LUMEA MARE

Top 5 obiective in Cracovia

Cele mai frumoase locuri din Cracovia

De curând, corespondentul nostru Andreea, a fost într-unul dintre cele mai frumoase orașe ale Poloniei, in Cracovia sau Krakow cum îmi place mie sa-i spun.

Sunt putin invidioasa ca nu am ajuns și eu , dar îl trec pe lista. Am fost pana acum doar in Varșovia unde mi-a plăcut foarte mult fiind un oraș peste așteptările mele. Un oraș viu, frumos, cu oameni frumoși, unde te simți in largul tau, iți da senzația aia de bine ai venit, te rog ramai cu noi cat de mult poți. Pentru mai multe informații, pentru cei care intenționați sa vedeți Varșovia in perioada următoare intrați aici.

Krakow/Cracovia este un oraș faimos,  fosta capitală a Poloniei – astăzi, cu titlul informal de „capitală culturală“ – călătorul n-are de ales: merge pe bulevarde istorice și pe străduțe lăturalnice, pe lângă biserici superbe, merge în grabă să înțeleagă ce-a fost acum aproape un veac în Europa, iar când totul devine prea copleșitor mai face scurte popasuri în dulcele stil polonez. Aşa merg lucrurile în Cracovia, orașul faimos, unde  zilele se scurg în ritm lent și sunt întrerupte numai de seri dulci.

 

Despre Rynek Główny, cum se zice în poloneză, se poate afirma  cu ușurința, se observa – că este una dintre cele mai mari piețe medievale din Europa. Scrie pe toate pliantele de promovare turistică, trebuie să fie adevărat. Are un farmec aparte, te duce cu gândul la alte piețe centrale ale orașelor din vest, demonstrând practic apartenența Poloniei la acel spațiu.

 Rynek Główny

Sunt multe lucruri de văzut dar astăzi as vrea sa va fac asa un top 5 prin prisma ochilor Andreei corespondenta noastră care a stat 2 zile acolo.

Wawel Castle

Ca orice castel are un program ciudat si preturi diferite pentru diferite parți ale lui. Ca idee intrarea se face de la 9.30-10.00 pana la ora 17.00 iar biletul pleacă de la 10 zloți in funcție de ce vrei sa vizitezi. In Kiev am mai văzut asa ceva la o biserica. Fiecare clădire avea bilet separat. In fine…va descurcați voi la fata locului.

O istorie uriașa sta in spatele acestui castel. Vreo 700 de ani de când a fost construit și a fost reședința pentru regi și președinți. Impozant, cu turnuri de apărare masive și ziduri uriașe este un punct de interes central al orașului. Merita vizitat atât pentru exponatele aflate in sălile sale dar și pentru curtea sa superba.

Castel Cracovia

Castel Cracovia

Ojcow National Park sau Parcul Național Ojcowski

Nu am ajuns aici dar cel mai mic parc natural al Poloniei, a fost lăudat de toată lumea cu care am vorbit. Practic este un parc uriaș. In care găsești și animale sălbatice. Se organizează tururi ghidate de minim o zi cu ghizi ce știu câteva limbi de circulație internaționala. O zi de excursie costa undeva la 85 de euro iar unul de doua zile 150 de euro. Cu cazare, mese șamd. Daca iubiți natura este un must.Parcul Național Ojcowski

Czartoryski Museum and Library

Mai pe scurt – Muzeul de arta. Tablouri, cărți, portelanuri, îmbrăcăminte din Polonia și din o multitudine de locuri din lumea larga. A pornit ca o colecție a unei doamne –  Izabela Czartoryska, apoi in timp si-a îmbogățit inventarul și a devenit muzeu. Când? Pe la 1796! O sa găsești aici și doua tablouri celebre și valoroase, unul a  lui Leonardo da Vinci și unul a lui Rembrandt. In cadrul muzeului ( ca la orice muzeu respectabil ) sunt organizate periodic diverse expoziții temporare.

Orar: –  marți/joi 10-15.30 ;  miercuri/vineri/sâmbăta – 10-18.30 ; duminica – 10-14.30; luni – închis

Preturi: 10 zloți adult; 5 zloți student iar joia e intrare libera

Weliczka Salt Mine – Salina Weliczka

Catedrala de sare subterană din Polonia

Am mai întâlnit politica asta de preturi in Georgia și in Iordania. Pentru polonezi e mai ieftin cu circa 30%. Pentru restul lumii un bilet costa aproximativ 90 de zloți

La doar 15 km de Cracovia, se ajunge in maxim 20 de minute cu mașina. O salina amenajata ca muzeu. Ajunge la o adâncime de 327 de metri și are o lungime de peste 287 km lungime dar se vizitează doar pe un traseu turistic de 3,5 km la o adâncime de vreo 200 de metri. Un lac, biserica, un sanatoriu si in general cam tot ce găsești la salinele de la Turda, Slanic sau Praid găsești și aici.

Muzeul de aviație

Mai mult de 150 de avioane și peste 200 de motoare expuse pe locul unui fost aeroport, deschis in 1964, este considerat ca făcând parte din top 10 muzee de aviație din toată lumea. Modele de avion unice in lume și un conflict istoric cu Germania pe tema a 22 de aeronave care au fost aduse din Germania și apoi nu au mai ajuns înapoi…o istorie întreaga. Daca ajungeți la muzeu, întrebați și o sa primiți amanunte. Un loc special pentru cei care iubesc aviația. Găsiți toate amănuntele pe site-ul lor muzeumlotnictwa.pl

muzeul de aviatie din cracovia

Orar: marți-duminica – 9-17.00 – luni închis /

Preturi: 7 zloți adult/5 zloți copii și studenți/ marți – intrare gratuita

 

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *