FILME

Pasari de prada si fantastica Harley Quinn

PASARI DE PRADA ȘI FANTASTICA HARLEY QUINN

Filmul “Pasari de Prada și fantastica Harley Quinn” apare în cinematografele din România vineri. Filmul face parte din universul DC. Acțiunea se petrece în orașul Gotham și urmărește povestea lui Harley Quinn (Margot Robbie), o fostă psihiatră, parteneră în crime cu faimosul și temutul Joker. După ce “Domnul J” îi dă papucii, Harley începe a-și căuta independența și identitatea. Reușește acest lucru printr-o misiune periculoasă în care i se alătură alte 3 femei puternice, ulterior numindu-se “păsări de pradă”. Celor 4 li se alătură și o fetiță aparent inocentă, care își dorește să devină ucenicul lui Harley. Este important de menționat că filmul nu este recomandat copiilor de 15 ani tocmai din cauza genului de film în care se încadrează. În cadrul acțiunii din poveste există multă violență și scene explicite, grotești pline de sânge și tortură nemiloasă.

Scenariul a fost scris de Christina Hodson, o alegere într-adevăr foarte bună. Mesajul este direct și reiese la diferite puncte ale poveștii: #girlpower. Atitudinea feministă reiese prin numărul ridicat de personaje feminine și puterea de care dau dovadă (nu doar din punct de vedere fizic), dar și prin sprijinul pe care și-l acordă unei alteia. Distribuția filmului este plină de diversitate în conformitate cu demersurile pe care Hollywood a anunțat că și le asumă pentru a crește incluziunea din industrie. Cât despre personaje, sunt bine dezvoltate în poveste. Spectatorii au ocazia să le cunoască povestea atât personajelor feminine principale dar și altor personaje din Gotham. Stilul de poveste al scenariului este chiar interesant, trecând de la trecut la prezent în repetate rânduri. Totuși, rămâne ușor de înțeles șirul acțiunii și cronologia este clară. Costumele sunt spectaculoase, iar setul scenelor este multi-color, în neon, stilizat și îți dă un sentiment de “feel-good”, în contrast cu alte povestiri tot din Gotham. Aș putea spune că setul a fost gândit și să fie în ton cu personalitatea lui Harley: de la focul de “artificii” în culorile curcubeului de la începutul filmului până la scenele de acțiune dintr-un parc de distracție spre sfârșit, setul este folosit cu succes pentru a transmite o stare, un mesaj.

Spre deosebire de Joker care este considerat de unii un thriller psihologic, acest film este mult mai mult focusat pe acțiune, pe distracție și pe acel sentiment de “feel-good”. Totuși, pe parcursul filmului, spectatorii au ocazia de a înțelege situația emoțională a lui Harley într-un mod mai profund decât acțiunea propriu-zisă și glumele tipice ale lui Harley lasă de înțeles. Harley se confruntă cu o despărțire, cu terminarea unei relații toxice în care și-a pierdut identitatea, o relație ce ea considera că o definește. Astfel, fără Joker se simte neputincioasă și scenariul demonstrează cum nu îi este deloc ușor să înceapă un nou capitol în viața ei. Chiar într-o scenă, Harley definește arlechinii ca fiind nimic fără stăpâni, “stăpânul” ei fiind Jokerul. Din punctul acesta de vedere, DC încearcă o abordare mai profundă și mai reală, ce poate fi observat și în filmele Deadpool. În plus, filmul fiind nerecomandat copiilor sub 15 ani, se poate spune că DC încearcă să atragă o audiență mai matură.

Vreau să menționez și legătura pe care filmul o face cu Commedia dell’Arte: un gen de teatru în care unul dintre arhetipurile principale este arlechinul. Din punctul acesta de vedere, scenariul a fost loial definiției de arlechin prin personalitatea personajului Harley, costumele au fost tipice, cât și tonul jucăuș al filmului. Nu în ultimul rând, narațiunea lui Harley pe parcursul filmului este de asemenea tipică acestui gen de teatru: adresarea publicului. Aceste caracteristici oferă spectatorilor o vizionare plăcuta, în care aceștia sunt invitați să se simtă implicați în acțiune și să investească emoții în poveste, în personaje.

În final, filmul “Pasari de Pradă și fantastica Harley Quinn” este plin de distracție, onestitate, ambiție și în mod special de #girlpower! Călătoria Perfectă vă invită să vizionați filmul în cinematografele din România începând cu vineri, 7 Februarie la IMAX sau pe ecranele clasice.

Pregătiți-vă de o aventură care o să vă inspire spre independență!

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.