LUMEA MARE

Povesti despre biserica moschee Mezquita din Cordoba

Biserica moschee Mezquita

In toate calatoriile pe care le-am facut am invatat atat de multa istorie din locurile pe care le-am vazut incat acum privesc cu alti ochi lumea in care traiesc. Urmele lasate de marile civilizatii din toate timpurile, oamenii incredibili care au condus bucati de continente sau continente intregi si au construit cladiri ce rezista de sute si de mii de ani. Ciocnirea marilor religii care a dus la transformarea celei mai mari si mai vechi biserici crestine – Sfanta Sofia in Moschee sau mai devreme in istorie, Marea Maschee din Damasc, la fel si ea construita pe locul si sprijinita pe zidurile unei foste biserici crestine unde se spune ca era capul Sfantului Ioan Botezatorul…  Tot bazinul Marii Mediterana, Europa si Orientul apropiat poarta urmele atat conflictelor cat si convietuirii acestor doua mari civilizatii si religii. Pentru ca intotdeauna au fost conflicte interne, in ambele parti, dar adevarata confruntare era cu “necredinciosii”. Este ironic cum ambele isi aruncau acest cuvant in timp ce Biblia si Coranul au fapte si personaje comune.

Spania are o istorie ce incepe de dinainte de Imperiul roman dar ca sa nu mergem atat de mult in urma sa spunem doar ca a facut parte din Imperiul care facuse din Mediterana o mare interna. Stapanirea romana in Spania a durat mult mai mult decat in Dacia si a lasat urme mult mai rezistente in timp. Parte din Imperiul roman apoi din Imperiul roman de apus, abia prin secolul al V-lea a fost cucerita de vizigoti, atunci cand imperiul s-a destramat. Prin anii 475 ca sa fim si un pic exacti. Au condus Regatul vizigot pana in anul 711 cand maurii vin din Africa de nord si cuceresc tot teritoriul sudic al peninsulei Iberice si instituie Califatul Cordoba. In anul 1236, regele Ferdinand al III-lea de Castilia și armata sa reușesc sa-i înfrângă pe maurii din Córdoba și să ocupe orașul alungand stapanirea musulmana pentru totdeauna.

Podul-roman-cordoba
Podul Roman din Cordoba. In capatul sau e Catedrala Mezquita

De ce v-am plimbat atat prin istorie?

Ca sa intelegeti vechimea si importanta Catedralei. Haideti sa facem o recapitulare a locului unde este astazi Catedrala Mezquita. In timpul imperiului roman era un templu inchinat zeilor romani, cand Imperiul Roman a trecut la crestinism a devenit biserica. In clipa in care au cucerit maurii orasul au transformat biserica in moschee. Iar apoi a redevenit biserica si ulterior Catedrala. Ce este insa important si fabulos ca imagine este ca toate aceste stapaniri au ales nu sa demoleze ci sa transforme, sa construiasca imbinand ceea ce era deja cu ceea ce isi doreau. Poate au existat motive economice  (este mai usor sa adaugi decat sa construiesti de la zero) dar exista dovezi ca cel care a decis construirea Catedralei in interiorul moscheei, Regele Carol al V-lea,  nu doar ca a decis sa nu darame ci chiar a fost nemultumit ca nu s-a pastrat mai mult din vechea constructie.

Sunt 2000 de ani de istorie religioasa in acelasi loc! 

Cand au decis sa construiasca moscheea, Cordoba era cel mai mare oras din lume! Aproape jumatate de milion de locuitori, capitala unui Califat fabulos de bogat, cu conducatori care dincolo de puterea armata iubeau arta, frumosul si concurau cu ceilalti Emiri din zona araba. Isi doreau o Moschee care sa le intreaca pe cele din Damasc, Bagdad sau Ierusalim. Ca si acum, si atunci puterea se arata prin constructiile de pe teritoriul tau.  Cu cat era mai inalta, bogata, opulenta, cu atat dovedeai cat de bogat si puternic erai. In anul 784 a inceput constructia si fiecare conducator  adus ceva in plus pana cand a devenit uriasa, fabuloasa si cea mai mare din lume in anii 1000-1100, intrecuta doar de cea din centrul lumii musulmane, cea de la Mecca. Mezquita a adapostit, la un moment dat, un exemplar original al Coranului, precum si un os din bratul profetului Mahomed si devenise loc de pelerinaj ce rivaliza cu Mecca. In Cordoba se gasea si cea mai mare biblioteca din lume cu aproximativ 1 milion de volume, zeci de bai publice, palate si gradini superbe. Arabii nu erau deloc doar razboinici  ci erau si culti, iubitori de frumos, credinciosi si bogati!

Mihrab-Mezquita
Mihrabul este locul din moschee de unde predica Imamul. Este intotdeauna orientat spre Mecca dar aici nu este si teoriile care explica acest lucru sunt extrem de controversate.

Cand s-a construit Moscheea au adus mii de muncitori care au construit ceva ce inca nu exista undeva in lume dar care a devenit in scurt timp model. Sunt sute si sute de coloane construite din granit, jasp – un material care da culoarea aceea rosiatica, marmura si onix – un material negru lucios. Impreuna dau aceasta combinatie de culori extraordinara care te imbratiseaza atunci cand intrii. Este ca un labirint deschis. Poti vedea dintr-un capat in altul dar in acelasi timp esti coplesit de cat de impunatoare este constructia in sine. Iar Mihrab-ul – locul acela unde se inchina musulmanii, este fastuos si a fost pastrat chiar daca a fost putin modificat in timp.

Mezquita-Cordoba

Mezquita-Cordoba

Mezquita-Cordoba

Catedrala este ca un implant urias in inima acestui labirint. Cel mai bine se vede de sus din turnul de dincolo de Podul roman sau din Turnul ce strajuieste Gradina cu portocali.

Mezquita-Cordoba

In marginea spatiului crestin sunt stalpi uriasi de sustinere, construiti ca sa sprijine masivele ziduri. Ne laudam cu constructiile din timpurile noastre dar suntem ajutati de calculatoare complexe si un santier are ingineri de tot felul. Fiecare cu bucatica lui de specializare. Pe vremea cand au construit Catedrala nu existau calculatoare, utilaje mecanice sau tehnica moderna si totusi au reusit sa construiasca ceva care dainuie de 500 de ani! Si erau doar cateva persoane care coordonau tot. Un mester trebuia sa aiba notiuni de structura, arhitectura, stabilitate, materiale si organizare de santier. Un fel de supraom care construia ceva pentru generatiile viitoare prin puterea mintii si cu ajutorul bratelor celor care munceau pe schele.

Mezquita-Cordoba

Mezquita-Cordoba

Mezquita-Cordoba

Mezquita-Cordoba

Turnul clopotnitei Cordoba

Astazi, Mezquita nu mai este loc de pelerinaj nici pentru arabi nici pentru crestini. Este loc de pelerinaj pentru turisti, indiferent de religia lor. Orasul in sine, generos cu locurile sale, ofera celor care vin sa il viziteze bijuteria sa cea mai de pret. O lectie data de cei care ne-au condus. Pastreaza ce ai si adauga-i ceva mai frumos!

Daca ti-a placut poate vrei sa mai citesti despre:

Top 5 Catedrale din Europa

sau poate despre

Catedrala Mantuirii Neamului