LUMEA MARE

Roma – ce poti face intr-o zi?

     Roma la pas in doar o zi

Două obiective din Roma, Forumul roman şi Colosseum-ul, iţi consumă jumătate de zi aşa că trebuie să consumi cumva şi ce a ramas pănă seara. Fiind in zona veche toate obiectivele sunt apropiate aşa că de la Colosseum o iei înspre monumentul Vittorio Emanuele cu al său mausoleu alb şi impresionant. 10-15 minute de mers la pas iar pănă sa ajungi în piaţă pe partea dreaptă a străzii gaseşti Columna lui Traian. Nu, nu este atăt de impresionantă pe cat ţi-o amintesti de la şcoala. Nu, nu este nici atat de mare atracţie pentru vizitatori si nici nu sunt semne care să te indrume (eu cel puţin nu am văzut). In vărful celor 30 de metri ai sai nu mai există statuia lui Traian, aceasta fiind inlocuită in secolul XVI cu una a Sfăntului Petru. Este totuşi este o bucaţică din istoria noastră si merită să traversezi doar ca să-ţi saluti unul din parinţii patriei  #ziceu.

1

      Treci de columnă şi se deschide in faţa ta Piazza de Venezia, privind de pe treptele mausoleului la bulevardul Via del Corso.   Exclusivistă, scumpă, veche, lungă…un fel de Calea Victoriei la superlativ. Mergănd de-a lungul ei in stănga si in dreapta ai marea majoritate a locurilor pe care Roma antică le-a pastrat.

2 3

     Dar pana sa incepi plimbarea merită să arunci o privire in interiorul monumentului – Altare della Patria dedicat regelui Vittorio Emanuele , cel care a unificat Italia in secolul XIX. Din marmură albă strălucitoare, aşezat la înaltime poate fi vizitat gratis. Adăposteşte un muzeu si flacăra eternă a ostaşului necunoscut cu garda de onoare drept pavăză zi si noapte. Poţi vizita şi vedea istoria militară a Italiei, in interior o sa te uimeasca spaţiul larg iar panorama Romei de pe acoperiş de la 75 de metri înaltime este unică. Durează o ora maxim vizita si poţi apoi sa paşeşti pe celebra Via Del Corso. În spatele monumentului este un loc de unde ai o privire de ansamblu asupra Forumul roman. Merită sa mergi pana acolo mai ales ca este foarte aproape.  Apoi pornind la pas ai in dreapta pe straduţe Fontana di Trevi ( iţi recomand sa o vezi la început şi să revii seara cănd e luminată ) cu zeul Neptun ca figură centrală. Poţi arunca un banuţ peste umar ca să fii sigur/a că o să te reintorci…cică se strang 3000 de euro zilnic. Contribuie şi tu cu ceva.

fantana

fantana2

fantana3        În apropiere este şi Piazza de Spagna cu cele 137 de trepte ale sale, cu  Fontana della Barcaccia jos la baza şi biserica Trinita dei Monti sus in vărf. Panteonul pe stanga  , fost templu al zeilor devenit biserica creştina acum, avand in piaţa din fata o făntănă arteziana egipteană superba adusă pe vremuri imemoriale de Papa Clement al XI lea. Cercul gol din cupola prin care se vede cerul şi pe unde se pare că nu intra ploaia din cauza curentilor de aer care se formeaza.  Este cladirea cea mai bine păstrătă din toate pe care le vizitezi in Roma şi dateaza din antichitate. Gaseşti aici mormintele lui Rafael, ale primului rege al Italiei unificate Vitorrio Emanuele şi al celui care l-a urmat Umberto iar daca esti norocos poti vedea o cununie pentru ca încă se mai oficiază slujbe aici.

4

5

6       Pe Via del Corso găseşti magazine pentru orice buzunar…de la cele cu 3 euro un produs la cele cu 100.000 euro/produs.

vitrina      Iar in capăt ajungi în Piazza Del Popolo care este ameţitor de frumoasă cu cele două făntăni de pe laterale şi obeliscul din mijloc, fiind locul unde se intalnesc cele mai importante artere ale Romei antice şi de azi. Aici gasesti şi biserica Santa Maria del Popolo construită pe locul unde se pare ca afost înmormăntat celebrul împărat Nero.

popolo     O zi in Roma iţi da prilejul sa treci prin 2000 de ani de istorie la pas. O zi in Roma o sa te vrajeasca şi o sa te facă să revii! Aruncă banuţul in făntănă şi speră să ajungi din nou. Eu asta am facut…

      Un ghid oficial al oraşului găseşti aici, pretul transportului in comun aici iar preţurile pentru orice obiectiv din Roma aici. Va doresc să ajungeţi chiar şi înainte să o fac eu iar.

Facebook Comments

2 thoughts on “Roma – ce poti face intr-o zi?

  • Stiu ca nu prea il apreciaza cei de acolo. E prea alb…ca moscheea din Abu Dhabi. Mie mi a placut. felicitari pentru viatainroma.ro. Te am reblogat cu tot site ul. Sper ca e ok.

  • Ce parere ti-a lasat Monumentul lui Vittorio Emanuele? Nu prea a fost apreciat la inceputurile lui numindu-l Tortul de nunta, Masina de scris. E adevarat ca nu prea se potriveste cu ruinile si cladirile din jur dar nu-i poti nega frumusetea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *