GASTRONOMIE

Ce mancam in Grecia

Ce mancam in Grecia

Azi Grecia…

          Grecia este una din destinatiile preferate de turistii din Romania. Sunt putine hoteluri care iti ofera all inclusive deci trebuie sa servesti macar pranzul undeva.  Oriunde ati merge in Grecia…pe continent sau in vreo insula aveti de ales din nenumaratele restaurante, taverne sau terase intalnite la tot pasul. O sa incerc sa detaliez si sa va arat si cate o poza cu cateva feluri specifice.Pentru domni e relativ simplu…vis a vis de bauturi. Ouzo…pe care il adori sau il detesti si cu care se incepe masa, coniacul metaxa si vinul local rosu sau alb. Putem imparti in cateva categorii locurile unde putem manca.
Taverna – unde poti manca pe saturate cam orice.

Ce mancam in Grecia

Psarotaverna – specialitati din peste si fructe de mare

Psistaria – imparatia gratarelor

Ca feluri de mancare traditionale ne putem alege?
Kleftiko – carne de miel cu os, marinată în suc de lămâie cu mult usturoi şi gătită apoi la cuptor cu foc mic.

Souvlaki:  frigărui  făcute din carne de porc ori carne de pui, roşii şi ceapă, iar în farfurie veţi mai avea şi cartofi prăjiţi şi celebrul sos tzatziki.

Supă de pui: cea mai cunoscută dintre supele din Grecia! – un fel de ciorbă de burtă, dar cu pui care se serveşte cu mujdei de usturoi.

         Sunt enorm de multe feluri si fiecare loc are specialitatea lui. Sunt amabili si va recomanda ceea ce stiu ca-i reprezinta. Cei care vand preparate din peste sau fructe de mare spun ca ideal ar fi ca ceea ce ai in farfurie sa miste inca… Fireste ca e la figurat dar se refera la prospetimea produselor deci…luati aminte!Preturile pentru o masa care sa sature 2 persoane pleaca de la 20 de euro si se opresc…unde vrei tu.Bacsisul este in general inclus in nota de plata si nu depaseste 10%. Pentru ca tocmai vizitez Grecia inca odata, o sa revin cu amanunte despre mancarea de aici.
Voi cei care ati fost deja in Grecia, ce ati mancat si ce ati recomanda?

11 thoughts on “Ce mancam in Grecia

  • Asta cu portiile e perfect adevarata! Chiar acum sunt in Grecia si sunt niste portii uriase!

  • In Grecia am mancat cea mai buna musaca, cele mai bune fructe de mare si desigur tzatiki, care si acum imi lasa gura apa 🙂

    In general, tot ce am incercat la ei mi-am placut. Fac mancare foarte buna si, in comparatie cu alte tari, este destul de ieftina. Unde mai pui ca portiile sunt foarte mari!

  • peste da, calamar nu! Stiam eu ca aveti de povestit… Gurmanzilor! 😉

  • Eu cand merg in Grecia ma sparg de peste, scoici, caracatita, si calamar, insa cel mai mult mi-a placut Lamb Chops in Thassos.
    Scoicile preferate sunt cele in sos de rosii (saganaki), calamarul cel mai bun mancat de mine este cel umplut cu branza iute (stuffed kalamari) iar la caracatita am gustat vreo 3 feluri pana acum, unul mai bun decat altul 🙂
    Imi place si felul in care fac ei icrele sau salata de vinete (egg fish si plant fish). La bere stau mai prost grecii, dar recupereaza cu vin si cu ospitalitate 🙂 Spor!

  • Cea mai buna shaorma e la Dristor 😉 Nu stiu…fiecare ramane cu ceva anume. Curcubeul acela pe cerul gurii, vorba la reclama.

  • In Grecia, chiar daca nu e mancare traditionala, am mancat cea mai buna pizza din viata mea. Deci, culme,a in grecia, nu in Italia. Era o pizza margherita: lipie si branza. Cred ca pusesra in branza ceva afrodisiac…ca prea m-a innebunit de placere portia aceea.

    In rest…in Gracia orice mananci iti cade bine. Parerea mea.

  • știu că am sporovăit mai mult cu dan, dar cred că am mai schimbat și amândouă una-două vorbe.
    aștept news… kalinichtia elladha mou! poți să-i spui asta, te rog? îmi găsesc eu un pervaz pe care să revin, că dor mi-i… 😀

  • Done! We have a deal… Vin cu informatii noi. Tu cu Dan ai comunicat mai mult, eu doar v am privit. Psi…nu m am gandit! Dar da, este.

  • 🙂 ohi, ohi! am fost ani la rând în grecia (o să stau cu ochii pe blog să văd ce ne aduci de acolo pentru că aș vrea să mergem vara aceasta din nou) și am avut ocazia să le cunosc bucătăria prin taverne suficient de mult încât să știu ce îmi place de la ei. parakalo?
    de ce crezi că mi se spune psi von psipsina?

  • M ai lasat cu gura cascata :)) Tu esti de acolo??

  • pastitio îmi place foarte mult, mousaka varianta cu melitzanes (vinete) și suntem fani declarați ai lui behri meze, cu precizarea că pe coasta vestică este ceva mai picant decât cel mâncat la salonic, de exemplu.
    melitzanes imam este iarăși papa buun, deși rețeta originală este turcească (imam baialdî) și miel cu sos avgolemono este printre preferatele mele.
    desigur gyros este întotdeauna prima mâncare pe care o gust când revin pe tărâm grecesc, acel gyros mâncat la prima kantina întâlnită pe autostradă are ceva al lui, special, ca un fel de bine te-am regăsit elada! 🙂
    iar ca dulciuri, dincolo de cataif și baclava (este o tanti în nea moudania de la care mănânc de câte ori am ocazia) îmi plac mult kourabiedes și melomakarona, deși acestea sunt dulciuri de crăciun mai degrabă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *