Teatrul Epidaurus
Epidaurus – probabil cel mai vechi teatru din Grecia
Epidaurus sau Epidauros sau Epidavros…oricum i-ati spune este unul dintre cele mai vechi teatre in aer liber din Grecia si implicit din lume. Si este parte din Patrimoniul Universal UNESCO. Situat in peninsula Peloponez, Teatrul Epidaur, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Grecia. Un complex ce are ca punct maxim de atractie teatrul asteapta oaspetii sa viziteze si sa descopere cum intelegeau stramosii nostri un eveniment artistic. De altfel, chiar si in zilele noastre, acest teatru inca este in folosinta si in fiecare an, de la jumatatea lui iunie pana pe 10 august doar vinerea si sambata, sunt spectacole de teatru antic, piese traduse unde bilete se vand rapid chiar daca costa intre 15 si 40 de euro biletul de persoana.
Constructia lui s-a reaizat inaintea erei noastre cu vreo 350 de ani. Adica are aproape 2400 de ani vechime si foarte mult nu s-a schimbat, fiind doar marit prin vremea Imperiului roman si in ultimii zeci de ani conservat. O realizare arhitectonica demna de grecii antici.
Acustica este uluitoare si faptul ca esti pe ultima treapta, undeva la vreo 30 de metri distanta de scena nu te impiedica sa auzi ce vorbesc cei de jos, chiar daca se vad mult mai mici decat sunt. Iar locul central al scenei este locul cu acustica cea mai buna. Nu prea am inteles care este motivul acestei caracteristici, faptul ca e in aer liber si deschis fiind pentru mine un motiv ca sunetul sa se piarda nicidecum sa se propage dar din cate am inteles, materialele folosite la constructia teatrului sunt extrem de potrivite pentru acest fenomen. Cert este ca de jos de unde ma vedeti, daca rosteam un cuvant, nu cu voce foarte tare, se auzea pana sus la ultima scara. Exista si un test cu o moneda. O arunci pe piatra si se aude zgomotul de sus. Nu am incercat insa…
Faptul ca are nu stiu cate randuri, nu cred ca este de mare interes pentru voi dar am ramas impresionati de masivitatea treptelor si a gradenelor din marmura. Sunt cu adevarat rezistente in timp chiar daca sunt tocite de milioane de pasi ce le-au strabatut in atatia ani. Totodata, s-au pastrat foarte bine si intrarile laterale masive pe care le foloseau spectatorii pe vremuri pentru a intra in teatru. Si daca tineti cont de faptul ca intra aproape 15.000 de spectatori, intelegeti ca au fost multi pasi.
Vizita aici nu inseamna doar vizita la teatru ci ai incluse si un muzeu unde vei descoperi diverse statui gasite in acest sit arheologic precum si ruinele unui templu inchinat zeului Asklepios – zeul medicinii. Insa nu te astepta la cine stie ce pentru ca sunt doar niste ziduri de jumatate de metru inaltime raspandite pe un loc din apropiere de teatru. ERa locul unde veneau in Grecia antica cei bolnavi pentru a se trata. E greu sa intelegi ruinele daca nu esti vreun arheolog macar amator. Zidurile acelea nu spun mare lucru si tocmai de aceea am vazut ca si vizitele turistilor aici sunt extrem de scurte.
Micul muzeu de langa teatru nu este foarte specaculos ci are in doua incaperi insiruite de-a lungul peretilor statui din Grecia antica.Daca sunteti curiosi ce gasiti inauntru, va puteti arunca o privire pe site-ul muzeului Archaeological Museum of Epidaurus.
Probabil cea mai potrivita perioada pentru a vizita Teatrul Epidaurus este perioada cand are loc festivalul teatrului antic. In fiecare an intre iunie si august aici se desfasoara un festival de teatru cu piese antice in limba greaca, traduse insa pe un ecran in engleza, festival ce atrage mii de spectatori. Parte a festivalului de teatru din Atena, este important prin spectacolele si artistii ce vin sa incante oamenii. Programul pe anul 2019 il gasiti aici.
Vizita noastra la Epidaurus a fost parte din proiectul Peloponez din acest an. Un proiect ce a cuprins vizite in mai multe obiective din peninsula Greciei, proiect ce a avut sprijinul Asociatiei de Turism din Tolo.