AMERICA DE NORDLUMEA MARE

In vizita la Harvard

In vizita la Harvard University

De curand am fost in Boston si nu am ratat ocazia sa vad Harvard University. Am fost intr-un tur cu cei de la Free tours Boston  care mi-a placut foarte mult. Am fost fermecata de ghidul  nostru, un tip rotofei cam la 60 de ani, foarte haios cu o tolba plina de povesti despre Harvard unde zice ca ar fi facut si el un master cu multi, multi ani in urma. Puteti face rezervare la ei online pentru ziua in care doriti sa mergeti la Harvard.  Am mai fost pana acum la multe free tururi in mai multe orase dar nu mi-a ramas nici unul asa in minte cum mi-a ramas asta. Asadar e evident ca ghidul conteaza mult. Avea asa un dar de a povesti incat nu aveai cum sa nu il asculti si sa nu iti ramana in minte povestea.

Turul incepe de la Cambridge Tourism information in  Harvard Square, acolo unde trebuie sa si coborati cu metroul, este de la 10 dimineata si dureaza in jur de 2 ore. Atentie, vad ca pe site la ei spune ca in ianuarie si februarie nu au tururi deloc. In martie si aprilie au sambata si duminica de la ora 10 am, din mai pana in 20 iunie au in zilele de vineri, sambata, duminica si luni de la 10 am, de pe 20 iunie pana de Labor Day au in fiecare zi de la ora 10 am, in septembrie si octombrie au iarasi doar pentru vineri, sambata, duminica si luni iar in noiembrie si decembrie au doar sambata si duminica de la ora 10am. Sper ca nu v-am plictisit cu detaliile despre tur, eu cand am cautat nu prea am gasit detalii de genul asta si mi-a fost greu pana am dat peste pagina celor de la Free tours Boston unde am gasit turul. Dar sa incepem povestea…

In topul „Times Higher Education” , Harvard University este considerată a doua universitate din lume.

Instituția a fost denumită Colegiul Harvard pe 13 martie 1639, după cel care a investit cei mai mulți bani în universitate, un tânăr preot numit John Harvard. Absolvent al Colegiului Emmanuel, din Cambridge, John Harvard a lăsat prin testament câteva sute de cărți care să formeze baza de carte a bibliotecii universității și câteva sute de lire sterline.

In apropiere se afla si casa lui John Harvard, unde veti gasi cateva magazine de suveniruri de calitate cu emblema Harvard daca vreti sa cumparati pentru cei dragi, librarii si un loc unde veti gasi unul dintre cei mai buni burgeri din Boston,  la Mr. Bartley’s Burger Cottage. Inainte sa intram in curtea universitatii am vazut o cladire galbena impozanta unde am aflat de la ghidul  nostru ca a stat  presedintele universitatii Harvard, Benjamin Wadsworth, intre 1725 si 1737.

Tot de la ghidul nostru am mai aflat ca  la Harvard au studiat: Theodore Roosevelt, John F.Kennedy,  George W.Bush , Barack Obama, Felipe Calderon , Bill Gates, dar si nume celebre ca Dean Norris  din Breaking Bad, Natalie Portman, Mark Zuckerberg,  Matt Damon, Tommy Lee Jones, T.S.Eliot. Harvard University, face parte din Ivy League, termen care se referă la un grup de opt universităţi din zona de nord-est a Statelor Unite. Celelalte şapte universităţi sunt: Princeton, Yale, Brown, Columbia, Darthmouth, Cornwell şi Universitatea din Pennsylvania. Se presupune că numele de Ivy League este dat de iedera care acoperă zidurile vechi ale acestor universități, de aici vine Ivy. Până în 1800 ne-a spus ghidul nostru ca au studiat doar bărbaţi la Harvard. Cica după ce îşi încheiau cursurile aici, profesorii se duceau la o şcoală separată pentru a le preda şi fetelor aceeaşi materie, foarte interesant. Treptat, şi-au dat seama ca ar fi mai bine totusi sa studieze impreuna fetele cu baietii si din 1940 ambele sexe studiază aici.  Din 1970 au început să şi locuiască împreună, în acelaşi campus.  Biblioteca de la fondare a ars din motive necunoscute iar  dintre cărţile extrem de rare pe care le conţinea, s-a păstrat una singură, care se afla în zona interzisă studenţilor. Se pare ca in seara incendiului, unul dintre studenţi s-a furişat în bibliotecă şi a furat-o. A doua zi a adus-o decanului, mândru de a fi salvat o carte atât de rară, dar din pacate a fost exmatriculat. Interesant mi s-a parut sa aflu ca John Harvard nu a fost fondatorul universităţii, ci un important donator. Există şi o statuie a lui în campus, însă nu e chipul său de fapt, pentru că biblioteca cu cărţi rare donate de el a pierit în incendiu şi nimeni nu ştie cum a arătat. Pentru statuie, a fost ales la întâmplare un student drept model. Se spune că dacă atingi pantoful de aur al lui John Harvard vei fi admis la Harvard. Nu l-au atins cei din grupul nostru, poate de frica, nu stiu.

 

Toti  cei admisi sunt obligati sa stea in campus cei 4 ani dar se muta dintr-o cladire in alta. Am inteles ca Obama a locuit separat in 1988 cand a fost la Law School, a locuit in Somerville.

Ghidul nostru ne-a mai spus ca actuala bibliotecă a fost construită din donaţiile mamei unui student care a plecat în Europa pentru a colecţiona cărţi rare . Însă tânărul s-a îmbarcat în 1912 pe Titanic si s-a scufundat din pacate cu tot cu cărţile lui . Mama sa a făcut o donaţie de 3,6 milioane de dolari pentru a se construi o bibliotecă în memoria lui şi a pasiunii sale pentru cărţi. A avut in schimb anumite condiţii: clădirea să nu aibă mai mult de patru etaje niciodată, să existe o cameră pentru stafia fiului său, în care să intre doar îngrijitorul  pentru a schimba florile în fiecare dimineaţă şi să se introducă o probă de înot, fără de care nimeni să nu poată absolvi universitatea.  Cea din urmă a fost eliminată în anii ‘80 , fiind considerată discriminatorie faţă de studenţii cu dizabilităţi, dar celelalte trebuie respectate şi în ziua de azi. Altfel universitatea trebuie  să predea terenul şi biblioteca Primăriei din Cambridge. Interesante povesti, nu?

Am aflat ca daca vrei sa  studiezi la Harvard costă aprox. $67, 000 pe an, si nu, nu este mult sa stiti, sunt universitati care au taxe mult mai mari in US. Intr -unul  dintre colegiile de arta de prestigiu din US studiaza si fiica mea iar taxele sunt in jur de 73000 dolari pe an. Am inteles ca si la Harvard daca dovedeşti că familia ta are un venit mai mic de $65, 000 pe an, poţi obţine o bursă integrală. Asta dacă ai rezultate foarte bune la examene şi  o prestaţie peste medie la interviu. De asemenea, poţi face împrumut, pe care trebuie să începi să îl plăteşti imediat ce termini facultatea ( asta e valabil pentru toate universităţile din SUA ) dar nu stiu cati isi permit acest lucru, asa ca daca vreti la Harvard puneti mana si invatati caci nu este imposibil sa intrati.  Procesul de admitere la Harvard nu urmăreşte o formulă fixă. Nu trebuie să obţii un rezultat aproape perfect la examene ca sa fii acceptat, dacă în zona din care esti notele sunt extrem de mici. Atât timp cât te remarci din mulţime şi te situezi peste medie, poţi fi ales pentru un interviu, unde trebuie să îţi prezinţi în decurs de o oră punctele forte şi să fii şi modest în acelaşi timp. Ceva foarte interesant mi s-a parut ca studentii care vor să îşi facă conexiuni şi să cunoască oameni influenţi se înscriu în societăţi secrete cum ar fi The Owls. Se inscriu în general  studenţi din high-class,  elita.

Mai mi-a placut foarte mult  si  The Memorial Church of Harvard University unde se ascund multe povesti si unde au trecut cei mai importanti oameni ai lumii care au absolvit aici. De asemenea exista un perete in curtea universitatii unde daca soptesti ceva se aude la peretele de langa, ceva de genul asta este in catedrala St Paul din Londra pentru cei care nu ati fost inca.

Am vazut si locul unde merg studentii sa manance, o mica piata cu diverse rulote unde se gasesc in special feluri de mancare cu fructe de mare si peste, uneori aici se tin spectacole pentru studenti.

Daca stai sa te gandesti , te afli in locul unde au calcat oameni importanti, care au schimbat soarta omenirii. Harvard este si va ramane una dintre cele mai bune universitati din lume. Cand am mers era inainte cu o saptamana sa inceapa sa vina noi studenti, generatia 2022. Am stat in curte uitandu-ma la locul unde am inteles ca se va tine ceremonia de deschidere din acest an si mi-am imaginat pentru o clipa curtea plina, cu oameni frumosi , ambitiosi care au vise marete si mi-am imaginat cata munca se afla in spatele fiecaruia. Fiecare dintre ei sunt convinsa ca isi doreste sa contribuie cu ceva maret in  viata lor si sa se intoarca peste ani in aceasta curte ca sa-si aminteasca de unde au inceput sa-si construiasca viitoarea cariera.  Legat de acest lucru , ghidul nostru a incheiat plimbarea noastra povestindu-ne ca la una dintre deschiderile de an nou a venit si Mark Zuckerberg care a avut un discurs iar dupa aceasta s-a dus in curtea universitatii si s-a asezat sub un copac singur. Daca nu stiati, el a renuntat la facultate inaine sa o termine pentru a se ocupa de proiectul Facebook dar dupa 12 ani a primit o diploma onorifica, la fel a fost si cazul lui Bill Gates care a renuntat la facultate dar a primit dupa 32 de ani diploma de la Harvard. Ghidul s-a apropiat de el si l a intrebat la ce se gandeste asa profund la care el a raspuns ca si-a adus aminte de cum a petrecut acolo cei mai frumosi ani alaturi de prieteni dragi cu care tine si acum legatura. Raman legaturi pe viata. Este ca si cum faci parte dintr-o mare familie de unde ai plecat si te intorci cu mare drag, acasa.

Frumos, inchei si eu acest articol cu gandul ca sunt norocoasa ca am ajuns la Harvard University chiar si pentru o vizita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *