EVENIMENTE

Program Bucharest International Dance Film Festival

 Bucharest International Dance Film Festival prezintă în premieră filme, expoziții VR, scurtmetraje de dans, ateliere, conferințe și tururi cinematografice ghidate

 

Bucharest International Dance Film Festival 2022 (BIDFF) anunță programul complet al celei de-a opta ediții, organizată cu tema (un)safe zones/ zone (ne)sigure.

Structurate în secțiunile dedicate BIDFF Films, BIDFF Shorts, BIDFF Immersive, BIDFF Expand și BIDFF Community, evenimentele festivalului se vor desfășura între 8 și 11 septembrie în opt puncte cheie din București.

„Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VIII-a” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național  AFCN* și de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022**.

Timp de patru zile intense, BIDFF invită publicul și artiștii din București la mai multe premiere absolute, printre care prima proiecție în România a celui mai recent film despre David Bowie, „Moonage Daydream” (r. Brett Morgen), 7 filme noi VR, premiate la importante festivaluri internaționale, prezența talentatului artist britanic Omari ‘Motion’ Carter pentru un workshop de film de dans, doi lectori internaționali marcanți – Kélina Gotman și Bogomir Doringer –, dar și un tur neașteptat prin Oborul cinematografic, cu scenaristul Adrian Ionescu.

Trailerul festivalului poate fi vizionat AICIhttps://www.youtube.com/watch?v=Q3Zert9OwI8.​

Cu secvențe de concert și interviuri inedite, lungmetrajul „Moonage Daydream” (2022) va rula vineri, 9 septembrie, de la ora 19:30, la Cinemax VERANDA. Filmul dezvăluie moștenirea enigmatică a lui David Bowie, unul dintre cele cunoscute staruri rock din toate timpurile și un simbol cultural pentru generații întregi. Realizat de regizorul Brett Morgen – nominalizat la Oscar pentru „Cobain: Montage of Heck” – lungmetrajul se bucură de sprijinul deplin al Bowie Estate și este considerat de către critici experiența cinematografică a anului. Producția a avut premiera la Cannes Film Festival în luna mai și va fi lansat în SUA începând cu 16 septembrie 2022.

Biletele sunt disponibile pe website-ul Cinemax Veranda, cu un cost de 25 lei/bilet.

Alte trei premiere cinematografice sunt prezente în cadrul secțiunii BIDFF Films ’22.

„Joyland” (r. Saim Sadiq), povestea unei familii și a unei iubiri imposibile din Pakistanul contemporan, poate fi văzut la Cinema Elvire  pe 8 septembrie. „Neptune Frost” (r. Saul Williams & Anisia Uzeyman), o surprinzătoare dramă – muzical – SF-punk, imaginată pe dealurile din Burundi va rula la Cinema Muzeul Țăranului pe 11 septembrie. Filmul care încheie BIDFF ’22 va fi prezentat tot pe 11 septembrie la Cinema Elvire Popesco – parizianul „Rookies” (r. Thierry Demaizière & Alban Teurlai), un documentar impresionant despre impactul dansului în dezvoltarea adolescenților, creat de autorii cunoscutelor „Lourdes” și  „Move” (Netflix). Programul complet al lungmetrajelor și detalii despre bilete pot fi consultate AICIhttp://www.bidff.ro/romana#program-2022 ​.

BIDFF Immersive VR ‘22, o altă secțiune spectaculoasă din cadrul BIDFF, co-organizată împreună cu SAC @ MALMAISON și susținută de CONCEPTUAL LAB BY THEO NISSIM , este deschisă publicului între 9 și 11 septembrie la /SAC @ MALMAISON – Atelierele Malmaison, cu programare prealabilă. Expoziția prezintă o selecție specială de 7 lucrări cinematografice fascinante, create de artiști consacrați și premiați, care chestionează lumea sigură în care trăim și ne prezintă realitatea fragilă din zone instabile ale planetei.

BIDFF Shorts ’22 aduce 26 de filme de scurtmetraj, ce concurează în cele două competiții, nationala si internationala, pentru care BIDFF oferă premii în valoare de 1500 de euro pentru Cel mai bun film românesc și  Cel mai bun film internațional. Proiecțiile calupurilor de scurtmetraje din Competiția internațională se desfășoară la Grădina cu Filme – Cinema & More (8 septembrie), Cinema Elvire Popesco (9 & 10 septembrie) și Cinema Muzeul Țăranului (10 septembrie), iar accesul se face pe bază de bilete disponibile pe platforma Eventbook. La Competiția românească, desfășurată pe 9 septembrie la Fabrica Grivița, accesul publicului este gratuit.

Juriul BIDFF 2022 este format din este format din Omari ‘Motion’ Carter ( UK), Katia Pascariu (RO)- actriță, performeră și activistă cultural și Monica Stan (RO) – scenaristă și regizoare.

 BIDFF Expand ’22, programul de formare al festivalului, invită artiștii și publicul la patru evenimente coordonate de profesioniști renumiți în domeniu, ce se vor desfășura la Centrul Național al Dansului. Britanicul Omari ‘Motion’ Carter va conduce Atelierul de videodans Screendance Lab (9 – 11 septembrie) dedicat creatorilor din industria de film și dans. Publicul este invitat la trei conferințe remarcabile, cu acces liber: „Provocând genurile. Producția unui film de dans” (10 septembrie), un dialog profesional între Simona Deaconescu (coregrafă și regizoare) și Anda Ionescu (producătoare), „Coreomanie: Scene de extaz și revoltă” (10 septembrie), prezentată de scriitoarea și cercetătoarea Kélina Gotman (UK/CA) și „Un dans al urgenței (11 septembrie), o prelegere pentru care vine în România Bogomir Doringer (SRB/NL), curator și coordonator al departamentului de educație și cercetare al Nxt Museum din Amsterdam.

BIDFF Community ’22, secțiune în premieră în cadrul festivalului, ne invită împreună cu scenaristul Adrian Ionescu la o plimbare inedită prin legendarul cartier Obor, o zonă bucureșteană cu o istorie culturală bogată: „Tur ghidat prin Oborul cinematografic” (9 – 11 septembrie). Evenimentul poziționează spațial punctele cinematografice din cartier și include un dialog despre fragmente de peisajul Oborului surprinse în producții cinematografice românești din diverse perioade.

Totodată, prin parteneriatul cu Asociația ADO – Artă pentru Drepturile Omului, BIDFF Community va desfășura proiectul „Dans pe film pentru vârsta a patra” la Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice „Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen”, cu o selecție curatoriată de Paul Dunca/Paula Dunker.

 Pe 11 septembrie, la finalul festivalului, BIDFF invită publicul la Gala Premiilor BIDFF 2022, urmată de proiecția scurtmetrajelor alese câștigătoare în cadrul celor două Competiții, internațională și națională. Evenimentul va fi prezentat de directorul artistic al festivalului, Simona Deaconescu, alături de o parte din membrii juriului. Spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă în aer liber, la Grădina cu Filme – Cinema & More, câteva dintre cele mai bune producții cinematografice prezentate în festival. Detalii despre eveniment și acces sunt disponibile AICIhttps://www.bidff.ro/premiile-bidff-22

 

 

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.