LUMEA MARE

Romania o sa intre in Schengen

Romania o sa intre in Schengen…la un moment dat!

Marea discutie in zilele acestea este despre intrarea Romaniei in Schengen si despre refuzul Austriei de a ne permite intrarea.

Daca vorbim strict din punctul de vedere turistic, mare scofala nu e. Terestru ajuta doar la disparitia controlului la vama cand iesi/intri cu  masina, unde oricum ca turist stai mult doar in perioadele scurte de vacanta iar aerian pentru controlul vamal din aeroport care dureaza 1-5 minute cu coada cu tot. Odata intrat intr-o tara din Schengen, oricare ar fi ea si avand ca destinatie tot o tara din Schengen, oricum, ca cetatean UE nu mai esti controlat. Deci  faptul ca intram ( sau nu ) nu o sa aduca mari diferente.

Dincolo de turism insa, ar fi multe alte avantaje pentru economie. Pe de alta parte insa, ca sa fim si corecti cu noi insine, degeaba nu stai la vama daca nu ai autostrazi. Ce castigi acolo, pierzi pe drum!

Totusi, de ce Austria se pune de-a curmezisul?

In 2007, cand am intrat in UE, nepregatiti ( sa fim iarasi sinceri ) la Presedintie era fix Austria!! Care oarecum ne-a luat sub tutela ei. Nu neaparat in sensul bun al cuvantului. Austria este a treia tara straina ca nivel de investitii din Romania. O gramada de bani intrati in tara si mai multi care pleaca inapoi sre ei, aducand totusi plus valoare economiei romanesti. OMV, BCR,  HS Timber Group ( aia cu lemnul ) si alte  1.394 de companii cu acționariat austriac. Deci un eventual boicot al produselor si companiilor austriece este aproape imposibil.

De fiecare data cand Romania a intrat intr-un spatiu international, UE sau NATO, de exemplu, si-a platit intrarea. Intr-un fel sau altul. Cred cu tarie ca exact acest lucru se petrece si acum. Austria, dincolo de ceea ce deja ia, vrea mai mult. Si intelegerile inca nu au ajuns la un consens. In spatele usilor inchise se discuta despre rezervele de gaz din Marea Neagra la care OMV vrea sa aiba prioritate de cumparare. Cine stie exact insa? Doar cei ce negociaza. Pentru ca tot timpul, politicienii au spus “vom negocia pana in ultima clipa”. Ce vor negocia insa, nu ne-au spus.

Este extrem de probabil ca astazi, Romania sa anunte triumfator ca a intrat in spatiul Schengen. Este posibil si sa anunte ca peste un timp sau ca intr-un viitor indepartat. Daca intram insa, o sa ne coste. Ce? Cat? Vom trai si vom vedea…probabil. Dar chiar si asa, platind, merita! Pentru ca daca te uiti in spate, unde am fi fost astazi fara UE si NATO?

 

 

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.