Europa dupa coronavirus

Europa dupa coronavirus

Ce va deveni Europa si in special Uniunea Europeana dupa perioada de coronavirus? Cred ca este o intrebare la fel de importanta ca toate celelalte care acum sunt in top. Cand se va gasi un vaccin/tratamentul, cand se termina, cum depasim criza si tot ce ati mai auzit zilele astea implica doar prezentul. Sunt de actualitate si importante dar nu putem sa nu ne gandim la viitor.

Este clar ca aceasta pandemie a prins pe picior gresit toate tarile din lume nu numai din Europa. Atat din punct de vedere al dotarilor medicale cat si al economiei. A devenit evident faptul ca, economic discutand, se traia mult pe principiul incasare/plata in aproape toate domeniile iar atunci cand o za din lant a cedat s-a destramat aproape tot restul. Nu discutam despre o criza economica adusa de masuri prost gandite, de inflatie sau altceva ci de o criza pe care nimeni nu a prevazut-o. Un impact atat de agresiv asupra atator domenii nu a existat vreodata in istoria moderna si chiar daca ne aflam intr-un boom economic incepem sa calculam cu teama pierderi uriase. Iar Uniunea Europeana isi numara deja victimele.

Nu este nimic de mirat in faptul ca reactia organismelor europene de la Bruxelles a venit cu mult in urma celor din fiecare tara in parte. Intr-o adevarata uniune lucrurile ar fi trebuit sa se desfasoare mult mai unitar si nicidecum sa se plece de la inchiderea granitelor. Acest fapt, aceasta masura, luata in primele faze de aproape toate tarile din Uniunea Europeana arata ca inca nu exista o adevarata coeziune a tarilor din Uniunea Europeana, aceasta uniune fiind mult mai mult economica decat transnationala. UE nu se ridica nici la genunchiul USA care intr-un final sunt tot o uniune de state. Reactia a fost lenta si minima, statele membre fiind lasate sa se descurce singure pentru o perioada lunga de timp.

Un guvern european care ar fi cu adevarat important, ar fi putut avea puterea, viziunea si viteza de a reactiona mult mai din timp. Exceptie facand comunicatele oficiale, un ajutor in valoare de 37 de miliarde de euro prin care s-au inceput procedurile pentru achizitii de materiale sanitare pentru tarile membre ( inca nu s-a achizitionat ceva si nimeni nu stie cum se vor imparti materialele intre tari ) , relaxarile in ceea ce priveste deficitul ( oricum toate statele vor intra in deficit ) , culoarele realizate pentru transportul rutier de marfa si pentru calatorii ce doresc sa se intoarca in tarile de unde provin, pana de curand, Uniunea Europeana ca si oficialitate nu si-a facut prezenta simtita si s-a blocat in birocratie. Una care, greu de crezut, depaseste si ceea ce traim in Romania.

Ursula von der Leyen, noul presedinte al Comisiei Europene, practic cel mai important om politic al Uniunii a venit astazi cu o declaratie in care  pe langa banalele felicitari pentru medici si laude cu eforturile tarilor, promite  un sprijin financiar de 2800 miliarde de euro pentru a depasi criza. 2800 de miliarde de euro destinate tarilor membre UE. Iar acest lucru vine alaturi de promisiunea unui nou “plan Marshall” de care vor beneficia toate tarile membre. Un plan care in cuvinte suna foarte frumos, cu dezvoltarea companiilor verzi, cu protectie sociala pentru cei afectati indiferent de tara din care provin dar si cu pompoasele cuvinte “sentimentul de apartenență în rândul națiunilor europene/Europa mai moderna, mai durabila și mai rezilianta”.

Din pacate, am invatat din istorie si stim ca rareori cuvintele frumoase tin locul faptelor. Uniunea Europeana trebuie sa depaseasca in primul rand acest sistem de “tari diferite/uniune economica”. Pentru a face un pas inainte, pentru a face un salt in istoria Europei, trebuiesc schimbate reguli si perceptii de la Bruxelles. Acest conglomerat de tari, apropiate economic trebuie sa devina apropiate ca entitati nationale si incetul cu incetul sa se uneasca cu adevarat. Pentru o reactie rapida in cazuri de criza, ca aceasta pandemia sau alte crize ce cu siguranta vor veni, regulile si tratatele de astazi sunt insuficiente. Nu poti conduce un autobuz ce are 30 de soferi care conduc cum vor ei. Daca politica de pana acum s-a facut in timpuri normale, viitorul va trebui sa depaseasca normalitatea sau sa renunte. Uniunea Europeana trebuie sa se intrebe ce va fi peste 30 de ani. Aceeasi aglomerare de tari conectate economic dar singure si concurente in fata unor crize sau o adevarata uniune in care o regula este stabilita pentru toti si respectata de toti. O uniune in care toate tarile vor fi tratate egal cu adevarat este fezabila dar o uniune in care vor exista si atunci tari de categoria a doua nu este. Alternativa unei mai stranse legaturi, a unei uniunii adevarate este destramarea.

Pentru Romania, apartenenta la Uniunea Europeana este unul dintre cele mai bune lucruri din istoria sa. Faptul ca suntem parte, ne-a adus infinit mai multe beneficii pana acum decat dezavantaje. De la avantaje economice la cele sociale. Doar ca, chiar si fara aceasta criza, lumea se schimba! Generatiile noi nu vad simplul fapt ca suntem membri in UE ca pe unul satisfacator ci vor drepturi si indatoriri egale cu toate celelalte tari. Si este un lucru valabil in toate tarile intrate in UE dupa 1990.  Daca viitorul apropiat nu o sa aduca din partea celor care conduc Uniunea Europeana o noua viziune, mi-e teama ca se va destrama probabil cel mai bun lucru facut in Europa in vreo 3000 de ani de istorie.

 

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.