Sighisoara

       Sighisoara. Perla Transilvaniei

        In centru tarii, aproape de Brasov e unul din cele mai vizitate orase din Romania si anume Sighisoara. Perla Transilvaniei! Este locul unde acum vreo 600 de ani Vlad Dracul a locuit pentru vreo 4 ani asteptand sa ajunga pe tronul Tarii Romanesti ( probabil in timpul asta a supt si sangele la o gramada de domnisoare pe acolo ). Casa unde se presupune ca a locuit este in centru si o gasesti usor fiind marcata cu o placuta. Pare-se ca tot aici s-a nascut Vlad Tepes ceea ce ma face sa cred ca era un oras periculos pe atunci!

placuta cu vlad tepes
placuta cu vlad tepes

…casa cu galben din dreapta imaginii.

         Orasul cetate s-a  pastrat in mare parte si in zona veche regasesti aerul din trecut. Fiecare casa e ingrijita si fiecare loc are farmecul lui. Te astepti parca sa apara de dupa colt cavaleri si domnite . Incepi cu turnul cu ceas…nu ai cum sa l ratezi decat daca esti foarte foarte…foarte…si nici atunci! Pentru ca dupa cateva sute de ani ( vreo 500 ) a ramas in picioarele lui de 65 de metri inaltime si azi, chiar daca nu mai strajuie cetatea si iti da ocazia sa vezi din varf orasul. Nu te teme…doar vreo 30 de metri inaltime ai pana unde e locul de vizitat din varf.

Mai multe informatii despre cat costa, cand puteti sa-l vizitati si ce gasiti in turn aici…www.muzeusighisoara.com

           Imediat dupa ce treci de gangul turnului, dupa piata in stanga, gasesti scarile acoperite. Nu stiti de ele?? Se mai numesc “scarile  scolarilor”. Va pot povesti elevii care invata la scoala din deal care zi de zi fac drumul pana acolo. E drept ca din cele 300 au ramas “doar” 173 dar urcusul e abrupt si daca stii ca intarzii la biologie le faci in timp record. Tu ca turist poti sa savurezi urcusul treapta cu treapta cu toate ca obosit tot o sa fii cand ajungi sus! Acolo gasesti biserica din deal,  in stil gotic, cu piatra de temelie undeva in secolul XII. De mult mult timp,  scarile faceau legatura intre orasul de jos si deal… Cand esti in capat si te uiti de-a lungul lor poti spune ca ai vazut luminita de la capatul tunelului!

         Apoi revii la casa Dracul in piata Cetatii sa savurezi o cafea sau sa mananci ceva…sau poti merge sa vezi zidurile orasului sau poti sa cutreieri pe stradute sau…sau…sau… Sighisoara iti ofera atatea lucruri de vazut iar daca esti si norocos si te nimeresti in cetate cand este festivalul medieval devine parte din amintirile dragi! De vazut, revazut…vizitat, revizitat…veche…si de fiecare data noua!

Scara acoperita

    Care sunt amintirile tale de acolo?

 

Facebook Comments

Tu ce zici despre asta?