LUMEA MARE

Incepe Campionatul Mondial de fotbal

Incepe Campionatul Mondial de fotbal din Qatar

Cel mai asteptat eveniment fotbalistic al planetei incepe astazi in Qatar. Un asemenea eveniment se organizeaza odata la 4 ani si de obicei este gazduit de tari mult mai mari si mai puternice ale lumii. Printre gazdele trecute se numara Franta, Germania, Brazilia, USA sau Rusia. Tari nu doar puternice economic ci puternice si fotbalistic. Qatar a primit aceasta favoare in urma unor voturi contestate si este prima data cand Orientul gazduieste un asemenea eveniment.

Urmatorul Campionat Mondial, cel din 2026, va fi gazduit de trei tari. Maxic, USA si Canada.

Am vizitat Doha pentru putin timp cu ceva ani in urma si nu ni s-a [arut ca ar fi un oras atat de important. Fiind hub-ul principal al Qatar Airlines, o multime de calatori trec pe aici in drumul lor spre diferite destinatii dar orasul in sine nu este foarte ofertant. Incearca sa se ridice la nivelul Dubaiului, principalul rival din zona dar are o cale lunga pana acolo. Mai multe informatii despre o excursie in desert in Qatar v-am dat intr-un articol mai vechi.

Cei din Qatar au cheltuit enorm de multi bani pentru a construi stadioane noi si nu s-au zgarcit la nimic. In traditia zonei, au pus la punct un plan extrem de minutios pentru desfasurarea campionatului si pentru a gazdui cele 32 de nationale de fotbal din toata lumea.

Revenind la fotbal, sunt cateva echipe favorite. Brazilia, Argentina, Franta – campioana de la campionatul trecut sau Italia – campioana europeana. In toata istoria campionatelor mondiale de fotbal doar 3 echipe din America de sud – Uruguay, Brazilia si Argentina, si cateva echipe din Europa – Spania, Anglia, Franta, Italia si Germania au castigat competitia. Este practic rezervata catorva mari  puteri dintre care Uruguay a iesit. Chiar si prezenta aici este o performanta extraordinara iar Romania nu a mai fost prezenta de 20 de ani. Si nici nu se vad sanse mari pentru viitor. Ne putem mandri insa cu faptul ca diseara, Romania va avea un reprezentant la deschidere. Istvan Kovacs (38 de ani), singurul „central” român prezent la un Mondial în ultimii 35 de ani o sa fie arbitru de rezerva la meciul de deschidere dintre Qatar si Ecuador. Partida va fi găzduită de stadionul Al Bayt, arena în formă de cort de beduini din Al Khor, oraș din nord-estul Qatarului. Stadionul poate gadui 60.000 de spectatori si a costat aproape 850 de milioane de euro!!

Marele show al celui mai iubit sport al planetei este pe cale sa inceapa! Sa ne bucuram de fotbal!

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.