LUMEA MARE

Compania aeriana DAN AIR pleaca din Brașov în Bacău

DAN AIR mută din decembrie toate operațiunile de pe Aeroportul din Brașov, pe Aeroportul din Bacău

Astăzi, la sediul DAN AIR din București, am participat la o conferință de presă organizată de către compania aeriana, în cadrul căreia am aflat detaliile plecării companiei de pe aeroportul din Brașov.

Compania aeriană integral românească, DAN AIR, a luat hotărârea temporară de a întrerupe operațiunile aeroportului internațional Ghimbav din Brașov. Această decizie a fost luată în urma anunțului făcut de reprezentanții aeroportului Brașov pe data de 30 octombrie 2023, că extinderea programului de operare de la 12 ore la 16 ore se va face abia începând cu data de 15 ianuarie 2024. Motivele care au condus la această decizie includ programul restrâns, lipsa infrastructurii adecvate pentru operațiuni în sezonul de iarnă și lipsa facilităților oferite companiilor aeriene.

” În pofida caracteristicilor de funcționare ale Aeroportului Brașov, echipa DAN AIR s-a încăpățânat să opereze pe Brașov pentru că am crezut în potențialul acestui oraș și am dorit să susținem dezvoltarea lui. DAN AIR a „subvenționat” existența Aeroportului Brașov și a forțat alți operatori să deschidă curse regulate pe acesta ca efect direct al prezenței companiei noastre însă ca orice business, avem nevoie de predictibilitate. În aproximativ 5 luni, DAN AIR a pierdut deja 2,6 milioane de euro, iar brașovenii au pierdut 120 milioane de euro bani publici.”, a declarat Matt Ian DAVID, CEO – DAN AIR.

DAN_AIR

În ceea ce privește data mutării zborurilor DAN AIR de la Brașov la Bacău, aceasta se va desfășura în două etape. Din data de 13 noiembrie, cursele programate pentru Brașov vor fi operate de pe Aeroportul Bacău pentru destinațiile principale din Europa. Apoi, începând cu data de 11 decembrie, toate operațiunile aeriene ale DAN AIR vor fi transferate în totalitate pe Aeroportul Bacău.

Problema principală care a condus la această schimbare a fost programul redus de operare al Aeroportului Brașov, care inițial trebuia să fie extins la 16 ore de funcționare începând cu 3 noiembrie 2023, dar nu a fost realizat din cauza unor probleme legate de controlorii de trafic aerian. Aceasta a determinat companiile aeriene să aterizeze pe alte aeroporturi în afara orelor de funcționare ale Aeroportului Brașov, creând disconfort pentru pasageri și costuri suplimentare pentru transferul acestora între București și Brașov.

DAN AIR a propus mai multe soluții pentru a remedia această situație, cum ar fi mutarea controlului virtual al traficului aerian de la Arad la București, contractarea unor furnizori de servicii de informare sau derogarea de la regulamentele standard pentru calificarea controlorilor de trafic. În plus, Aeroportul Brașov nu a primit încă certificarea necesară pentru a opera zboruri în condiții de vizibilitate redusă, ceea ce a limitat și mai mult programul de funcționare. Aceasta a creat dificultăți suplimentare pentru pasageri și a dus la pierderi semnificative pentru compania DAN AIR.

Cu toate acestea, pentru a veni în sprijinul pasagerilor, DAN AIR oferă transferuri gratuite de la Brașov la Bacău pentru pasagerii care doresc să-și continue călătoria cu biletele achiziționate. Călătorii pot alege această opțiune și vor fi informați cu privire la noile modificări ale programului de zbor.

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.