Casa Domneasca din Brebu
Necunoscuta Casa Domneasca din Brebu
Casa Domneasca din Brebu este la fel de cunoscuta ca si Curtea Domneasca din Curtea de Arges adica aproape deloc. Toti americanii sunt extrem de mandri de cei care au participat la nasterea Statelor Unite ale Americii si-i numesc “parinti fondatori” acordand un respect urias unor persoane ce au trait acum 300 de ani. Istoria Romaniei este mult mai veche si este regretabil ca nu acordam si noi o importanta asemanatoare celor care, cu sute de ani inaintea Americii, au pus bazele unui stat pe aceste meleaguri. Istoria medievala a Romaniei, are prea putin loc atat in programa scolara, in media si implicit in memoria colectiva a Romanilor.
Stim putine despre Neagoe Basarab, Mircea cel Batran, Brancoveni, Cantacuzino sau Matei Basarab si in general despre istoria acelei perioade.
Istoria medievala a Romaniei ar putea fi predata pe baza celebrului serial Game of Thrones. Vreo 300-400 de ani, familii puternice au condus atat Valahia cat si Moldova, s-au luptat frati intre ei, au tesut intrigi si avut razboaie cu toti vecinii, s-au inchinat unora si i-au tradat apoi. O istorie zbuciumata a unei bucati de pamant bogata dar slaba ca influenta si putere militara sau economica. Aflat intre mari puteri era pentru fiecare domnitor un dans extrem de subtil pentru a reusi sa ramana pe tron. Luptand cu alti pretendenti la torn, deseori cu membrii ai familiei, in timp ce trebuia sa impace si orgoliul si lacomia vecinilor puternici, rezistau putin pe tron si pentru a putea rezista aveau pe langa Curtea Domneasca si o cetate undeva departe, fortificata si bine pazita unde se retrageau in clipele grele. O cetatae imprejmuita cu ziduri inalte si care obligatoriu avea si o biserica in curte!
Asta vom gasi la Casa Domneasca din Brebu.
Este putin curios cat de mica este de fapt Casa Domneasca si putem intelege mai bine cam cum erau timpurile pe atunci, daca un domnitor avea doar atat.
Casa Domneasca de la Brebu a fost construita intre anii 1640-1650, pe timpul domniei lui Matei Basarab, impreuna cu biserica din curte, turnul clopotnita care s-a daramat la cutremurul din 1802 dar a fost refacut si zidurile inalte ce imprejmuiesc curtea. Au fost folosite din piatra de rau si caramida si unele ziduri au o grosime la temelie de 2 metri. Casa are opt incaperi si un pridvor brancovenesc, asezate pe doua pivnite mari din care se spune ca pleaca cel putin doua tunele secrete.
Un fapt interesant de mentionat este despre clopotul din turnul clopotnita. In primul razboi mondial, acesta a fost luat de catre trupele de ocupatie germane si austro-ungare si folosit pentru fabricarea de gloante.
In timp, Casa Domneasca a devenit manastire pentru ca in 1863 atunci cand Cuza a secularizat averea manastireasca, a devenit parte dintr-un complex de spitale/azil pastrandu-si aceasta folosinta pana in 1971 cand prin stradaniile Profesorului Nicolae Simache, dupa doua restaurari consecutive, devine muzeu de arta feudala.
Muzeul Casa Domneasca Brebu
Astazi, Casa Domneasca adaposteste in camerele sale expozitii permanente de obiecte din perioada feudala a Romaniei. Carti vechi si valoroase, obiecte bisericesti, podoabe, haine din aceea vreme si bijuteriile care se purtau. O intoarcere in timp alaturi de parfumul cladirii.
In spatele casei, un parc ce vara probabil arata superb coboara spre un lac ce a dat numele Brebu. Pe vremuri, lacul era plin cu castori ce aveau numele de “brebi”. Astazi este un loc amenajat unde te poti plimba si odihni pentru o vreme.
In drum spre Valea Prahovei, Casa Domneasca din Brebu are nevoie de un ocol de vreo 20 de km. Dar merita vizita pentru a calca pe urmele celor care au condus aceste meleaguri pe vremea cand “Romania” nu exista ca tara dar romanii existau ca neam.