Proteste violente in SUA

Protestele violente ale americanilor dupa criza de COVID  arata ca America traversează o criză istorică

 

Am scapat cat de cat de pandemie si lumea intreaga se concentreaza pe protestele din Statele Unite. Incep sa scada cazurile de COVID chiar si in America, situatia este mult mai buna in ultimile zile.  In legatura cu protestele violente din Statele Unite eu cred ca este si presiunea de care au avut parte americanii in ultima perioada , mai ales pentru faptul ca au fost tara cu cele mai multe cazuri de COVID din lume. Panica, teroare, nesiguranta, privare de libertate, sunt lucruri greu de suportat, in functie de filtrul personal al fiecaruia. Cred ca este mai degraba un amestec intre aceste stari si problemele celor de culoare care au explodat imediat ce a fost ucis George Floyd  în Minneapolis, după ce un polițist a stat cu genunchiul pe ceafa lui timp de aproape nouă minute, ținându-l cu fața la asfalt, pe o stradă. Floyd, care fusese reținut pentru acuzația că ar fi folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari, i-a spus de mai multe ori polițistului că nu poate să respire. Întreg episodul a fost filmat de trecători și a devenit viral în mediul online, ceea ce a dus la proteste în Minneapolis. Incredibil gestul politistului, violenta atrage violenta, nu este de mirare ce se intampla zilele aceste, aceste proteste care parca iau amploare pe zi ce trece. Pandemia a afectat comunitatea afroamericană. Statisticile arată că cei de culoare s-au infectat și au murit în procent mai mare decât populația albă.

Protestele s-au răspândit rapid în toată America, în peste 140 de orașe. Unele manifestații au devenit violente și au dus la jafuri, lucru care a făcut autoritățile din unele state să apeleze la Garda Națională .

Afroamericanii s-au plâns timp de zeci de ani că sunt tratati rau, inclusiv prin profilare rasială – practica de a opri pe cineva pe stradă în baza culorii, etnicității, religiei sau genului persoanei respective.

Americanii de culoare reprezintă circa 13% din populația SUA.Protestele violente din mai multe oraşe americane scot la lumină profundele inegalităţi sociale din SUA. Gurile rele spun ca Preşedintele Donald Trump încearcă să profite de pe urma situaţiei şi s-ar putea să aibă succes. Toata lumea este cu ochii pe aceste proteste si curioasa cum se vor sfarsi.

Printre demonstranţii în majoritate tineri se numără şi albi,  şi ei frustraţi în egală măsură. Din cauza unei ţări care nu e capabilă să împiedice agresivitatea poliţiei şi rasismul, ci le lasă, în schimb, să-şi facă de cap. Şi din cauza unei ţări care e condusă de un preşedinte provocator şi lipsită de alternativă politică. Multe voci sunt impotriva lui Donald Trump si asteapta ca el sa iasa cu o solutie, ca sa puna capat acestor demonstratii , sa nu transforme visul american într-un coşmar.

Oamenii de culoare din SUA sunt defavorizaţi în comparaţie cu albii nu doar în statisticile privind brutalitatea poliţiei, au în medie mai multe probleme de sănătate şi mai puţin acces la îngrijire medicală de calitate.

Chiar si in mandatul lui Barack Obama situatia nu a stat altfel , chiar daca presedintele de culoare a luptat pentru combaterea rasismului. Este trist ca se intampla astfel de lucruri in America in anul 2020 dar cred ca dacă vrem cu adevărat să controlăm această situaţie atunci întreaga societate trebuie să se schimbe. Oamenii trebuie sa nu ignore aceste proteste si sa incerce sa rezolve o parte din problemele cu care se confrunta afroamericanii de ani de zile. De curand aveam o discutie cu cineva despre acest subiect si mi-a povestit cum intr-unul dintre oraselele americane, nu dau nume, ca nu este relevant, a fost o familie de negrii care a fost alungata. Au spus ca daca vor pleca din orasel fiind singura familie de culoare, ei vor da numele orasului dupa numele lor. Eu zic ca indiferent de culoare, ttrebuie sa existe egalitate, nu spun ca nu sunt afroamericani care fac rele, care distrug, dar nu cred ca sunt mai multi decat albi si cred ca ar trebui sa se schimbe ceva macar acum, altfel lucrurile vor evolua pe un drum care cu greu o sa fie schimbat in bine.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.