Ferma de midii Dalboka
Din nou la Dalboka
Pentru noi, ferma de midii Dalboka este o descoperire relativ noua. Doar de vreo 2 ani, din povestile prietenilor si de pe net. Dar de acum ca am descoperit-o, ne vom face un obicei din a trece pe acolo de cate ori avem drum in aceea parte a Bulgariei. Pentru peisaj dar si pentru mancarea excelenta. Cateva ore petrecute la marginea marii, in compania prietenilor, cu mancare extraordinara merita un ocol de vreo 5-6 km din drumul principal.
Unde e Dalboka
Dalboka e la doar 45 de km de Vama Veche, pe malul marii intr-un golf superb, golful capului Kaliakra. Intre Durankulak si Balgarevo, pe malul marii. Din soseaua principala ce duce spre Balcik, faci stanga, mai faci o data stanga vreo 2 km si apoi dreapta pe un drum pe camp unde vezi panoul. Din soseaua principala sunt cu totul vreo 5 km pana in Dalboka. Du-te cu masina pana in parcarea de sus pentru ca, chiar daca exista si jos parcare, Dalboka fiind undeva jos, daca nu ai o masina puternica o sa iti fie greu sa urci panta. Este abrupta si alunecoasa.
Ce gasim la Dalboka?
Ferma de midii Dalboka. Infiintata in 1993. Un restaurant situat intr-un golf pitoresc, cu mese intinse chiar pe malul marii, cu ferma de midii in larg si mancare preparata doar din midii. O sa citez unul dintre prieteni si o sa va spun cum e mancarea: “Astia au fost destepti rau. Au gasit modalitatea de a face orice mancare romaneasca pe care o iubim doar din midii. De acum bag si eu acasa sarmale cu midii!“. Despre asta e vorba. Mancarea este preparata din binecunoscutele midii in orice fel iti imaginezi. De la sarmale la tochitura, de la budinca la paste. Nu exista fel de mancare sa nu fie prezent in oferta lor. Picant, dulce, light pentru cei care se pastreaza. Cu varza acra, cu prune, rulada, in sos de vin sau fierte si atat. La gratar, carnati, ardei umplut, rulada, natur cu legume, la cuptor, la tigaie, cu mamaliga, in sos de vin… Toate cu midii! Orice iti trece prin cap. Exista in oferta lor si ceva ce m-a amuzat teribil – oferta – “Pentru cei care nu stiu de ce sunt aici.” Friptura de porc, de pui si alte d-astea. Plus cartofii prajiti, sau file-urile de pestesau raci de mare. Deci poti manca si daca nu esti fan scoici.
[SLGF id=21926]
Uite in video o descriere a ceea ce poti comanda…
Restaurantul se afla pe faleza, pe malul marii, mesele sunt asezate la rand. Se rupe in romana dar oricum ai si meniu in romana. Ai posibilitatea sa platesti cu cardul si daca esti norocos, o sa ai ocazia sa vezi cum vin barcile la mal cu lazile cu midii proaspat recoltate.
Preturi Dalboka
O portie pleaca de la 6 leva ( 1 leva/2.40 lei ). Ajunge pe la maxim 10 leva in functie de ceea ce comanzi. Ce va recomandam este sa comandati feluri diferite in asa fel incat sa puteti manca din mai multe preparate. Noi asa facem mereu si chiar daca exista mereu un fel dorit de toti si unul pe care aproape nimeni nu-l vrea tot reusim sa gustam din toate. Ca idee ( pentru cei care nu stiu de ce sunt acolo ) o friptura de porc pleaca de la 10-12 leva. Asta ca mancare. Bauturile sunt de asemenea acceptabile ca pret. O bere porneste de la 2.5 leva iar o sticla de vinde undeva de la 20 leva in sus.
De ce midii?
In afara de faptul ca sunt extraordinar de gustoase, midiile au si alte proprietati. Le mancam de cand le-am descoperit, cu mii de ani in urma dar acum stim ca ele contin vitamina C, vitamina B12, zinc, omega 3, fier si proteine. Sunt bune pentru bolile cardiace, amelioreaza colesterolul si ajuta la intretinerea fibrelor nervoase si la crearea globulelor rosii. Este un aliment sanatos si gustos.
Merita vizita?
Oh da! Merita fiecare clipa petrecuta acolo. Mergi si gusta ce gatesc oamenii aceia, razi de felul caracghios in care sunt scrise preparatele in romana, bea un vin bun sau o bere. Rasfata-te cu 2-3 ore petrecute pe malul marii. Merita!
Mult mai multe detalii gasesti pe site-ul lor dalboka.ro