Pe urmele lui Vlad Tepes la Manastirea Comana

Manastirea Comana este mai frumoasa ca oricand

Pentru ca weekend-urile au devenit valoroase si am trecut de la city break-uri in orase din Europa la vizite acasa in Romania, astazi va prezentam Manastirea Comana. Un loc aproape de Bucuresti, plin de istorie, patriotism si spiritualitate, un loc ce poate fi vizitat impreuna cu parcul natural Comana si astfel petreceti o zi minunata aproape de casa.

La Manastirea Comana ajungeti pe drumul ce duce la Giurgiu, drum ce iese pe la Progresului. De acolo mai sunt doar vreo  40 de km. In Jilava la ultimul sens giratoriu faceti stanga spre Sintesti ( cu ocazia asta treceti printr-un loc faimos…), la Dobreni faceti dreapta si ajungeti in aproximativ 45 de minute cu totul. E un drum bun si daca il faceti in timpul saptamanii relativ gol. O sa va placa.

Manastirea are o parcare in care incap vreo 20-30 de masini dar era goala cand am ajuns noi. Este in afara zidurilor dar totusi integrata in spatiul manastirii. Aici este si magazinul cu obiecte religioase sau suveniruri.

Va spuneam ca este un loc ce emana patriotism si nu am exagerat. Manastirea asta are  istorie extrem de veche. Locul unde este construita era acum 400-500 de ani practic o mlastina. Neajlovul curge si formeaza balti uriase, ca o minidelta. Chiar si acum, asanate, cu poduri construite si diguri de protectie tot este mare si formeaza Parcul Natural Comana cu Balta Comana si Neajlovul ce se scurge spre Raul Arges si apoi spre Dunare. O sa vedeti rate si pasari de apa daca mergeti si cobrati scara de lemn din spate. Scara aceea speciala ce nu se vede cu adevarat decat daca cobori pe ponton.

manastirea comana spre lac

manastirea comana spre lac

manastirea comana spre lac

 

scara de la manastirea comana

Aici, profitand de terenul greu si de o pozitie inalta si uscata, Vlad Tepes a intemeiat in anul 1461 o manastire-cetate. Erau locuri obisnuite in acele vremuri, calugarii fiind fortati sa se apere in caz de atacuri. Ziduri inalte ce imprejmuiau o mica biserica de lemn si foisoare la capetele zidurilor prevazute cu mici ferestre. Avand aproape 600 de ani vechime este destul de greu sa ne imaginam ca Manastirea a aratat mereu asa cum arata acum dar temelia bisericii, fundatia acesteia ajunge la peste 3 metri adancime dupa cum se vede in imagini.

fundatia adanca

Proprietate domneasca, din secol in secol a fost ingrijita mai ales de familia Cantacuzino care si-a ingropat aici nenumarati membri. Aceasta familie a daruit Manastirii odoare de pret si chivoturi cu moaste sfinte, obiecte pe care le puteti vedea si astazi in biserica principala. Iar numele lor este legat ca si cel al lui Vlad Tepes, de acest loc pentru totdeauna.

moaste manastirea comana

 

Intrarea in curtea interioara se face prin poarta mare ce deschide zidurile inalte. Te intampina biserica alba si impunatoare din mijloc, inconjurata de dormitoarele calugarilor, micul muzeu in ar liber, zidul inalt decorat cu scene din Istoria Romanilor si undeva in dreapta Mausoleul eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial.

intrarea manastirea comana

 

Zidul din dreapta ultimei poze este pictat cu scenele importante din istoria noastra iar acea mica cladire este mausoleul.

zidul manastirii comana

In anul 1916 un general german a ordonat construirea unui loc pentru cei care erau cazuti in luptele de acolo si neidentificati. Romani, germani, bulgari sau turci. Dupa Razboi s-a decis construirea unui mausoleu care exista si acum in jurul osuarului existent. In interior sunt scrise nume ale unor soldati romani din mai multe perioade si este un loc ce te face sa te gandesti la puterea acestui popor si sacrificiile facute de romani in istorie.

Ultima statistică privind numărul eroilor din mausoleu datează din anul 1943, menționându-se că osemintele a 762 de militari au fost depuse în criptă și în firide individuale. O parte dintre ei se vad in acest loc.

osuar manastirea comana

CEI CE CĂZUT-AU PENTRU ȚARĂ  /  PE LANUL CÂMPULUI BOGAT /  JERTFIND O’NTREAGĂ PRIMĂVARĂ / NU AU MURIT CI AU ÎNVIAT

Tot in curtea interioara, este si un mic muzeu in aer liber, muzeu in care se face o trecere in revista a celor mai importante momente ale manastirii. Intrarea costa 5 lei dar e dragut si merita.

muzeu manastirea comana

Pentru a umple ziua de pozitiv, dupa ce vizitati Manastirea puteti merge la Parcul Natural Comana aflat la aproximativ un km de manastire. Aici va puteti plimba, servi masa, plimba pe malul lacului sau pe apa cu o barca si astfel sa completati vizita din zi.

parcul comana

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.