LUMEA MARE

Vigo. Orasul pe care marea il iubeste

Vigo are multe de oferit vizitatorilor si va asteapta cu bratele deschise

Vigo nu este o destinatie faimoasa pentru turisti si poate ca e mai bine asa. Este extrem de cunoscut ca oras de trecere pentru cei care merg in Camino pe ruta portugheza si se simte la fiecare pas acest lucru. Dar Vigo este special pentru istoria sa, pentru ospitalitate si legatura sa cu marea.

Marea a influentat dintotdeauna orasul, inca din antichitate cand grecii, fenicienii sau romanii au trecut pe aici. Marea, a fost cea care a adus bunastare si identitate dar si distrugere uneori si amintim doar de faptul ca in anul 1585, Francis Drake, în fruntea a 25 de nave, a atacat și a jefuit portul. Situat in locul unde raul Verdugo sa varsa in Oceanul Atlantica fost intotdeauna in stransa relatie cu apa. De la transport la gastronomie, turism, pescuit si industrie. Si permanent a crescut.  Vigo are astazi aproximativ 300.000 de locuitori, fiind cel mai mare oras al Galiciei, provincia din care face parte. Cu relieful sau inalt, plaje line, insule raspandite prin golful urias, este usor de vizitat si in acelasi timp de inteles. Localnicii au pastrat cartierele vechi si le-au ingrijit peste timp. Astfel, ai ocazia sa treci prin diferite epoci ale locului. De la cele din vremea Imperiului roman, cea a Evului mediu sau a secolului al XIX-lea si pana la modernismul de astazi din cartierele raspandite pe dealuri.

Orasul a explodat ca populatie si importanta in a doua jumatate a secolului XX, datorita industriei de pescuit. Astazi este cel mai mare port pescaresc al Europei si casa celei mai mari companii din aceasta industrie – Pescanova. In port se vad intotdeauna cateva dintre pescadoarele acestei companii, descarcand sau pregatindu-se de iesire pe mare. Tot aici este o fabrica de automobile Peugeot-Citroen, cea mai mare din Galicia precum si renumita Universitate Vigo. Acestea, impreuna cu turismul bine dezvoltat, asigura un nivel de trai ridicat localnicilor si atrage oameni din alte parti pentru calitatea vietii de aici.

Vigo este usor de vizitat. Toate drumurile coboara/duc spre mare si se intersecteaza cu centrul vechi sau cu Basilica Santa Maria, apoi urmeaza linia tarmului pana la plaja Samil. Un transport public bine pus la punct te duce peste tot, functionand extrem de eficient.

Cel mai cunoscut si frecventat loc, atat de catre turisti cat si de catre localnici, este Porta del Sol din Centrul Vechi. O piata larga, cu o statuie in mijloc ce simbolizeaza legatura orasului cu marea. Cladiri superbe, nenumarate terase raspandite peste tot si atmosfera tipic spanola de relaxare si bucurie.

Cine a vizitat Spania stie despre ce povestim. Grupuri de prieteni sau perechi ce stau la masa si savureaza mancarea si berea sau vinul. Rad si se simt bine impreuna. Tot zumzetul acesta, amestecat cu muzica, face ca zgomotul orasului sa fie unul placut care te destinde. Centrul vechi, unde se afla si cea mai veche biserica, cea despre care v-am spus mai sus, este o insiruire de stradute, fara un plan liniar, amestecate si de diferite dimensiuni. Nu foarte mare, are ca o linie care se duce direct in inima sa, strada pietonala Principe, plina de magazine. Un fel de Lipscani. Aici este “cel mai ieftin” Restaurant cu o stea Michelin din Europa. Se numeste Silabario. Un meniu pleaca de la 26 de euro si ajunge la 150.

Restaurant-silabario-vigo

Paralel cu aceasta strada este Rua de Policarbo Sanz, una unde cei pasionati de arhitectura vor descoperi cladiri absolut superbe. Teatrul este aici si este spectaculos.

Din centrul vechi, poti sa cobori inspre port sau sa urci inspre Castrul roman. Daca alegi sa cobori, portul te imbratiseaza si iti ofera alegeri. Un Mall, o promenada, o iesire cu vaporasul spre oraselele apropiate sau o scurta calatorie de vreo 3 statii de autobuz spre Bouza. Un mic orasel pe vremuri acum integrat in oras. Bouza are ca specific stradutele sale pline cu terase, este destul de modern dar si plin de localnici ce se bucura de sport, gastronomie sau pur si simplu liniste.

Daca alegi sa urci, descoperi un parc natural superb care are in mijloc o cetate care dateaza din vremurile celtice dar are radacini ce merg pana in perioada romana. Extrem de bine amenajat, gratuit de vizitat, ofera o panorama asupra orasului si zonei perfecta. Este cel mai mare parc din oras si cautat pentru linistea sa.

Chiar daca Vigo are un relief inalt ce se coboara spre mar, nu duce lipsa de plaje line. Plaja de Samil este cea mai cunoscuta dintre ele, cu o faleza lunga, nisnip fin si intrarea in apa lina. Deosebirea de alte plaje din Spania este ca aceasta plaja este la Oceanul Atlantic. Apa va fi intotdeauna mai rece, indiferent de moment iar valurile sunt mai puternice. Dar este una dintre cele mai frumoase plaje din Galicia si este cautata de toti. Zona este presarata cu mici hoteluri sau pensiuni, restaurante si terase si este amenajata pentru public.

Intre Bouza si plaja Samil sunt vreo 2-3 km si merita sa mergeti pe jos de-a lungul apei. Veti descoperi mici plaje ascunse in golfulete intime, case particulare absolut superbe pe marginea marii sau un hotel genial pe care l-am gasit intamplator. Este recomandarea pe care o facem cu tot dragul. Merita!

Vigo nu este orasul mare ce te copleseste. Vigo mai degraba te cuprinde si iti arata pe rand locurile. Uite…aici e asta, aici e asta. Daca mai mergem putin ajungem acolo. Sentimentul asta a fost. De… Pas cu pas iti dezvalui ce am mai bun, te surprind mereu si ma bucur ca esti aici sa ma vezi.

Nu e tocmai usor sa ajungi in Vigo, este in capatul extrem al Spaniei. Dar nici nu este atat de greu incat sa nu merite. Avion din Madrid, tren rapid ce face legatura cu toate orasele mari sau autostrazi ca-n palma. Cat am stat acolo am decis sa il  luam in considerare pentru o eventuala mutaredefinitiva din Romania. Si faptul ca a fost desemnat “cel mai bun oras din Spania inceea ce priveste calitatea vietii” poate va da inca o explicatie.