Pensiunea La Saivan. Acel “ceva diferit” pe care-l cauti!
La Saivan Bio Retreat & Farm
La Saivan Bio Retreat & Farm este denumirea completa dar nimeni nu-i spune asa ci simplu “La Saivan” Este o poveste oarecum asemanatoare cu cea a lui Giardini di Zoe, extraordinarele gradini create de un italian in Banpotoc, langa Deva si Hunedoara. La Saivan este creatia unui italian impamantenit in Bucovina, pe un platou al muntilor Hasmas, la cativa km de Campulung Moldovenesc si de unde se vad atat raul Moldova cat si silueta muntelui Rarau.
Pensiunea La Saivan este putin diferita de ceea ce cunoastem noi ca si pensiune. Nu este o cladire mare, cu o parcare gratuita si cu loc de joaca pentru cei mici sau cu ciubar in curte. Sunt trei case traditionale risipite pe un platou inalt, pline cu mobila de pe vremuri, cu un farmec extraordinar. Cred ca cea mai reprezentativa imagine, pentru a intelege exact cum este aici, este imaginea de mai jos. Asta ofera in realitate. Nu e o vacanta, e o intoarcere in timp si un contact direct cu vremurile vechi.
Designul caselor este ales cu grija, dintre nenumarate oferte de vanzari de mobila de epoca si cautari prin targuri vechi si reconditionari si aducerea tehnologiei moderne si a confortului din ziua noastra in simbioza cu istoria locurilor.
Chiar si drumul pana aici este diferit pentru ca treci calea ferata si apoi raul, fara sa ai un pod ci de-a dreptul prin apa. Tocmai de aceea esti preluat de un 4×4 ce apartine pensiunii si dus cu bagaje cu tot pana pe platou. A fost o adevarat aventura sa ajungem sus dar cu toate astea nu ne-am simtit nici macar o secunda in pericol. Adrenalina unui drum necunoscut pentru tine dar pe care soferul il stie cu ochii inchisi.
Este locul “altfel” cautat de pasinatii de natura. Sus ai animale, liniste, norii aproape si cu timpul ce trece diferit fata de ritmul cu care suntem obisnuiti. Totul este natural astfel ca si mancarea este mai gustoasa decat te astepti. Sau poate aerul curat ajuta la pofta de mancare…
La capitolul experiente, regasestit bucuriile uitate ale vietii de la tara. Mancarea preparata in fata ta la foc de lemne sau poate un gratar cu carbuni incinsi, ingredientele aduse de la ferma proprie, proaspete si gustoase, ouale pe care poti sa le culegi chiar tu din cuibar sau daca te pricepi sa mulgi lapte de la o vaca, calarit, drumetii pe delaurile din jur, daca e cald mers la scaldat sau la stana de oi, pescuit sau cosit de fan cand e vremea, ateliere de incondeiat oua – pentru ca aici acest obicei este o religie aproape, existand chiar un Muzeu al oualelor incondeiate.
Sunt multe locuri in Romania pe care ar trebui sa le vedem macar odata in viata. Nu “cel mai frumos” nu “perfect” ci locuri unice si frumoase prin pasiunea pusa de oameni in munca lor si prin frumusetea naturii inconjuratoare. La Saivan este un asemenea loc ce merita a fi atins si descoperit.
Sursa foto Facebook La Saivan