LUMEA MARE

Ce poți face în Copenhaga

Copenhaga!

Un oraș senzațional.

      Cel mai simplu și mai ieftin mod de a ajunge în Copenhaga este via Malmo. Iei avionul și  de acolo cu trenul în 30 de minute peste minunatul pod Oresund ( cel mai lung pod rutier si feroviar din Europa )  esti ajuns. Capitala Danemarcei, Copenhaga, mi-a rămas în suflet. Și nu numai pentru faptul că am prins o vreme minunată cu 30 și ceva de grade ci pentru ce mi-a oferit în trei zile. Este un oraș care m-a impresionat și unde aș reveni oricând. Oameni frumoși, tineri, curațenie, atâtea lucruri de făcut și de văzut într-un oraș atât de divers încât nu-mi venea să mai plec! Tivoli, Mica Sirenă, bicicletele, portul, shopping pe Stroget, Opera, Palatul Regal, fântâna Gefion, Christiania cea liberă…sunt atâtea de făcut și de văzut încât e greu de stabilit unde să te duci mai repede.

cald
imagine rară în Copenhaga

     Cea mai ușoară cale de a vizita orașul este bicicleta! Este ușor, comod și orașul este astfel aranjat încât să îți ofere libertate și siguranță în același timp pentru mersul pe bicicletă. Nu suntem cei mai bicicliști turiști din lume dar toți trei am mers timp de două zile doar pe biciclete fără a avea nici măcar un incident. Totul este bine gândit, unele zone având spațiul rezervat bicicletelor mai mare decât cel pentru mașini. Dacă vreți o astfel de experiență aici aflați cum se poate face.

Chiar lângă gara este Tivoli. Peste drum practic. Dacă o iei pe lângă parc, ajungi în piața primăriei – Rådhuspladsen, în dreapta ei găsești și statuia lui Hans Christian Andersen – copii fac poze la el în brațe. Piata Primăriei este km zero al orașului. Centrul! Clădirea Primăriei cu Ceasul Mondial și statuia episcopului Absalon, fondatorul oraşului au doar puțin peste 100 de ani. Se poate vizita și poți urca în vărful turnuli pentru panoramă.

tivoli
Intrarea în parc
parcul Tivoli
Plin de verdeață – Tivoli
andersen
În brațele unui povestitor desăvârșit
primaria
clădirea Primăriei – în spate este Tivoli

…iar de aici ajungi în doi pași și 5 minute pe strada Strøget, aglomerată,  pietonala cu multe magazine de firmă și cu preţuri pe măsură. Găsești toate firmele posibile și imposibile dar este scump chiar și pentru nivelul celor care trăiesc acolo. Poate când sunt reducerile să poți să te apropii… Strada are 1,6 km lungime și iese în Kongens Nytorv – cea mai mare piață din orașul vechi.

strada magazine
Un fel de Lipscani evoluat!

     Ai însă o altă opțiune, pentru bugetele mai mici sau pentru plăcerea de a cotrobăi după lucruri vechi există Israel Plads, piața de vechituri – în apropierea stației de metrou  Nørreport iar de aici Torvehallerne este la un pas pentru experiențe culinare nordice. Dacă ești pasionat de bucătărie – aici este epicentrul!

    În celălalt sens plecând dinspre Rådhuspladsen, ajungi la clădirea bursei, la Palatul Regal, ajungi la apă spre Mica Sirenă, poți ajunge la Christiania si incă  ulte dar despre astea în partea a doua.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *