LUMEA MARE

I Giardini di Zoe – Grădinile unui italian in Romania

I Giardini di Zoe – Gradinile unui italian de langa Hunedoara

Giovanni Salvatelli, un italian ce sta in Romania de o buna perioada de timp, a ajuns din pasiune sa creeze o gradina absolut fabuloasa la doar câțiva zeci km de Deva sau Hunedoara, in Banpotoc. I Giardini di Zoe inseamna Gradinile lui Zoe, Zoe fiind nepoata proprietarului. Iar un proiect privat, inceput in anul 2004 a ajuns astazi sa fie asemanat cu gradinile de la Versailles. Evident ca este o comparatie fortata dar asta nu inseamna ca gradina de aici nu este superba.

Alaturi de proprietarul I Giardini di Zoe

Pe locul unde, nu cu mult timp inainte erau gradini de legume ale localnicilor, livezi cu pruni sau pur si simplu pășuni alaturi de o moara parasita, a rasarit o gradina ca ale palatelor din trecut, gradina  ce este ingrijita la milimetru. Ideea s-a dezvoltat puțin cate puțin, de la aleile trasate pana la gradina cu trandafiri pentru ca dupa mai mult de 15 ani sa devina aproape 4 hectare de frumusete. Si lucrurile, se poate spune, ca abia au inceput!

Gradina, separata oarecum in zone diferite, este in Banpotoc, o mica localitate aflata la mica distanta de Deva si Hunedoara. Drumul pana acolo este asfaltat si se poate ajunge usor cu masina. Nu exista din cate stim noi alta modalitate deocamdata. O parcare amenajata la intrare ofera loc gratuit pentru masina, biletul de intrare costa 10 lei de persoana sau 250 de lei pentru o sedinta foto profesionala iar programul este zilnic intre orele 9 si 18.00 excepție sambata si duminica pana la ora 20.00.

Inca de la intrare o sa remarcati faptul ca aici se munceste mult si ca a trebuit timp. Aleea care duce la gradini este flancata de un rand de pomi rosii ce evidentiaza drumul. Apoi sunt mai multe zone distincte. Dealul cu trandafiri si aleile ce o inconjoara, zona de jos cu gradina simetrica si gardul viu ce are corespondent si fantani arteziene ce o infrumuseteaza si zona din spate unde gradina este un pic diferita dar inca la inceput ca si amenajare.

I Giardini di Zoe

I Giardini di Zoe

Fiecare planta este atent ingrijita de cineva dintre gradinari si sa nu va mire daca o sa il vedeti in persoana pe Giovanni plimbandu-se pe acolo.

Din loc in loc, atent amplasate, sunt obiecte decorative aduse din Italia, cumparate la licitatii de obiecte de arta si aduse in Romania. Vase ceramice, banci de piatra, ghivece uriase sau alte lucruri ce incanta privirea, fara a lua din frumusetea plantelor. Iar inscrisul din interior din rotonda de jos inseamna “Am ceea ce am daruit“.

I Giardini di Zoe

I Giardini di Zoe

Povestea unui loc pierdut si uitat din Judetul Hunedoara ce a devenit cunoscut datorita unui italian, abia incepe. Dupa multa munca, rezultatele incep sa se vada si culorile, spatiul atent amenajat, frumusetea locului atrag ca un magnet turistii ce incep sa afle despre gradini.

 

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *