Vacanta de iarna a copiilor in opinia unui specialist in turism – Cristian Marinescu

Discutii despre vacanta de iarna a copiilor

De ce ar trebui vacanta de iarna a copiilor sa fie predictibila si mai mare in opinia Dlui Cristian Marinescu, proprietarul celui mai mare Complex turistic din Paltinis.

In Romania, predictibilitatea este doar un cuvant din dictionar si nimic nu isi pastreaza continuitatea pentru 3-4 ani. Din acest motiv, planurile de afaceri ale firmelor si ale oamenilor de afaceri sunt greu de facut pe termen lung si se adapteaza continuu la realitatile zilnice care se schimba in mod constant. Vacantele de iarna ale copiilor sunt o discutie veche in turismul montan romanesc si rareori in ultimii 25 de ani au avut aceeasi perioada pentru trei ani la rand. Ba uneori, cum a fost cazul in acest an, ea a a fost doar pe perioada Sarbatorilor de iarna.

pensiunea alpina casi paltinis

Parerea celor din turism, cei care ofera tabere de schi copiilor este destul de cunoscuta iar patronul celui mai mare complex turistic din Paltinis intareste aceasta parere. Vacantele de iarna trebuie sa fie predictibile si sa ofere tuturor celor mici o perioada in care sa aiba posibilitatea de a profita de anotimpul alb.

Domnul Cristian Marinescu este implicat in turism de peste 15 ani, detine si administreaza Complexul Turistic Alpina Casi&SPA, cea mai mare unitate hoteliera din statiunea Paltinis, a fost implicat si in structurile de conducere ale Guvernului, fiind pentru mai mult de 2 ani Secretar General al Ministerului Transportului din cadrul Guvernului Romaniei. Este asadar o persoana care cunoaste si intelege aceasta problema din ambele tabere. Atat a privatului care isi doreste clienti cat si al statului care are propriile interese. In ultimii ani, peste 12.000 de elevi au beneficiat de o vacanta in cadrul complexului, si chiar daca acesta este cel mai mare din Paltinis, a fost de multe ori prea mic pentru cererea foarte mare din scurta perioada de vacanta.Cristian Marinescu

O parere avizata in care se propun solutii ce aduc beneficii tuturor celor implicati.

Mai exact, prin intermediul D.lui Cristian Marinescu se propun cateva solutii prin care copii sa beneficieze de taberele de iarna si de lectii de schi la preturi decente si fara sa intre in aglomeratia care defineste aceasta perioada in acest moment.  Evident ca acestea pot fi adaptate la realitatea timpurilor pastrand insa componenta esentiala. In cadrul unei sesiuni video am remarcat cateva dintre solutiile propuse.

 • Elaborarea unui calendar in care vacanta de iarna a elevilor sa fie fixata clar.
 • Conturarea unei programe care sa contina o vacanta de Sarbatorile de Iarna dar si o vacanta intersemestriala.
 • Propunerea ca vacantele de iarna sa fie luate de scoli pe provincii sau pe zone geografice, intr-o modalitate care sa fie stabilita de Ministerul Invatamantului, astfel incat sa nu aduca prejudicii anului scolar.
 • O alta modalitate de a imparti vacanta elevilor, ar putea fi in perioade de 10 zile intre 01 ianuarie si 10 februarie.
 • Intre 1-10 ianuarie sa aiba vacanta un sfert din copiii din tara, 10-20 ianuarie al doilea sfert, intre 20-30 ianuarie al treilea sfert, intre 1-10 februarie ultima parte. Anul urmator s-ar putea decala , ca sa prinda toti perioada de 1-10 ianuarie o data la 4 ani ca sa fie o predictibilitate in favoarea tuturor.

Din informatiile furnizate de catre Ministerul Educatiei, coroborate cu ceea ce hotelierii stiu ca primesc in unitatile de cazare pe timpul vacantelor scolare de iarna, din totalul de aproximativ 2.8 milioane de elevi din invatamantul claselor I-XII peste 10% isi doresc sa profite de zapada si sa vina sa invete sa schieze, sa practice un sport de iarna sau sa se perfectioneze in ceea ce deja cunosc. Multi dintre ei vin in tabere dar de asemenea multi vin cu familiile. Acest lucru duce la supraaglomerarea tuturor statiunilor montane din Romania, cresterea exponentiala a preturilor de cazare precum si scumpirea tuturor serviciilor conexe oferite pe partii pentru ca sunt efectiv obligati sa vina toti in aceeasi perioada scurta de timp.

Aplicarea uneia dintre solutiile de mai sus sau a unei combinatii din solutiile oferite ar avea beneficii pentru toti cei implicati. Elevi, parinti, hotelieri, stat.

 • Pentru elevi va exista posibilitatea de a petrece timp liber pe partiile de schi fara aglomeratiile atat de familiare acum.
 • Timpul de asteptare la partii va fi mai mic, aglomeratia din statiune mai mica si implicit faptul ca nu va mai exista aceasta aglomeratie va duce la servicii mai bune pentru ca se va lua presiunea de pe umerii celor implicati in servirea turistilor.
 • Parintii sunt avantajati pentru ca preturile nu vor mai exploda, nemaiexistand aceea discrepanta intre cerere si oferta.
 • Hotelierii isi pot face planuri predictibile si pe termen lung, avand posibilitatea de a oferi servicii de inalta calitate oaspetilor.
 • Statul va profita prin taxele ce vor fi incasate, taxe ce acum se incaseaza doar pentru scurta perioada de Sarbatori.
 • Preturile la skipass-uri nu ar mai fi atat de mari si de asemenea ar fi mai multi instructori cu preturile  mai bune , chiar si pretul echipamentelor de schi ar fi mai mic
 •  Ar beneficia mult mai multi copii sa invete sa schieze.

Discutia despre aceasta problema este complexa si implica mai multe parti. Trebuiesc ascultate si respectate parerile si interesele tuturor. Copii, parinti, hotelieri, profesori si invatatori si fireste reprezentantii Guvernului Romaniei. Dar ca sa se ajunga la o solutie trebuie deschisa discutia intr-un cadru oficial si abia apoi se pot solutiona problemele. Fara dialog nu exista solutie si tocmai de aceea Dl. Cristian Marinescu a initiat aceste demersuri impreuna cu autoritati locale, judetene si nationale. Astfel, au fost deja purtate discutii cu unul dintre prim vicepresedintii la nivel national PNL, persoana implicata si devotata si care este una dintre persoanele foarte apropiate Ministrului Educatiei Sorin Campeanu, cu secretarul general adjunct din Ministerul Educatiei precum si cu consilierul d.lui ministru Sorin Campeanu. De asemenea, discutiile s-au purtat pana in acest moment cu parlamentari din partide diferite iar studiul a fost trimis si doamnei deputat Natalia Intoterro, presedintele comisiei pentru educatie din Camera Deputatilor. Este o dovada a seriozitatii acestei discutii precum si a implicarii totale a d.nului Cristian Marinesu pentru solutionarea favorabila a unei probleme importante pentru Romania.

Cristian-Marinescu

O rezolvare a acestei probleme ar fi in beneficiul tuturor celor implicati si o reusita pentru societate.

Cristian Marinescu

A.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.