani.
Orlat este un sat la vreo 15-17 km de Sibiu. Apartine de comuna cu acelasi nume si are o istorie ce se intinde pe vreo 700 de ani. Povestile nescrise spun ca intemeietorii au fost români, stabiliti aici inca de pe vremea cand Imperiul Roman stapanea provincia dar cele scrise ne povestesc despre istoria maghiara si saseasca a locului. Undeva la mijlocul secolului al XVIII-lea, Orlatul devine o localitate de frontiera si aici isi avea sediul Regimentul I Romanesc de Infanterie de Granita, unitate ce pazea frontiera.
O parte din aceasta perioada coincide cu perioada domniei Imparatesei Maria Theresa, cunoscuta si ca Maria Terezia a Austriei sau Maria Theresia, din Casa de Habsburg, cea care a fost conducătoarea Țărilor Ereditare Austriece între anii 1740-1780, fiica lui Carol al VI-lea împărat romano-german, soția împăratului Francisc Ștefan și mama împăraților Iosif al II-lea și Leopold al II-lea.
Un lucru ce a alimentat povesti de budoar neoficiale, este faptul ca Maria Theresa a avut 16 copii dintre care 11 fete si 5 baieti. Pentru o familie imperiala este un numar cum rar se regaseste in istorie. Si de aici s-au nascut o multime de fantezii despre ea. Dar Imparateasa are cel putin doua initiative ce ne arata spiritul sau modern si ce valori aprecia. Astfel, ea a iniţiat desfiinţarea iobăgiei, lege implementată de către urmaşul său la tron, fiul ei, Iosif al II-lea si tot ea in anul 1768 a adoptat un nou cod penal prin care a interzis tortura. Pe 29 noiembrie 1780, Maria Theresa a murit la Palatul Hofburg din Viena, dupa 40 de ani la conducerea Sfantului Imperiu Roman.
Locul pe care se afla acum Conacul Maria Theresa este locul unde era incartiruita o parte a Regimentului iar cele sapte pivnite care inca exista erau folosite ca temnite.
La intrarea in Conac, pe partea stanga, aveti o lista cu ofiterii care au condus Regimentul in acele timpuri, lista ce a fost obtinuta din arhivele de la Viena. Daca stai sa observi cu atentie, fiecare avea o perioada de cel putin 3-4 ani, timp in care servea Imperiul la granitele sale.
Pentru ca singura constanta in istorie este schimbarea, locurile si-au pierdut in timp importanta strategica si au devenit din localitate de granita, una care se afla in inima Romaniei. Comunismul a adus utilitatea practica a vechilor temnite si o Cooperativa a “stapanit” aceste locuri, folosindu-le pentru maturarea cascavalului. Faptul ca incaperile erau la adancime, fara ferestre, spatioase, faptul ca temperatura era constanta, le facea ideale pentru acest lucru.
Locul acesta insa a avut noroc!
Nu se putea gasi o “noua stapanire” a locului mai buna decat o familie ce este pasionata de istorie, religie, natura si frumos. Daca timp de sute de ani locul a fost doar un deal practic, astazi are un aspect pe care cei din timpurile vechi nu si l-ar fi putut inchipui. Cladiri noi, construite in asa fel incat sa completeze locul au acoperit vechile temnite si Conacul Maria Theresa si-a deschis portile pentru turisti.
Conacul dispune de ai multe genuri de camere si apartamente, potrivite pentru orice tip de familie sau grup de prieteni. De la camera single la apartamente destinate mai multor familii ce vin impreuna. Iar cladirile in sine sunt construite din barne de lemn ce ofera o atmosfera deosebita. Cald iarna, racoare vara…lemnul folosit are proprietati pe care cei de la munte le stiu foarte bine si de care profita din plin. Camerele sunt o combinatie de traditional si modern, un design ce cauta functionalitatea dar si aspectul. Cu televizor plat dar si cu un pat la un etaj construit in camera.
Conacul este o oaza de liniste si natura, o bucatica de frumusete intr-un loc ce isi merita turistii pentru ca isi ofera la schimb sufletul. Domeniul este atat de mare incat te poti plimba pe aleile lui si astfel sa-i descoperi atractiile.
Cei care detin astazi Conacul Maria Theresa au o viziune prin care imbina traditia cu natura si modernismul, luand cele mai bune lucruri din fiecare in parte. Astfel ca domeniul are o casuta la intrare, amenajata ca un mic muzeu cu icoane si costume populare vechi dar are si doua piscine pentru oaspeti. Un mic lac artificial, casa a doua rate de Nil si a doua lebede dar si teren de tenis de camp. Pomi fructiferi ce isi arata roadele dar si un grill urias unde in weekend sunt intinse mese bogate. O sala de conferinte pentru diverse evenimente dar si doua casute traditionale ce nu au apa sau curent.
Unul dintre cele sapte beciuri s-a transformat intr-o Crama superba unde se fac degustari de vinuri in vremuri ce nu au pandemie, si arata ce poate face pasiunea pentru frumos dintr-un loc ce se pierdea in trecut.
Si printre cele mai apreciate lucruri regasim #pliteincinse
Zilele de weekend cand grill-ul sfaraie cu carne de oaie, miel, porc sau vita si mirosul de mancare buna aduce oaspeti la masa. Si daca oaia sau mielul este la putere aici sa nu va mire pentru ca Marginimea Sibiului e renumita pentru turmele sale de oi iar tot ce se pregateste aici nu vine dintr-un magazin ci direct de la un producator local. Bucatele de aici au nume care te imbie sa le comanzi. Cum va suna: Antreul granicerului, Evantaiul domnitei, Tigaia colonelului sau Platoul ciobanasului? Alaturi de papanasi fierti, o specialitate pe care doar aici am gasit-o si care se presupune ca este prima forma de papanasi.
Cand istoria este pastrata…
Pasiunea proprietarilor de a colectiona diverse obiecte vechi, au dus la crearea unui adevarat muzeu atat in interiorul Conacului cat si in exterior. La fiecare pas intalnesti ceva vechi ce este pus in evidenta cat de bine se poate. Toate acestea, aduc un farmec aparte domeniului, un aer de aristocratie veche, de mister, un loc ce incearca sa conserve istoria din cat mai multe domenii. O calatorie in trecut prin destinatia de astazi.
Casutele vechi de la Conacul Maria Theresa
Poate cea mai interesanta idee de la Conacul Maria Theresa, o idee fascinanta pentru cineva interesat de traditii, este cea cu casutele vechi in care nu exista electricitate sau apa curenta. Practic sunt doua casute construite in stilul traditional, mobilate cu obiecte vechi, case in care experimentezi exact felul in care strabunicii nostri traiau. Lumina de la opait, patul inalt acoperit cu tesaturi, obiectele ce te inconjoara, ferestrele mici si prispa. O experienta fabuloasa pentru cineva care cauta ceva diferit.
O scurta drumetie de la conac
Pentru cei care isi doresc sa se plimbe si cred ca Orlatul nu are ce oferi, va recomandam o plimbare usoara pe care oricine o poate face. In apropiere de conac, pe un deal nici inalt dar nici prea mic ai ocazia de a vedea o imagine rara. Toata valea se vede. Pana la Sibiu sau Parcul Natural Dumbrava Sibiu. Si e un drum de doar 15-20 de minute. Locul se numeste Cetatea scurta si are cel putin trei motive de vizita pe langa scurta drumetie. Troita eroilor din primul razboi mondial; intrarea in vechea pestera de unde se extragea pe vremuripiatra vanata si evident panorama senzationala asupra vaii.
Conacul Maria Theresa
Conacul Maria Theresa este mai mult decat o locatie unde mergi sa te odihnesti. Este un loc in care se impletesc relaxarea cu mancarea buna, odihna cu un vin rece asezat. Conacul este o bucatica de istorie readusa la viata. Si merita sansa de a fi descoperita!
Si astfel povestea merge mai departe…