LUMEA MARE

City break in Bruxelles

La plimbare prin Bruxelles

Neoficiala capitala  a Uniunii Europene, orașul care găzduiește o mulțime de sedii ale organismelor politice care ne conduc viata de zi cu zi, este in acelasi timp o destinatie turistica de neratat si este locul pe care l-as vizita de cate ori as avea ocazia…

Bruxelles  iți oferă o experiența superba pentru un oraș cu poate prea putina reclama.

Parcul Mini Europe unde in aer liber poți vedea  80 de orașe cu 350 de construcții in miniatura reprezentând toate statele membre U.E. este ca un tur al Europei făcut in 2-3 ore.

mini europe bruxelles
Mini Europe Bruxelles

Foarte aproape de parc este Atomium. Nu ai cum sa-l ratezi! Se vede și din parc. Chestia aia imensa care seamăna cu un atom de…de ceva… Se poate urca pana sus si costa 11 euro pentru adulți și 6 pentru copii.

Atomium vazut din parc
Atomium vazut din parcul Mini Europe

Orasul iți oferă centrul vechi, centru nou…un amestec reușit de istorie veche cu istorie contemporana. Zonele sunt destul de bine delimitate…astfel ai partea veche a orașului, cu statuia lui Manneken pis, cel care conform legendei a salvat orașul făcând pipi pe fitilul unui tun. Tipul are și o amica la fel de…cum e el, dar ea e ascunsa pe o străduța din apropiere, nu are succesul lui și nici nu se pune problema sa aibă măcar 10% din cele 750 de haine ale lui.

fata care face pipi in Bruxelles
Domnișoara

Statuia pustiului este foarte aproape de Grand Place/Grote Markt.- piața centrala din oraș, unde găsești primăria cu turnul ei de 96 m înălțime și aflata in fata cu ea casa pâinii sau casa regala, făcuta ca sa aducă un echilibru in arhitectura pietii.

Daca ești norocos și te afli in oraș in momentul potrivit ( odată la doi ani in august ) poți vedea covorul de flori din piața. 1 milion de begonii formează imagini superbe și ma întreb cum miroase oare piața de la ele? Din  piața poți pleca in orice direcție…poți hoinari pe străduțele înguste pline de restaurante sau poți merge la cumpărături sau poți merge la catedrala Sfinții Mihai si Gudula…

 

 

Apoi trebuie sa vizitezi Palatul regal care e pe o axa ce traversează orașul iar undeva la mijloc găsești Le Parc du Cinquantenaire. E imens! Iar ca punct central ai arcul de triumf gigantic. Parcul are ceva vechime fiind inaugurat  pe la 1880 iar de-a lungul timpului a devenit complexul impresionant de azi.

arcul de triumf
Arcul de triumf
Palatul regal
Palatul regal Bruxelles

Imediat după ce treci de el in stânga ai muzeul militar despre care se spune ca e unul din cele mai mari din lume (avioane,tancuri,tunuri) iar in dreapta un muzeu auto. Mi-am pierdut ceva timp holbându-ma la mașini vintage sau F1. E ceva care merita vizitat! …problema e ca durează! Daca nu ești interesat doar de viteza și războaie aici este partea orașului cu muzee…clădirile din zona asta iți oferă orice dorești sa vezi. E și un muzeu de arta acolo asa ca poți alege.

Ce poți manca in Bruxelles?

  • cartofi prăjiți la cornet ! Deci…sunt buni!Cu sos, cu muștar, cu ketchup, doar cu sare sau oricum vrei sa-i mănânci o sa-ti placa!
  • ciocolata pe care o găsești in magazinele din centru la 4 ( sau 6 dacă ești norocos sau dacă negociezi ) cutii pentru 10 euro in mai multe feluri de bomboane de ciocolata sau dacă vrei  bomboana aristocrata  in ciocolatiile din oraș primind pentru 10 euro maxim 4-5 bomboane dar sunt cele făcute sa fie savurate, plimbate pe cerul gurii ca un drog păcătos de dulce, experimentate putin cate putin…
  • waffele…chestiile alea din coca făcute la un aparat pe care le poți manca cu…orice iți trece prin cap dulce… 1 euro bucata
  • melci fierți într-un cazan pe strada și condimentați…la greu!
  • pentru 10-15 euro ai la alegere aproape orice meniu, la terasele din centrul vechi, mie luându-mi ochii un castron plin ochi cu scoici pe care însa după experiența cu melcii nu am mai avut curajul sa le încerc.
  • bea bere! ai atat de multe sortimente incat iti va fi greu sa alegi…

La pas prin oras

Obiectivul turistic principal, plin de turiști la orice ora,  este piața centrala din oraș – vorbitorii de franceza se referă la ea numind-o „Grand-Place”, in timp ce in olandeza este numita „de Grote Markt” – Aici o sa auzi vorbindu-se tot atâtea limbi cate auzi și in Paris sau in Londra plus neerlandeza care este absolut imposibila iar  oamenii sunt calmi, liniștiți, eleganți și se citește pe chipul lor plăcerea traiului într-un oraș vechi, plin de istorie, îngrijit și important. Sa nu te mire cântecul la chitara al celor care sunt așezați direct pe pietrele de caldarâm. Nu fac decât sa se bucure. de clipele petrecute acolo. Esti înconjurat de clădiri vechi de cel putin 300 de ani și este una dintre cele mai frumoase piețe din Europa. Clădirea Primăriei din Bruxelles, Casa Regala și Casele Ghildelor medievale delimitează un spațiu unde in permanenta se întâmpla ceva. Concerte, evenimente muzicale, covorul de flori bienal, Ommegang – procesiunea istorica ce are loc la începutul lunii iulie, atunci când oamenii sunt îmbrăcați in costume de epoca, terasele pline unde poți savura renumita bere belgiana. Piata centrala este locul cel mai important din oraș și punctul de unde poți începe descoperirea celorlalte atracții ale capitalei Uniunii Europene.

Bruxelles merita un city break asa ca nu ezita dacă ai ocazia!

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *