DE STIUT!

Bagaje pentru avion

Aproape totul despre bagaje în avion

Reguli valabile in octombrie 2017

      O să încerc să vă detaliez pentru fiecare companie în parte ceea ce am găsit, precum și din experiența personală. Bagajele pentru avion au fost și sunt o problemă importantă atunci când călătorim cu orice companie aviatică. Ce ai voie sa pui in bagaj, ce nu ai voie, bagajul de cală câte kg poate să aibă, bagajul de mănă ce dimensiuni, un laptop, o tabletă, un DSLR – sunt acceptate ca bagaje de mână? Întrebări la care o să încerc să vă dau răspuns aici.

bagaje
alte amanunte despre prima data cu avionul – click pe poza

Cu ce nu avem voie sa urcăm în avion, în bagajul de mână.

lichide, obiecte taioase, aparate si lame de ras, seringi, cuțite, lichide in recipiente mai mari de 100 ml, arme, muniții, substanțe chimice, echipamente sportive ( placă de surf/snowbord, echipament de schi, bicicletă, patine etc ), butelii și în general tot ce poate fi considerat ca potential pericol.

* de la limita de cantitate pentru lichid face exceptie mancarea pentru bebelusi.

Este permis accesul in avion alaturi de bagajul de mana cu un laptop, o tablet sau un aparat foto. O regula mai noua spune ca acestea trebuie sa functioneze in momentul in care sunt verificate deci atentie sa fie incarcate. Poți lua lichide în recipiente de până în 100 ml, puse într-o punga de plastic transparentă.

    Ca reguli generale :

 •  – dacă există o limită de greutate sub 32 de Kg ( 25/27/30 kg ) si aceasta este depășită se plăteste o diferență.
 • – un bagaj de cală nu poate depăși aproape niciodată 32 kg – te pun să scoți ce e în plus, nu-i interesează ce faci cu surplusul de greutate.
 • – dacă ai un bagaj de cală gratuit și nu l-ai pus la formalitățile de check in on line, la îmbarcare plătești bagajul.
 • – armele, muniția din bagajul de cală se declară la aeroport.
 • – la unele companii aeriene de linie, limita pentru bagajele de cală diferă de la o clasă la alta (economic, business şi clasa întâi)
 • – nu introduceti in bagajul de cală bani, bijuterii, metale pretioase, laptop, obiecte electronice personale, documente importante, acte, pasapoarte sau alte documente de identitate. Dacă totuși faceți asta, în aeroport există un utilaj care învelește întregul bagaj în folie de plastic. Costa undeva la 20-25 de ron.
 • – verifică bagajul când îl preiei de pe bandă să nu fie deteriorat. Dacă este, contactaţi aeroportul, compania aeriană sau agentul de turism cu care aţi efectuat rezervarea. Se plătesc despăgubiri pentru așa ceva ( eu am fost despagubită pentru un bagaj distrus în Creta ).
 • – există polițe de asigurare ce acoperă riscul pierderii/furtului/deteriorării bagajelor.
 • – animalele pot fi transportate ca bagaj de cală in custi speciale.
Ai nevoie de cazare? Cauta aici.

Fiecare companie aeriana are regulile proprii in legatura cu bagajele de cala si de mana, chiar daca sunt relative asemanatoare. Totusi o dimensiune a bagajului de mana de la o companie poate sa difere de alta iar greutatea bagajelor de cala deasemenea sunt diferite. Mai jos o sa va detaliez condițiile pentru fiecare companie.

 Tarom
– bagaj de mână gratuit în limita a 10 Kg. dimensiuni 55/35/25 cm ; poți lua și un laptop, aparat foto sau camera video.

-bagaj de cală ( maxim 3 de persoană ) greutate maximă 23 Kg , primul bagaj gratuit – la zborurile transatlantice doua gratuite, următoarele taxate.

-pasagerii business – 3 bagaje de cală free.

-greutatea excedentară se taxează.

Wizz Air

De la 1 noiembrie 2018 se schimba sistemul pentru bagaje.

Cei fără îmbarcare prioritară vor putea aduce cu ei un singur bagaj de mână cu dimensiuni: 40 × 30 × 20 cm. Clienții care își adaugă la rezervare și îmbarcare prioritară, vor putea aduce încă un bagaj de mână cu dimensiuni: 55 × 40 × 23 cm)

Wizz Air introduce bagajul de cală de 10 kg – 48 lei

Bagajele de 20 kg, respectiv 32 kg vor fi acceptate în continuare

Blue Air

-bagaj de mână gratuit în limita a 10 Kg. dimensiuni 55/40/20 cm ; poți lua și un laptop, aparat foto sau camera video.

-bagaj de cală – maxim 32 Kg – maxim patru de persoană dimensiunei 100/80/30.

-pentru bagajul de cala achizitionat la aeroport in cadrul formalitatilor de check-in/ticketing taxa este de 50 euro/bagaj/segment de zbor.

-copilul până în doi ani are dreptul la un bagaj de cală.

Easy Jet

– un bagaj de mână gratuit 56/45/25 cm indiferent de greutate.

– bagaj de cală plătit – 20 kg. Dacă sunt doi pasageri se poate împărți greutatea ( 18 Kg cu 22 Kg )

– taxa suplimentară pentru bagajele în exces este de 50 de Euro.

 Pegasus Airlines

– un bagaj de mână gratuit 55/40/20 cm  greutate maxima 8 Kg.

– bagaj de cala pe zbor intern 15 Kg, extern 20 Kg – gratuit.

– pentru copii sub doi ani 10 Kg bagaj de cala pe orice ruta.

Ryanair

Fără Prioritate
Dacă nu ai achiziționat Prioritate și 2 bagaje de mână, îți este permis să transporți 1 bagaj mic la bord. Bagajul tău mai mare de 10kg (al 2-lea) va fi înregistrat și trimis la cala pentru bagaje, în mod gratuit.
Bagajul mic (ex. Geantă de mână, pentru laptop, etc) nu poate depăși 35x20x20cm și trebuie să intre ușor sub scaunul din fața ta. Al 2-lea bagaj de 10kg nu poate depăși 55x40x20cm și trebuie să se încadreze în măsurătorul de la poarta de îmbarcare, înainte de a fi înregistrat și trimis la cala. Neconformarea va rezulta în plata unei taxe de 50 € per articol la poarta de îmbarcare și poate duce la întârzieri pentru toți pasagerii de la bord
Prioritate şi 2 bagaje de mână
Doar acei clienți care au achiziționat Prioritate și 2 bagaje de mână, Flexi Plus, Plus sau Family Plus vor putea lua la bord ambele bagaje de mână.
Bagajul mic (ex. Geantă de mână, pentru laptop, etc) nu poate depăși 35x20x20cm și trebuie să intre ușor sub scaunul din fața ta. Al 2-lea bagaj de 10kg nu poate depăși 55x40x20cm și trebuie să se încadreze în măsurătorul de la poarta de îmbarcare.
Neconformarea va rezulta în plata unei taxe de 50 € per articol la poarta de îmbarcare și poate duce la întârzieri pentru toți pasagerii de la bord. Pentru a fi sigur că vei avea ambele bagaje de mână la bord, trebuie să achiziționezi Prioritate și 2 Bagaje de mână.

una dintre companiile cu cele mai stricte si ciudate conditii!

– taxe in functie de sezon, greutate, dimensiuni, gen de bagaj.

Air Berlin

– un bagaj de mână gratuit 55/40/20 cm  greutate maxima 10 Kg.

– un bagaj de cală gratuit/persoana – maxim 20 Kg la clasa economic si 30 Kg la clasa business.

– diverse preturi in functie de destinatie.

– pot fi transportate si echipamente sportive contra sumei de 25 euro.

– sunt permise animale, ca pisica sau caine, daca aveti certificat medical si cusca cu dimensiunile 55x40x20, greutatea totala cu tot cu cusca sa nu depaseasca 6 kg.

Air France

– un bagaj de mână gratuit 55/35/25 cm  greutate maxima 10 Kg.

– un bagaj de cală gratuit/persoana – maxim 23 Kg. Excedentul se plateste.

– copii pana in doi ani au dreptul la un bagaj gratuit de 10 Kg.

– Air France are o politica de bagaje extrem de diferita in functie de destinatii, aeronave si calasa unde calatoriti.

Al Italia

– un bagaj de mână gratuit 55/25/35 cm  greutate maxima 5 Kg.

– un bagaj de cala gratuit 20 Kg la economic, 30 Kg la business. aAlItalia are politici diferite in functie de destinatie, perioada si aeronava.

– taxa de excedent este intre 10 si 30 de Euro per bagaj.

– pentru zborurile din Italia catre Statele Unite nu sunt permise la bord brichete.

Turkish Airlines

– un bagaj de mână gratuit 55/40/23 cm  greutate maxima 8 Kg. Calatorii de la business au dreptul la doua asemenea bagaje.

– un bagaj de cala – economic 23 Kg, business 32 Kg. Dimensiuni maxime 158 cm lungime + latime + inaltime

– pe zborurile intercontinentale se permit doua bagaje.

– infantii ( copii pana in doi ani ) au dreptul la un bagaj in limita a 10 Kg.

TAP Portugal

– un bagaj de mână gratuit 55/40/20 cm  greutate maxima 8 Kg. Calatorii de la executive au dreptul la doua asemenea bagaje in limita a 16 Kg.

– o alta companie ciudata in materie de bagaje de cala. Au un sistem de abonament ( oarecum spus ) gold/silver…dificil de spus care sunt conditiile.

Lufthansa

– un bagaj de mâna gratuit, ce nu poate depasi dimensiunile de 55 cm x 40 cm x 20 cm si nu poate avea o greutate mai mare de 8 kg. La business class sunt permise 2 bagaje de mana.

– copiii cu vârsta de 2 ani sau peste 2 ani au dreptul la aceeasi cantitate de bagaj permisa gratuit ca si adultii.

– cantitatea de bagaje permisa gratuit pentru copiii sub 2 ani este un bagaj cu o greutate de pâna la 23 kg si un carucior pliabil.

– excedentul de greutate se plateste.

Mai sunt companii aeriene : Air Moldova, Qatar Airways, Germanwings…multe! Nu le stiu pe toate si nici nu le pot insira pe toate aici. Asa cum v-am spus regulile sunt oarecum asemanatoare, diferentele fiind destul de mici. Sfatul meu este ca atunci cand cumparati biletele de avion sa adaugati si bagajele de cala, la check-in-ul  on-line ( daca exista ) sa nu uitati de ele si sa va informati pe site-ul companiei despre politica legata de bagaje. Aceeasi companie poate oferi pe o destinatie anumite conditii iar pe alta mai multe sau poate mai putine. Aveti grija de voi si de bagaje!

Zbor placut!

Citeste si  despre Prima data cu avionul

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

54 thoughts on “Bagaje pentru avion

 • NU am gasit o informatie mai noua… 🙁 Asta are vreo 2 ani. Sper sa te ajute.
  Excedentul de bagaj se aplica in cazul in care greutatea totala a bagajelor (pieselor) de cala depaseste 20kg/ pasager.O piesa de bagaj de cala nu poate depasi greutatea maxima de 32kg., sub sanctiunea prevederilor punctului 8.1.2 Excedentul de bagaj este taxat conform tabelului de mai jos:
  Excedent de greutate cuprins intre: 0 – 5,99 kg 10 EUR
  6 – 10,99 kg 30 EUR
  11 – 20,99 kg 80 EUR
  21 – 30,99 kg 140 EUR
  31 – 35,99 kg 200 EUR
  36 – 100 kg 400 EUR

 • Cat e taxa la blue air daca depasesc 20 kg la bagajul de cala? ( ca mi am luat de 20 kg, dar sigur am mai mult) ms

 • Da poți lua 2,3 sendvis uri chiar 4,eu am avut la bagajul de mână și a fost ok cu lufhtansa, din Germania către România

 • Vicy mihaela

  Buna ! Am si eu o intrebare in bagajul de mana poti lua mezeluri de ale gurii s_ au ce pot lua in afara de imbracaminte

 • Da. Poti. Dar nu jumatate de porc si o damigeana de vin 🙂 Cred insa ca o sticla de 2 litri si 2-3 kg de carne poti. Asta daca nu mergi intr o tara ca Australia unde nu ai voie sa aduci nimic de genul asta. Dar nu o sa se strice carnea pe drum??

 • Bartic Andreea

  Buna pot sa iau la bagajul de cala carne de la tara fara eticheta? Pot sa iau vin tot de la tara fara eticheta ?

 • Ai dreptate, mulțumesc foarte mult

 • La cel de cala ai voie dar sincer, nu stiu ce dimensiune… Presupun ca nu conteaza atata timp cat nu iei o sabie cu tine.

 • La bagajul de mână,corect nu ai voie, dar la cel de cală,acolo mai ai voie

 • La bagajul de cală, mărimea maximă la cuțit cât este???…. Lama cuțitului maxim cât este limita???

 • Am o intrebare in privinta companiei Wizz air
  Mi-am luat bagaj de cala la 32 de kg si as dori sa stiu daca il pot distribui in 2 genți?
  Multumesc

 • Da , multumesc frumos!

 • Darius. Ultima data a plecat ieri fiica noastra in China. Deci suntem oarecum in tema. Avea o baterie externa de tel. Mult mai mare ca a ta. 10.000. Nu a avut probleme. 100% nu o sa iti garanteze nimeni ca o sa treci. Daca gasesti un vames super/mega/ultra zelos poate ca ai probleme. Dar 99% e ok. E un procent bun, este?

 • Iar bateria de externa de 1000mAh , pentru telefon , pot duce?! Ca am citit prin mai multe parti ca nu am voie , nici cu baterii pentru camera foto..

 • Salut Darius. Cu toata atentia necesara :))
  1.Nu e nevoie de troler. Poate fi geanta asa cum ai spus tu. E ok.
  2.Camera foto o pui in bagajul de mana si e ok.
  3.Poti duce o lama in bagajul de mana. Presupun ca e ceva ca un bik. Da. Ai voie si cu baterii de rezerva.
  😉
  Daca mai ai intrebari suntem aici.

 • Salut , am si eu mai multe întrebări despre zborul pe care o sa îl am peste câteva zile cu compania de zbor WizzAir ; mi-am luat contracost bagaj de mana mare Si întrebările sunt :

  – trebuie sa am neapărat troler? Pot sa am si un fel de geamantan de mana ? Si când îl măsoară cineva , sa îl întoarcă cu capul în sus ? Adică din latime sa facă înălțime ?

  – pot sa am la mine în mână o camera foto? ( nu telefon ) sau eventual sa îl bag în bagajul de mana ?

  – pot duce în bagajul de mana lama de ras? Sa ma bărbieresc , baterie externă pentru telefon , si baterie de rezerva pentru camera foto alkalin nu li ion , din alea ce se pun în telecomenzi sau în ceasuri de pe pereti .

  Rog atenție !!

 • SALUT. AM REVENIT DIN CONCEDIU. CU LUFTANSA .A FOST OK AM DUS SI PATEURI SI CE AM VRUT .SE CAUTA DOAR LUCRURILE PERICULOASE.SI ESCALA SUPER. MAI MARI AU FOST EMOTIILE (GRIJILE) MULT NOROC.

 • farduri+rimel+ruj lichid poti. pentru restul suna la
  0219590. este politia de frontiera. ei stiu exact. e numar fara suprataxa si cei de acolo sunt foarte draguti.

 • Buna ziua. Zbor cu wizzair si as dori sa stiu daca in bagajul de mana am voie cu placa de par si cu farduri+rimel+ruj lichid iar la intoarcere cu cafea si cata. Multumesc

 • MULTUMESC DIN NOU. NU AM BAG. DE CALA PLEC DOAR IN CONCEDIU DAR AM EMOTII SI PREOCUPARI F MARI VA DORESC TOATE CELE BUNE

 • Te dai jos din avion, nu iesi din aeroport si te duci la cealalta cursa. Nu iti mai trebuie check in, nimic. In primul zbor sa le ceri tu sa iti faca si pentru al doilea. Bagajul de cala ti-l muta ei. Cam atat. E usor.

 • MULTUMESC PT SFATURI. AS MAI VREA SA STIU CUM E CU ESCALA AM UNA DE PATRU ORE LA MUNCHEN. NU AM MAI CALATORIT ASA.

 • Periuta de dinti poti sa o iei. Fara probleme. Dar conservele…ma indoiesc. Daca ai bagaj de cala si la Lufthansa ai, pune le acolo.

 • BUNA.AM O RUGAMINTE DACA POT SA MI DUC IN BAG. DE MINA PERIUTA DE DINTI ELECTRICA SI CUTII DE CONSERVA TIP PATEU ETC CU LUFTANSA. MULTUMESC MULT.

 • ciao per piacere mi potete dire se posso portare delle scatole tipo paté etc con la compania Lufthansa. grazie mille.

 • Buna ziua in bagajul de cala se poate lua 1 spray si vopsea de par +oxidant

 • Salut. Cred ca poti dar sincer nu am vazut pe nimeni niciodata cu o cutie de pantofi prin aeroport. Nu ai si tu o geanta ceva?

 • Pot lua ca bagaj de mana o cutie de incaltaminte in care sa im.pun lucrurile ?
  La wizz air

 • Suni la si se rezolvă contra cost. 👍

 • Buna am si eu o intrebare…miam luat bilet la wizz air si am gresit cand am selectat bagajul se mai poate modifica?contra cost?

 • Pot lua camera video in bagajul de mana?zbor birmingham-otopeni cu blue air.

 • Ca bagaj de cala. Poti

 • Pot lua un bagaj de 30 kg an avion cu blue ai? ???

 • Ce am voie in bagajul de cala?

 • Multumesc Pati!

 • La bagajul de cala nu se verifica. 2 cm nu inseamna mare lucru. Sa nu depaseasca greutatea. Laptopul poti sa il iei in avion. Am mers de multe ori cu el. Trebuie doar sa il scoti din geanta la control.

 • bagajul de cala….. Laptopul poate fi luat in geanta lui, si separat fata de cele 10 kg (sa zicem un rucsac), sau nu?

  verifica cineva dimensiunile acelea de 158 la bagajul de cala? am un troler care insumat ar face 160.

  merci

 • Am scaunul la bebe de mașina și călătoresc împreună cu copilu pot lua scaunul în avion?

 • Se poate, regulile se mai schimba.

 • Simionescu Lucian

  La Tarom bagajul de mana trebuie sa aiba 55/40/20, nu 55/35/25. M-am interesat zilele trecute pentru ca voi zbura cu ei peste 2 saptamani.

 • Moldovan Madalina

  Bună am o întrebare pot să îmi pun placă de întins părul în bagajul de mâna?

 • Manea Adina

  Multumesc

 • Da. Poti lua dar sa nu exagerezi. O ciocolata sau o cutie de bomboane e ok.

 • Manea Adina

  Pot lua dulciuri in bagajul de mana gratuit??? Va multumesc

 • In teorie si proceduri – 1 bagaj de cala de persoana/23 de kg. Punct. Nu doua de 23 kg, nu doua care sa faca 23 de kg. E o singura calatorie chiar daca schimbi avioanele. Dar dupa cum ai citit destinatiile schimba conditiile. La fel si clasa unde calatoresti. Daca iei bussines class ai dreptul la mai mult. Transoceanicele insa pot avea politici diferite. De ce nu suni la ei?

 • Air France

  – un bagaj de mână gratuit 55/35/25 cm greutate maxima 10 Kg.

  – un bagaj de cală gratuit/persoana – maxim 23 Kg. Excedentul se plateste.

  – copii pana in doi ani au dreptul la un bagaj gratuit de 10 Kg.

  – Air France are o politica de bagaje extrem de diferita in functie de destinatii, aeronave si calasa unde calatoriti.

  daca spre exemplu am zbor de la America spre Europa, se permite 1 bagaj de 23kg? sau doua a cate 23kg? sau doua ce au impreuna 23kg?
  Astept raspuns.Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *