LUMEA MARE

Vacanta in Tolo

Vacanta ta din Grecia poate fi în Tolo

Grecia este în top 3 destinații de vacanta ale romanilor de mult timp. Si oricâte locuri ai vizitat deja încă te surprinde cu noi și noi destinații. Daca pana acum, nordul Greciei și insulele au fost cele preferate de turiștii noștri, încercam sa descoperim și alte locuri unde puteți merge pentru o vacanta minunata în Grecia mult iubita.

Kalimera tuturor. Sau kalispera. Depinde când citiți acest articol.

Am încercat, cum facem de un timp încoace, sa venim în întâmpinarea celor care doresc ceva nou și am vizitat pentru opt zile Peloponezul. O destinație nu atât de populara dar cu nimic mai prejos de celelalte locuri din Grecia. La doar doua ore cu mașina de Atena, pe o autostrada perfecta, apoi pe drumuri liniștite și goale o sa găsești un orășel care abia așteaptă sa te primească. Peloponez este teritoriul vechii Sparte, a lui Agamemnon și a războiului din Troia sau a teatrelor în aer liber grecești sau romane, a locului unde se aprinde focul pentru Jocurile Olimpice.  Tara portocalilor și a mandarinilor. A florilor ce împodobesc casele. Locul unde ești binevenit oricând!

Tolo sau Tolon

Tolo este un mic orășel, genul de orășel unde fiecare se cunoaște cu fiecare și unde după un sejur vei ajunge sa-i cunoști și tu. De la domnul în vârsta ce sta mereu la masa tavernei, pana la domnișoara ce vinde pâinea aia minunata cu ulei sau barcagiul ce închiriază hidrobiciclete pe plaja. Sunt oameni pe care o sa-i întâlnești zi de zi, oameni care o sa iți zâmbească mereu și cu care o sa creezi o legătura indefinita dar speciala. Tolo este situat într-un golf, nu mic dar nici atât de mare încât sa nu-l poți cuprinde cu privirea, golf ce la rândul lui se afla în marele golf Argolic, parte din Pelopones, pe timpul iernii este stăpânit de localnici dar vara intra în stăpânirea vizitatorilor. Este un mic secret al atenienilor pentru ca aceștia profita de distanta mica dintre ei și Tolo și vin mereu sa își petreacă un weekend sau o vacanta aici. Asta neînsemnând ca nu sunt și turiști străini. Sunt o mulțime din toate părțile, predominând cei din nordul Europei.

TOLO

Tolo este genul de loc unde dacă ai mâncat la o taverna și treci a doua zi pe lângă ea, ești salutat ca și cum ai fi un vechi prieten. Si nu contează dacă te așezi din nou la masa sau pur și simplu drumul tău a trecut pe acolo. Locul unde seara este agitata dar în același timp liniștita. Hai ca știți atmosfera greceasca…

Cu o plaja care se numește inspirat Golden Beach dar și cu multe altele mai mici, are hoteluri care efectiv stau intre mare și 5 metri de nisip și taverne unde dacă ar exista flux și reflux te-ai uda la picioare. Pentru ca sunt efectiv pe plaja. Iar faptul ca golful are în mijloc o insula ce noaptea este iluminata feeric adaugă unei cine la o taverna pe plaja un șarm cum rar găsești. Insula din mijloc, Koronisi, este nelocuita, are doar o biserica în vârful muntelui unde se oficiază uneori diverse evenimente religioase și poți ajunge pe ea și cu hidrobicicleta în vreo 10-15 minute. Mi-a luat putin timp sa-i rețin numele – Koronisi/Khalisi – GOT. Știți voi…

koronisi

Iar Koronisi nu este singura insula. De fapt, în golf sunt trei insule iar cea din dreapta, pe lângă faptul ca are în spate, ascunsa privirii o plaja superba are și o istorie interesanta. Pe timpul când Grecia era în stăpânirea Imperiului Otoman, acolo a fost înființata o scoală greceasca unde copii mergeau pe furiș și învățau în greaca despre tradițiile și limba tarii lor. A funcționat mult timp și turcii nu au aflat de ea niciodată. Se poate vizita cu o barca închiriata sau tot cu hidrobicicleta. Insula. Școala numai exista demult.

In Tolo poți sa faci plaja, cumpărături, sa mănânci la multele taverne de acolo, poți sa iei un ferry pentru o croaziera pana în insulele Hydra și Speze dar poți folosi cazarea de aici și ca un hub pentru excursii scurte de maxim 2 ore în o mulțime de locuri cu semnificație istorica. Închiriezi o mașina de la Bounos Rent a Car, asa cum am făcut noi și în fiecare zi vizitezi ceva.

Pe o raza de vreo 30 de km ai un cerc ce cuprinde orașul Nafplio, mult mai mare și în permanenta ”rivalitate” cu Tolo, oraș cu cluburi, baruri și cu un centru vechi pietonal superb, Mykenes ( nu Mikonos ) cu cetatea de mii de ani a lui Agamemnon ( va amintiți desigur de filmul Troia cu Brad Pitt? ) unde a fost descoperita acea celebra masca de aur…

Regele Agamemnon din film
Si masca descoperita la Mykenes

Epidaurus unde teatrul incredibil în care încap pana la 15.000 de spectatori este încă în uz, Argos mai mare ca Nafplio – unul dintre cele mai vechi orașe din lume locuite permanent, micuțul sat pescăresc Vivari cu peisajul tipic grecesc, Canalul Corinth construit acum peste 100 de ani sau cetatea Asine de pe vremea miceniana ce se afla chiar în Tolo în extremitatea stânga a golfului. Din Tolo, niciuna dintre aceste destinații nu e la mai mult de 30-35 de km. Iar șofatul pe drumurile de aici te face sa iți dorești sa fie mai departe. Pentru ca e plăcut sa conduci pe drumuri goale, bune cu peisaje superbe în stânga și în dreapta.

Harta de mai jos este doar o idee la ceea ce puteți vedea în jur. O excursie de o zi sau mai multe de câte 2-3 ore. Noi am ales sa le vedem pe rând și în fiecare zi dimineața am mers în alta parte. Voi alegeți cum faceți.

traseu pelopones

Cazare în Tolo

Am fost cazați la doua hoteluri în Tolo. Primul Tolon Holidays Resort 3* iar cel de-al doilea John&George Hotel 4*. Am încercat sa găsim variante pentru toată lumea. Ambele cu restaurant, bar, piscina sunt la 5 minute de plaja.  De fapt cel mai îndepărtat hotel cred ca este la maxim 10 minute de plaja iar de la fereastra celui mai apropiat sari direct în apa.

  • Cazarea în Tolon Holidays Resort este foarte aproape de ceea ce deja știi în Grecia.  Atât ca design cât și ca atmosfera intima. O afacere de familie care te primește în sânul ei și pe tine cât timp ești oaspetele lor.

  • John&George Hotel cu cele 4* ale sale este unul dintre cele mai pretențioase hoteluri din Tolo și iți oferă confortul luxos. Cu o panorama asupra golfului fabuloasa o sa te tina în balcon mult timp.

Pe lângă acestea doua evident ca găsești multe altele dar găsești și airbnb sau apartamente de închiriat.  Oferta de cazare este extrem de bogata și tine de tine ce alegi, în funcție de nevoile tale.

Unde mâncam în Tolo

Printre multele taverne iți putem recomanda câteva. Marias Restaurant , Steki Taverna , Chez Gilles , Akroyali , Limonia , Golden Beach sunt doar câteva dintre nenumăratele taverne unde poți manca în Tolo. Fiecare în parte are ceva deosebit. Una e pe pe plaja, alta are un desert senzațional, alta fructe de mare minunate. Le-am încercat pe acestea și o sa revenim cu un articol special despre ele. Dar garantam pentru fiecare în parte. O masa de doua persoane, cu aperitiv, fel principal, desert și băuturi pleacă de la vreo 30 de euro. Dar te ridici de la masa cu greu pentru ca porțiile aici sunt absolut gigantice. Cu greu am reușit sa terminam ceea ce am avut în farfurie…

Pe de alta parte găsești și nelipsitul gyros sau iaurtul cu înghețata de la Panos, tipul care a trăit în Romania și o rupe în limba noastră binișor.

Plajele din Tolo

Cea mai cunoscuta, cea mai larga, cea mai populata este cea din partea stânga a golfului. Golden Beach se numește și este exact cum ne dorim. Nisip fin, apa turcoaz, intrare lina în apa. Dar toată stațiunea este de fapt o plaja. Nu atât de lata precum Golden Beach dar suficienta pentru stat la soare fără sa te simți aglomerat. Iar faptul ca apa din golful Argolic este liniștita o face ideala pentru copii.

Chiar dacă atunci când am fost noi, apa nu era foarte calda, în timpul verii ea devine extrem de plăcuta pentru baie.

De ce Tolo?

De ce ai alege Tolo? Pentru ca merita. Pentru ca este Grecia mai putin bătătorita de turiști și găsești o parte din spiritul real al Greciei. Pentru oamenii primitori si atmosfera intima. Pentru toate obiectivele istorice ce se regăsesc atât de aproape de Tolo. Pentru frumusețe și liniște. Si pentru ca vrem întotdeauna sa descoperim locuri noi.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *