GASTRONOMIE

Ce mancam in Palermo

Cele mai cunoscute feluri de mancare in frumoasa Sicilia

Cred ca fiecare dintre cei care au vizitat Italia au ramas impresionati de gastronomia italiana. In fiecare regiune se gasesc cateva mancaruri tipice locului. Am fost in multe locuri din Italia si anul acesta a venit si randul orasului Palermo. A fost o vizita de doar o zi dar am reusit sa gust doar din cateva bunatati. Sicilia este o regiune agricolă prin excelență, și prin urmare nu duce deloc lipsă de legume și fructe proaspete și gustoase, de carne de toate soiurile și, bineînțeles, de pești și fructe de mare. Nu-i de mirare așadar că orice masă se poate transforma, în funcție de abilitățile chefului, într-un adevărat festin.

Și iarăși nu e de mirare că în Palermo se organizează tururi gastronomice; cei interesați pot accesa streaty.com/city/street-f … ours-in-palermo.

Cel mai faimos este cannoli

Am mancat cel mai bun cannoli  de pana acum. Cannoli sunt produse de patiserie italiene formate din coji de aluat prăjit în formă de tub, umplute cu o umplutură dulce, cremoasă, care conține de obicei ricotta ,coaja de portocala si are presarat si fistic. Am dar 4 euro pe el si mi l-a facut pe loc.  Ador crema lor.

Canolli

Arancini

Arancinele sunt bile de orez prăjite și umpluete cu diverse lucruri. Sunt probabil unele dintre cele mai populare street foods în Sicilia. Cele mai întâlnite feluri de umpluturi sunt: ​​ brânză, mozzarella și / sau cașcaval, și de multe ori mazăre sau șuncă. Sunt delicioase. Eu le-am incercat pe cele cu sunca si mozarella. Una costa 3 euro doar si este satioasa.

Arancini

Panelle di Ciciri

Un fel de clătite din făină de năut prăjite în ulei de măsline, presărate cu câteva fire de pătrunjel și stropite cu puțină lămâie, un alt memento al dominației arabe născut în Palermo. Recomand.

panelle-di-ciciri

Sfincione

Strămoșul pizzei, așa îl consideră sicilienii, de fapt o focaccia cu topping de roșii, usturoi sau ceapă și brânză. Parcă tot pizza e de preferat!

sfincione-palermitano

Caponata

Un delicios ghiveci de legume (vinete/anghinare și roșii). Vinetele sunt des folosite în bucătăria locală.

caponata

Paste

Evident, pastele nu puteau lipsi, iar sicilienii le prepară în diverse moduri. Foarte răspândită este Pasta alla Norma, o rețetă originară din Catania care se pare că poartă numele operei lui Bellini, născut în acest oraș. Macaroanelor sau spaghetelor li se adaugă felii de vinete prăjite și cuburi de roșii, ricotta sărată, busuioc, oregano. Pasta allo Scoglio combină spaghetele cu fructe de mare (scoici, creveți) și se asezonează cu țelină, morcovi și usturoi. Pasta con sarde e mai mult decât un amestec de spaghete cu sardine și hamsii, căci în varianta palermitană peste pești se aruncă stafide, muguri de pin, fenel și șofran.

 

Pani ca meusa

Recomand acest sandviș tipic palermitan, cu splină și plămân de vițel, celor mai puțin mofturoși. Carnea este un pic inecacioasa dar puteti pune maioneza mai multa si se regleaza.

Pane-Ca-Meusa

Pane cunzato

Paine de casa, umpluta cu hamsii, branza si rosii proaspete. Doar e o insula. Pestele e nelipsit si prezent in toate formele.

pane-cunzato

Impanata di Pesce Spada

Plăcintă cu pește spadă, măsline, stafide, muguri de pin, capere și brânză, o reminiscență a secolelor de dominație spaniolă. Peste! Asa cum am spus, prezent peste tot, in toate felurile.

Macco di Fave

Veche rețetă de supă cremă din bobi uscați, dreasă cu fenel și ardei iute și servită cu crutoane.

Stigghiola

Am văzut în piața Vucciria cum se prepară aceste frigărui din intestine de oaie sau capră, asezonate cu pătrunjel sau ceapă și fripte pe grătar, dar nu mi-au făcut cu ochiul. Voi puteți însă să încercați!

Asadar aveti o gramada de variante la indemana iar preturile sunt chiar modeste. Ideea este ca plecati din Palermo cu cateva kg in plus mai ales daca sunteti pofticiosi.

Tiramisu, celebra prajitura iubita de multi dintre noi , s-a născut în Palermo. Nu am apucat sa mananc dar sunt convinsa ca este exceptional. O sa ma intorc in Palermo intr-o zi ca sa ajung si pe la plaja, in locurile pe care nu le-am vizitat, O sa ma delectez si cu alte mancaruri specifice zonei.