Muzeul Oului din inima Bucovinei
La Vama in inima Bucovinei, sunteti asteptati sa descoperiti cea mai frumoasa colectie de oua din Romania
Este una dintre cele mai importante colectii de oua din lume. Nu departe de Sfintele Manastiri Voronet sau Moldovita , muzeul este un obiectiv important pentru descoperirea traditiilor zonei, a mestesugului incondeierii oualor, care a facut inconjurul lumii.
Muzeul oului din Vama este cel mai mare muzeu privat de oua din Romania, fiind unic prin modul de organizare si prin valoarea exponatelor. Muzeul reuneste peste 12000 de oua , atat din Bucovina , cat si oua de pe toate meridianele lumii, In muzeul Oului Vama Bucovina sunt expuse oua de diverse dimensiuni , lucrate in tehnici si stiluri diferite, care provin din 82 de tari de pe toate cele 5 continente. Colectia privata apartine prof Letitia Orsivschi, artist roman recunoscut la nivel national si international, reprezentanta a Romaniei la targuri, saloane si expozitii internationale , multipla laureata la concursurile internationale, si a colaborator a numeroase muzee si institutii de cultura din tara si strainatate.
Încondeierea ouălor reprezintă un meșteșug desăvârșit, o artă greu de stăpânit care ține de dăruire, talent și îndemânare, un obicei străvechi care îl leagă pe Om de Divinitate. Vedeta acestui meșteșug este oul, un simbol desăvârșit al începuturilor tuturor lucrurilor, al nașterii, renașterii și permanenței vieții. Oul văzut ca motiv al Creației apare în mitologia multor popoare vechi; oul ca simbol al vieții însoțește sărbătorile de reînnoire a Naturii, obiceiurile familiale de trecere (botez, nuntă, înmormântare) și riturile de fertilitate (semănatul câmpului, cules roade etc.). Obiceiul înroșirii ouălor și a dăruirii lor a fost preluat de creștini de la alte popoare, la chinezi de exemplu fiind atestată utilizarea ouălor roșii cu două mii de ani înainte de Hristos. Creștinii asociază ouăle roșii cu sângele lui Hristos, cu Învierea și Viața, toate aceste simboluri regăsindu-se în preajma sărbătorii pascale.
Video Travelfun
Ouale din muzeu sunt aranjate in vitrine distribuite in 10 incaperi, muzeul fiind structurat pe mai multe sectiuni
- Oua bucovinene cu o vechime intre 50-100 de ani
- colectia internationala- oua traditionale din 82 de tari ale lumii
- creatiile artistei Letitia Orsivschi Heiser
In colectie exista si oua rare, ca cele de emu, nandu, tinamu, broasca testoasa, crocodil, varan, flamingo, dar si oua cu dimensiuni foarte mici- de gecko, potarniche, vrabie, porumbel, randunica, prepelita, alaturi de oua de fazan, paun, rata, gasca,curca, strut sau ouale deiverselor reptile.
Programul este zilnic intre orele 10 si 14, iar in sezon, intre 10-17. Pentru grupurile organizate si anuntate in prealabil , exista ghidaj in limbile romana, engleza, franceza, italiana si germana. Prețul unui bilet este de 10 lei/adult; se achită și o taxă foto de 10 lei
Muzeul se afla pe strada Garii nr 20 , contact 0745869529.