OBIECTIVE TURISTICE

Catedrala din Valencia

Catedrala din Valencia

Poate una dintre cele mai putin impunatoare catedrale ale Europei, pe dinafara vorbind, Catedrala din Valencia este una dintre cele mai frumoase si impunatoare in interior.

Am vizitat pana acum de doua ori Valencia si v-am si povestit despre ce poti face in oras in doua articole pe care le puteti citi aici si aici dar nu am povestit despre cat de interesanta este o vizita in Catedrala din Valencia cu adevarat. Ce istorie poarta in spate acest loc si ce minuni ale religiei gasesti in interior.

Aceasta parte a lumii a fost inclusa in Imperiul roman si pe acest loc a fost construit un templu religios inchinat zeitei Diana cu aproape 2000 de ani in urma. A devenit apoi moschee in timpul dominatiei maurilor iar prin secolul al XIII-lea catedrala crestina. A durat vreo 300 de ani incepand de atunci pentru a ajunge sa arate asa si in tot acest timp stilurile arhitectonice s-au tot schimbat astfel ca acesta este motivul pentru care este atat de eclectica din punct de vedere al arhitecturii. Au fost adaugate permanent noi camere si structuri in functie de vremurile de atunci  pana cand a ajuns sa arate ca astazi.

intrarea in catedrala din valencia

Catedrala Sfintei Maria din Valencia

Inchinata Fecioarei Maria, Catedrala din Valencia are in interior o statuie superba a Fecioarei care poarta si un obicei interesant. Femeile insarcinate vin si se roaga/inchina in fata ei apoi inconjoara biserica in interior de noua ori pentru o sarcina si o nastere usoara. Apoi vin si depun flori la picioarele Fecioarei drept multumire pentru ajutor.

statuia sfintei fecioare maria de la catedrala din valencia

Intrarea in Catedrala Sfintei Maria din Valencia este in Placa de la Reina, un bilet costa 8 euro de persoana si in acesti bani primesti si un audio ghid care te va insoti in vizita ta. Pentru ca in Catedrala se gaseste si un muzeu dar una peste alta, Catedrala in sine este un muzeu. Se deschide in fiecare zi la ora 10.00 dimineata si se inchide la 18.30 in timpul saptamanii si la ora 19.00 in weekend.
audio ghid catedrala din valencia
Audioghidul iti da informatii despre toate locurile din Catedrala

In momentul in care ai intrat in Catedrala din Valencia, in partea dreapta se regaseste un culoar ce duce intr-o sala simpla care adaposteste una dintre marile relicve ale crestinatatii. “Santo Caliz” sau Sfantul Potir care inspira mitul Sfantului Graal. O cupa mica de agat ( o piatra seimpretioasa ) inserata intr-un postament de aur incrustat de pietre pretioase, din care se presupune ca Iisus a baut la Cina cea de Taina. Ca orice relicva crestina, este inconjurata de mistere si contradictii in ceea ce priveste autenticitatea sa. Dar ce este cert, documentat istoric, este ca se afla aici din anul 1506 , este protejata inca de atunci de “Frăţia Cavalerilor Sfântului Potir”, condusă de Contele de Villafranqueza, un var al Regelui Juan Carlos al Spaniei, si de Don Ignacio Carau, comandor al Ordinului Papal Sf. Grigore cel Mare si fost guvernator al provinciei Valencia. De asemenea este cert faptul ca este scos afara din capela, din cutia protejata cu geam antiglont, doar de două ori pe an: în Joia Sfanta din timpul pascal şi în Sarbatoarea Sfantului Potir, din ultima zi de joi a lunii octombrie.

cutia unde se afla sfantul pocal de la catedrala din valencia

Chiar daca a fost stabilit ca datand din secolul I pe baza analizelor de carbon, chiar daca exista scrieri religioase despre Potir ce pot fi interpretate ca descriind acest pocal ca real, Vaticanul nu recunoaste veridicitatea Sfantului Potir. Dar chiar si in aceste circumstante, atunci cand papii viziteaza Catedrala folosesc Potirul la slujbe si astfel practic valideaza istoria.

sala unde se afla sfantul potir de la catedrala din valencia
Sala unde se afla Sfantul Potir de la Catedrala din Valencia

Nu stiu daca este Sfantul Graal. Nimeni nu stie cert. Ca orice lucru in religie este o problema de credinta. Alegi sa crezi sau nu!

sfantul graal

Inapoi in sala mare a Catedralei din Valencia, pornind pe partea dreapta, se gaseste muzeul Catedralei. Structurat pe trei etaje, adaposteste lucrari de arta din cele mai diverse, de la tablouri la icoane, sculpturi sau Biblii din vechime. Intrarea este free deci nu poti sari peste acest loc. Aici, imediat cum intrii, in dreapta vei vedea un chivot ce cantareşte 2.300 de kilograme, un chivot din aur, argint si bijuterii donate de cetatenii orasului. Acesta este purtat pe străzile Valenciei în zilele de sărbătoare. Este urias si mai intreb cum reusesc sa il poarte pe strazi fiind atat de mare…

chivotul de la catedrala din valencia

Apoi, fiecare pas te va duce in dreptul unui altar inchinat unui sfant sau unei personalitati religioase. Care mai de care mai impodobite, mai stralucitoare si mai frumoase. In spatele Marelui Altar o sa gasiti Statuia Fecioarei de care v-am povestit mai sus si fata in fata cu ea un mic loc ce adaposteste o alta relicva importanta a bisericii. Nu va spun, mergeti sa vedeti!

Sala mare a Catedralei din Valencia

Daca privesti Catedrala din Valencia pe dinafara, ai senzatia ca geamurile ei sunt facute dinntr-un material prin care nu patrunde lumina. Doar ca in interior Catedrala este plina de lumina. Geamurile sunt facute din alabastru foarte fin, translucid, care lasa lumina sa patrunda in interior in toata puterea ei dar nu este transparent ca un geam. Putini observa acest detaliu. Un alt lucru deosebit este cupola, Domul, cu cele 8 linii pe care sprijina in toata greutatea ei. Constructia da masura a talentului, inspiratiei si inteligentei constructorilor de atunci.

Iar  Capela principală,  a fost începută de către Arhiepiscopul Luis Alfonso de los Cameros, în anul  1674, fiind decorată cu marmura şi bronz si este incredibila prin dimensiunea ei si prin bogatia decoratiilor. Pana in 1808, era decorata cu o catapeteasma din argint ce a fost topita pentru a face monede de argint pentru a plati cheltuielile de razboi.

Vizita in Valencia trebuie sa includa vizita la Catedrala din Valencia. Este cel mai important loc din oras si una dintre marile Catedrale ale lumii crestine.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.