Autostrada care nu se va construi

O autostrada ce nu va exista decat pe hartie

Noua moda in ceea ce priveste raportarea kilometrilor de autostrada este “autostrăzi + drumuri expres” . Au decis ei ca daca fac o sosea mai lata de o banda si o numesc pompos “drum expres” o pot asimila unei autostrazi si astfel dam mai bine la numaratoare. Doar ca una-i una, alta-i alta! Nu si in conceptia lor insa.

Se tot vorbeste in ultima perioada de fel de fel de proiecte de autostrazi in Romania, construite de americani, bulgari, chinezi si marțieni. Care sa lege Marea Nordului de Marea Egee. Cu o linie de tren paralela.  Din pacate sunt doar vorbe si nu se va face nimic! Am facut 3 ore din Busteni la Bucuresti cu trenul. 3 ore! 145 de km. O medie de 45 de km pe ora… Cu masina  uneori e mai incet.

In septembrie 2016, scriam despre autostrada Pitesti-Sibiu. 125 de km de autostrada si cum nu se construiesc ei. Au trecut 5 ani! Vreti sa stiti ce s-a schimbat in acesti 5 ani? NIMIC! A ramas in acelasi stadiu. Ca si Ploiesti-Brasov. Ca si Pitesti – Craiova. Ba nu, Pitesti – Craiova se construieste dar a intrat la apa si a devenit “drum expres”. Vreti sa intelegeti exact? Cei mai grei kilometri din Pitesti Sibiu sunt in trei tronsoane care practic trec muntii. Stadiul lor?

  • Sectiunea 2 Boita – Cornetu, 34,33km. Licitatie lansata in decembrie 2020
  • Sectiunea 3 Cornetu – Tigveni, 35,30km. Licitatie lansata in septembrie 2020
  • Sectiunea 4 Tigveni – Curtea de Arges, 9,86km. Licitatie lansata in martie 2019

Zero! Zero barat! Dupa licitatie urmeaza contestatiile ce vor tine ani, apoi studii, apoi exproprieri apoi judecati pe despagubiri si termene. Zero barat in 5 ani! Doar vorbe…

Revenind, sunt doua proiecte ce au tinut paginile: Via Carpatica pe partea de vest si  Aegean to Baltic Sea Connection & Danube care aduce in plus conexiunea cu Bucurestiul. In fapt sunt oarecum asemanatoare proiectele, ele fiind ca un ax prin estul Europei intre nord si sud. Cu legaturile spre vest aferente.

autostrada americana

Nu stiu ce se intampla in alte parti insa cu siguranta in Romania, autostrazile astea sau autostrada daca va fi una singura nu se va construi. Nu vom reusi in viitorul apropiat sau indepartat sa trecem Carpatii, nici spre Sibiu si nici spre Brasov cu o autostrada. Poate varianta aceea ocolitoare prin Severin sa fie construita  si sa lege Bucurestiul prin “drumul expres” din Craiova la Pitesti si apoi pe autostrada veche. Asta discutand despre legatura spre vest. In ceea ce priveste sudul, lasand deoparte faptul ca lumea nu sta asteptandu-ne pe noi sa construim si gaseste rute ocolitoare, o autostrada in sudul Romaniei din Bucuresti la Ruse nici macar nu e in stadiu de discutie. Plus ca podul de la Giurgiu are o singura banda pe sens si este depasit total. Asa ca discutam doar ca sa dea bine iar ce vedem pe hartie, va ramane pe hartie!

Romania este absolut incapabila sa construiasca la nivel macro. Poate sa vina PNL, USR, PSD sau orice partid se va înființa. Nu se poate! Exceptand locurile unde terenul a ca in palma in vestul Romaniei sau din sud, suntem in anii 1950 din Europa de vest.

autostrazi europa romania
Mai trage un varf de verde la autostrazile din Romania, sus prin Transilvania…

Da bine sa prezinți autostrăzi care sa lege continentul. Dar dincolo de imagine nu exista nimic! Tot cel putin 4 ore pana la Brasov, tot 12 ore pana la Timisoara.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Tu ce zici despre asta?