Unde sa mananci in Gran Canaria?
Cateva dintre cele mai bune restaurante din Gran Canaria
Anul acesta am ajuns pentru a doua oara in Gran Canaria, una dintre destinatiile noastre favorite. Este o destinatie minunata pe care le-o recomandam romanilor si nu numai. Si este curios cum unele dintre cele mai bune restaurante sunt situate adanc in interiorul insulei.
Din Romania este un zbor direct cu compania aeriana Wizz Air in fiecare sambata pe perioda de iarna, zbor care dureaza vreo cinci ore si jumatate. Sau poti lega doua zboruri dintr-un oras european. Milano sau Barcelona de exemplu. Temperatura este in tot timpul anului placuta, nici foarte cald nici foarte rece. Noi in luna decembrie am prins in jur de 17 grade minim pana la 28 de grade maxim.
Daca nu ai o vacanta doar de leisure intr-un resort, ai nevoie sa inchiriezi o masina. Drumurile sunt perfecte si distantele scurte.Noi i-am ales si de aceasta data pe cei de la Rent a Car Tirma care si de data aceasta ne-au ajutat sa ne deplasam pe toata insula. De data aceasta am avut inchiriata o Kia care ne-a dus in cele mai frumoase locuri, la cele mai bune restaurante. Au preturi foarte bune la inchiriere , masini aproape noi de toate marcile . Am batut insula in lung si in lat si nu am avut nici un fel de probleme.
Astazi vreau sa va povestesc despre cateva din locurile unde am fost sa manancam si o sa incep cu restaurantul La Cilla care se afla intr-o pestera in zona Artenara.
La Cilla restaurant
Artenara este un sat montan aflat la o atitudine de 1270 m, care impresionează prin simplitate și peisaje pitorești. Inițial am oprit aici pentru a lua prânzul la restaurantul La Cilla, un restaurant unic, construit într-o peșteră care se deschide apoi spre o panorama ce îți taie respirația. Priveliștea nu pot sa vi-o redau in cuvinte asa ca las sa vorbeasca pozele.
Recomandare: dacă dorești să iei prânzul aici în timp ce admiri acest peisaj mirific, recomandăm să rezervi o masă din timp caci altfel e destul de greu de gasit. Noi am stat la cea mai frumoasa masa dupa parerea mea, cea care este chiar intr-o mica grota. Nu ne mai saturam de peisajul dinaintea ochilor nostri. Dar sa va spun cam ce puteti manca acolo. Noi am optat pentru un aperitiv cu fructe de mare , branza prajita din zona , o branza fina de capra si celebrii cartofiori cu sos Mojo Papas Arrugadas . Sosul Mojo, poate sa fie verde care este o combinatie de chimen, coriandru, patrunjel si ardei iute, dar chiar daca are ardei iute nu este varianta cea mai picanta. Sosul picant este de obicei rosu. Ceea ce separă mojo picon de alte versiuni, inclusiv mojo verde, este utilizarea ardeilor canarieni uscați. Ardeii sunt oarecum blânzi, dar ocazional pot fi iuti. Acești ardei sunt cei care dau picon-ului mojo-ului un pic mai mult în comparație cu celelalte variante. Sunt preferatii mei. A urmat o friptura delicioasa de iepure asortat cu un vin din zona si un desert din crema fina de vanilie cu fructe.
Merita sa mergeti la acest restaurant unic, pentru o masa speciala. A fost frumos ca bucatareasa era chiar romanca si lucra acolo de multi ani. Am povestit cu ea despre zona si ne-a spus ca vin multi romani la restaurant. Suntem mandri ca gasim romani frumosi in toate colturile lumii si romancuta noastra gatea foarte delicios. Era foarte ocupata si nu prea a putut sa stea de vorba cu noi dar am luat contactul ei si am promis ca sa ne intoarcem si sa stam la o cafea de vorba.
Pentru a vedea meniul intreg si a face rezervare intrati pe pagina lor de facebook aici
Casa Romantica Agaete
In acest loc minunat am vrut sa ajungem de anul trecut dar chiar daca am planuit nu am putut ajunge. Asa ca anul acesta am ajuns in Agaete. Stiati ca aici se află singura plantație de cafea din Europa? Este cel mai ”muzical” oraș al insulei pentru ca sunt nenumarati artisti care canta aici. Găzduiește cea mai mare petrecere a insulei, dar este liniștită în restul anului. Aproape tot ceea ce face din Agaete un oraș atât de interesant este ascuns vederii, undeva jos la mare. Intrarea în superba grădină scufundată Huerto de las Flores se face pe o alee, după colț și printr-un arc, în timp ce necropola oamenilor cavernelor din afara orașului este ascunsă pe un flux de lavă. Chiar si centrul orașului acestei municipalități maritime se află la 43 de metri deasupra nivelului mării. Coborati pentru ca merita!
Am ajuns la Casa Romantica pentru un pranz,restaurantul este o afacere de familie si ca fapt divers este locul unde proprietarul initial s-a si indragostit de acolo venind numele restaurantului. Am inceput pranzul cu un aperitiv de crochete de peste Lubina din Gran Canaria. branzeturi de la firma locala, calamari si o delicioasa paine de casa facuta cu lamaie si malai. Am continuat cu o friptura de capra cu sos care a fost o portie gigant, cam pentru 3 persoane si o portie de costillas papas , millo y moho cilantro. Au fost foarte fragede iar sosul nu mai zic. La desert am incercat Polvito a nuestro estilo un fel de crema fina de vanilie cu bezea si inghetata reteta casei si am gustat si din cafe cacao y vainilla.A fost un pranz delicios iar servirea impecabila.
Vederi frumoase și împrejurimi luxuriante, cu o mică grădină plină de pomi fructiferi si de păsări. Am avut un tur ghidat al grădinii și al micului muzeu/centru de informare – toate foarte interesante și surprinzător de informative despre diferitele zone ale insulei și toate produsele diferite specifice zonei.
Daca ajungeti in Gran Canaria dati o fuga musai la Agaete la Casa Romantica. Pentru rezervari si meniul complet intrati aici
Vega Restaurant
Comoara din munti asa ii pot spune acestui restaurant de familie. Fara semnal la telefon, fara wi fi! O zona incredibil de frumoasa si salbatica! Cand ajungi acolo, intrarea se face printr-un tunel care da intr-o pestera iar cand ajungi in exteriorul acesteia privelistea iti taie respiratia. Te gandesti ca nimeni nu ar veni aici, pana ajungi in parcare si vezi cate masini sunt… Am prins o masa a unui grup care au comandat un purcelus de lapte fraged care am inteles ca se prepara in 8 ore la foc incet. Arata delicios dupa cum vedeti in poze, foarte fraged si se serveste cu papas arrugadas.
Noi am vrut sa incercam cate putin din toate , asa ca am rugat sa ne recomande ospatarul care sunt specialitatile. Am inceput cu un unt de casa facut cu ierburi cu pana de casa si am continuat cu Morcillas un fel de sangerete la 5,25 euro, carnati facuti din intestinele de la porc dar era dulce. Ceva interesant, ce nu am mai gustat pana acum dar am inteles ca este ceva local. Am adaugat si o portie de Chorizos parilleros ,carnaciori gustosi la 5 euro portia destul de mare, pimientos de padron un fel de ardei verzi mici care se mananca copti la 5,50 euro La felul 2 am comandat la recomandarea lor Chuleta Iberica care este un muschiulet de porc foarte bine facut cu garnitura de legume la 12,25 euro Am gustat si din Solomillo a la brasa un fel de piept de vita foarte bine facut asortat cu cartofi piure la pretul de 21 de euro. La desert ne-au recomandat un trio de ciocolata la 3,95 euro si o crema Polvito uruguayo cu vanilie si menta la 4 euro. Am trecut si preturile in dreptul fiecaruia ca sa va faceti o idee de preturi. Noua ni s au parut foarte ok . Am lasat si o bancnota de a noastra pe tabloul lor unde colectionau bancnote din toata lumea si am facut o poza cu fiul fondatorului.
Un restaurant unde poti ajunge doar cu masina dar merita dat fiind si drumul care ofera privelisti spectaculoase. Pentru rezervari si meniul intreg intrati aici
Muxgo restaurant. 1 Michelin star
Da, a fost prima noastra experienta la un restaurant Michelin. Am mai vizitat mai multe in San Sebastian unde am fost sa luam si un interviu unuia dintre chefi dar nu am putut gasi masa. In Gran Canaria, mai exact chiar in oras in Las Palmas, am avut onoarea sa il cunoastem pe chef Borja Marrero care ne-a impresionat cu modestia cu care ne povestea despre pasiunea lui. A castigat de curand steaua Michelin, chiar cu 2 luni in urma, si am inteles si de ce. Toate produsele pe care le foloseste sunt de la ferma lui proprie si pune mult accent pe gust, pe creativitate si isi doreste sa creasca foarte mult. Ne-a spus ca nu isi traseaza un traseu anume dar isi doreste sa faca lucrurile sa evolueze pentru el si echipa din spatele lui. Am aflat ca s-a perfectionat in Mexic si in Statele Unite dar a decis sa se intoarca acasa ca sa deschida acest restaurant.
Sunt 2 meniuri unul lung la 90 de euro si unul scurt la 55 de euro de persoana in care veti gusta din mai multe specialitati. Meniul este acompaniat de cateva soiuri de vin cu editie limitata din Tenerife. Atentie ca trebuie facuta rezervare cu ceva timp inainte. Am fost impresionati de prezentare si de gust. Dar despre experienta noastra aici o sa va povestim intr-un articol separat unde o sa va si spunem ce am discutat cu chef Borja. Pentru rezervari si a vedea ce contine meniul intrati aici
Asadar fiecare restaurant pe care vi l-am prezentat din Gran Canaria este special in felul lui si ne bucuram ca am avut ocazia sa gustam dintre cele mai bune feluri. Am cunoscut oameni pasionati de ceea ce fac , de la bucatareasa romanca la ospatarul cubanez de la restaurantul Vega care ne-a spus ca este in Gran Canaria de 7 ani , are foarte multi prieteni romani si stie sa si cante melodii din repertoriul nostru. Un alt articol cu restaurante recomandate in insula gasiti aici.
Dorim sa le multumim celor de la Gran Canaria Turismo pentru invitatia din acest an si pentru prezentarea unora dintre cele mai bune experiente culinare perntru turistii care le viziteaza insula. Speram sa ne intoarcem si la anul. Deja imi este dor de Gran Canaria si de Papas Arrugadas.