ROMANIA

Biserica fortificata de la Cristian

Biserica fortificata de la Cristian

La doar 10-12km de Sibiu, in drum spre conacul Maria Theresa din Orlat, am descoperit biserica fortificata din Cristian, o biserica fortificata la fel de frumoasa ca oricare alta din Transilvania dar mai putin cunoscuta si astfel mai putin vizitata. O alta trasatura distinctiva a acestui loc este ca inca este folosit, in biserica evanghelica se tin slujbe, se fac nunti si in general, curtea, biserica si ansamblul in totalitate a reusit sa imbine functionalitatea cu obiectivul turistic.

biserica_evanghelica-cristian

Zona aceasta are o istorie de mii de ani si a reusit sa treaca prin etapele ei pastrand cateva din constructiile realizate in timp.  Inca dinaintea Daciei si a stapanirii romane aici au fost asezari omenesti. E greu sa trasezi o linie stricta si sa afirmi ca zona a fost locuita de romani in tot acest timp. Fiind o zona unde s-au amestecat timp de multe generatii diverse populatii, fiecare si-a lasat amprenta intr-un anumit fel asupra locurilor. De la maghiari la sasi, de la romani la austrieci.

biserica evanghelica din Cristian

Astfel, undeva in secolul al XIII-lea, pe ruinele unei vechi bazilici romane, asa cum s-a intamplat in nenumarate alte locuri din Europa, cei care traiau aici au construit o biserica crestina. In acele timpuri, populatia zonei fiind formata in principal din descendentii maghiarilor ce sosisera aici cu aproximativ 100 de ani inainte. Zona fiind la marginea teritoriilor, era expusa in permanenta atacurilor vlahilor din Tara Romaneasca sau a navalitorilor turci. Era imperios necesar ca siguranta locuitorilor sa fie asigurata, astfel ca in jurul bisericii, transformata de acum ca si constructie intr-o adevarata biserica evanghelica ( se vad asemanari cu biserici din Austria sau Croatia ) , s-a construit un zid inalt din piatra cu cinci turnuri, zid ce inconjura si proteja biserica iar in interiorul curtii diverse cladiri cu functionalitati multiple.

zid biserica cristian

biserica_evanghelica-cristian

Interesante sunt Turnul slaninii, un loc unde se depozitau alimentele in momentele de criza sau amvonul ciumatilor, locul unde preotul slujea in timpul epidemiilor de ciuma. Astazi in turnul slaninii este un mic magazin si inca mai atarna carnatii si slanina pe sfori, alaturi de sticel de palinca, borcane cu gem, miere, zacusca sau suveniruri.

turnul slaninei

Biserica fortificata din Cristian este inca folosita si am avut sansa de a ajunge chiar inaintea unei ceremonii, o nunta a unor tineri ce isi uneau destinele. Ca toate bisericile evanghelice, interiorul este relativ auster, fara decoratii colorate dar cu un aer majestuos dat de inaltime, sobrietate, patina istoriei si de constructia in sine.

Biserica se poate vizita fara a plati bani pentru intrare si merita vizita pentru a savura pentru putin timp o atmosfera cum doar in Transilvania gasesti.