Pestera Muierilor
Peștera Muierilor, cel mai vizitat obiectiv speologic din țară
Noi nu am ajuns inca dar o avem in plan. Astazi mi-a atras atentia un articol despre ceea ce gasesti acolo si asa m-am gandit sa fac ceva cercetari si sa va propun si voua sa mergeti ca sa o vedeti daca nu ati ajuns inca. In primul rand Pestera Muierilor se afla in comuna Baia de Fier, în județul Gorj.
Pestera a fost sculptata in calcarele mezozoice de pe marginea sudica a Masivului Parang, de catre raul Galbenul. M-am documentat si am aflat ca este prima pestera electrificata din Romania si are o lungime de aproximativ 3.600 de metri dispusa pe 4 nivele. Nivelul inferior constituie rezervatia speologica impartita in doua sectoare: sectorul de nord avand o lungime de 1.500m si cel sudic cu 880m lungime.
Pestera Muierilor contine originale concretiuni calcaroase care dau unicitate acestea fiind atractiile principale ale pesterii. Aici veti gasi impresionante forme ale reliefului carstic precum Bazinele Mici, Orga, compusa din stalagmite unite cu stalactite, Domul Mic, Altarul cu stalagmite-coloane foarte apropiate intre ele, Cupola altarului, asemanatoare unei catedrale pe care stalagmitele se inalta ca pe o scara, Amvonul, Cascada Impietrita, la care accesul se face pe branci, Sala Turcului, Candelabrele Mici si Domul Mare.
Una dintre cele mai apreciate încăperi ale peşterii este Galeria Urşilor. Are denumirea asta de la scheletele animalelor, în special ale urşilor, din perioada cuaternară, de acum câteva mii de ani. Galeria aceasta este interesanta datorită formelor sculptate în calciu. Pereţii sunt plini de hieroglife. Tot în această încăpere, s-au mai descoperit şi oseminte de lupi, hiene, vulpi, capre sălbatice, dar şi de homo sapiens . Din fauna ce populează Peştera Muierilor, există numeroase specii de lilieci (există chiar şi Sala liliecilor, unde pot fi admirate diverse specii din aceste vietăţi, precum myotis, miniopterus sau rhinolophus), miriapode, scorpioni, păianjeni şi alte nevertebrate inferioare.
Umbla vorba că Peştera Muierilor este foarte bună şi ca mijloc de refacere sau de remediere a unor afecţiuni. Astfel, cei care au astm, diabet, reumatism, dereglări hormonale, depresii, stres sau insomnii se pot trata printr-o simplă vizită la peşteră. Asa ca este inca un motiv in plus ca sa faceti o vizita daca sunteti stresati. Merita incercat.
Cum ajungi la Peștera Muierilor
Se poate ajunge din trei direcții:
- dinspre București, acest traseu fiind compus din A1-DN7, DN67-DJ665 până la Baia de Fier, întreaga distanța fiind de 250 km
- dinspre Târgu Jiu, cu traseul format din DN67 – DN675C, a cărui distanta este de 55 km
- dinspre Novaci, cu ruta DJ 665 până la Baia de Fier, cu distanta totala de 10.3 km
Orele la care se vizitează peștera sunt din oră în oră de la ora 9:00 -18:00 (teoretic) în perioada 1mai-30 septembrie și de la ora 9:00-16:00 în perioada cu 1octombrie – 30 aprilie. Dar pentru siguranta eu zic sa mai aruncati un ochi pe pagina de facebook sa vedeti programul.
Avem atat de multe comori in Romania pe care inca nu le-am vazut si merita un drum. Incercam sa ajungem la cat mai multe atractii turistice ca sa vi le prezentam si voua. Am vazut multe tari si pot sa spun ca Romania este una dintre cele mai frumoase tari. Regretul este ca nu avem atat de multi turisti pe cat ne-am dori. Noi peste tot pe unde am umblat am povestit despre comorile noastre de acasa, fiind convinsi ca le-am trezit interesul celor cu care am interactionat. Imi place sa cred ca am ajutat cat de putin la imaginea tarii noastre cu participarea la diverse targuri de turism, la intalnirile cu reprezentantii altor tari care stiau cate ceva de Romania dar erau incantati sa afle mai multe lucruri, sa afle de ce ar trebui sa vina sa ne viziteze.
Deci? Ne vedem anul asta la Pestera Muierilor? Sau ce planuri v-ati facut?