LUMEA MARE

Toledo

      Toledo

Toledo este la 45 de minute de mers cu autobuzul sau 30 de minute cu trenul fata de Madrid si isi merita din plin renumele de orasel pitoresc. De la autogara de la Piazza Eliptica iei bilete pentru autobuzul care te duce la  destinatie ( 5.35 dus plus 4.27 intors ) si ajungi sa vizitezi unul din cele mai fermecatoare locuri din Spania. Situat pe un munte ( mai mult un deal inalt ) este inconjurat din trei parti de raul Tajo – cel mai lung din peninsula Iberica – si a fost din timpuri vechi o cetate greu de cucerit. Trei religii mari au convietuit secole la rand si s-au influentat reciproc. Maurii, evreii si crestinii au impartit strazile si casele. Patrimoniu Mondial UNESCO inca din anul 1986, capitala provinciei Toledo, fosta capitala a Spaniei pana prin secolul XVI are o istorie bogata in spate.

toledo

alcazar

          Fiind situat pe o colina inalta, a fost intotdeauna un punct strategic, aparat cu inversunare de toti care au stapanit cetatea inca de pe vremea imperiului roman. Poti vedea si acum urmele podului roman, care era singura cale de acces in oras in acele timpuri, in rest natura ocrotindu-l prin inaltime si prin raul care il inconjoara ca o centura.  Renumit prin calitatea sabiilor – celebrul otel de Toledo, renumit prin Catedrala extraordinara cu al ei luminator, prin muzeul si casa lui El Greco, prin Alcazar – fortificatia acum muzeu militar care domina imprejurimile, orasul este destinatie pentru numerosi turisti din toata lumea.

catedrala catedrala interiorelgreco

    De la autogara, ca sa nu iei in piept urcusul de 20 de minute de mers pe jos, pentru 1 euro poti lua un autobuz care te duce pana in piata centrala – Zocodover. Acolo gasesti punctul turistic de informare, trenuletul care  te plimba in jurul orasului pentru 5 Euro/adult sau 2.5 pentru copii. Daca alegi sa mergi cu trenuletul, primesti o pereche de casti pe care le conectezi in cabina si pe drum in timp ce mergi primesti informatii despre ceea ce vezi. Opreste pentru 5-10 minute intr-o parcare cu o panorama absolut incredibila asupra locului. Ai aproape o ora la dispozitie sa admiri pe de-a intregul peisajul, atat fiind timpul pe care ti-l ofera plimbarea cu trenuletul. De la piata de unde il iei si unde te readuce ai de mers fix 5 minute pana la Alcazar, muzeul fiind unul din punctele de atractie principale pentru 5 Euro  putand sa-l vizitezi. Catedrala din Toledo datand din secolul XIV-XV, cu al sau altar luminat, numit El Transparente tocmai din acest motiv este una din cele mai frumoase lacasuri de acest gen pe care am avut ocazia sa le  vad in Europa. Te costa 8 Euro biletul daca vrei sa o vizitezi sau ai intrarea gratuita din spate care iti ofera insa doar o parte din biserica. Apoi casa El Greco – 2.5 intrarea si muzeul aceluiasi pictor spaniol de origine greaca 3 Euro intrarea sau daca te nimeresti sambata sau duminica free. Sinagoga del Transito care gazduieste muzeul Sefardi – monument national acum. Intr-o zi ai timp la pas sa vizitezi obiectivele,  marea majoritate a stradutelor stramte fiin zone pietonale, obiectivele sunt apropiate intre ele iar atunci cand obosesti poti sa te odihnesti la una din nenumaratele restaurante.

tren

trenulet

tren

        In Toledo in afara de magazinele care iti ofera sabiile din otelul renumit (nu, nu sunt din acel otel) la preturi intre 50-150 euro sau mai ieftin daca vrei doar o sabie mica mica gasesti martipanul. Da, dulcele acela care e dus aici la rang de arta. Am vazut chiar cetatea facuta din martipan. Poti savura purcelus in lapte pentru 10 euro, o cafea e un euro jumate/ doi, o bere 2.5 iar martipanul se vindela suta de grame si costa de la 20 de euro kg in sus in functie de calitatea lui. Am gasit intr-un magazin un vanzator din Romania dar oricum marea majoritate se descurca in engleza.

strada strada purcelus

     Cu siguranta nu am spus totul despre vizita, cu siguranta am omis obiective si experiente dar am inteles ca, intr-o singura zi, vechiul Toledo iti poate ramane in inima. Este unul din locurile acelea pe care le tii minte pentru totdeauna ramanand o experienta unica. Am ezitat sa merg…as fi pierdut mult daca nu o faceam! Mergeti! Merita!

Facebook Comments

3 thoughts on “Toledo

  • Woe, superb! Sper sa ajung si eu acolo intr-o buna zi 😀

  • Merita fiecare clipa si fiecare banut!

  • mi-e în plan… dar nu ştiu când. a meritat să sari duzina pentru asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *