Parcul Natural Vacaresti
Parcul Natural Vacaresti
Undeva prin anul 2014, publicam un articol despre “Delta Vacaresti” si de sus de pe dig am vazut o zona care semana cu un teren parasit dar verde. Astazi in acel loc functioneaza singurul parc natural din Bucuresti si anume Parcul Natural Vacaresti.
Din 2016, prin Hotarare de Guvern, s-a decis ca acest loc sa devina o arie protejata si nu se mai poate construi nimic acolo, astfel ca natura isi urmeaza cursul in mod firesc fara nici o interventie a omului. Spatiul acela plat, fara arbori, plin de mici lacuri cu stuf, in anii care au trecut s-a umplut de vegetatie si in unele parti este aproape o padure. De sus de pe dig se vede cel mai bine cat de mult a castigat natura in batalia cu omul. Iar de jos se vede digul de beton si cladirile industriale sau blocurile care inconjoara din toate partile parcul.
Exista ca si atunci in 2014 nenumarate persoane care inca detin teren acolo si se afla in litigiu in continuare cu statul in ceea ce priveste dreptul de proprietate. Nu pot sa inteleg de ce dupa atatia ani, aceste procese nu s-au terminat cu o solutie care sa impace partile dar cred ca singura solutie posibila este despagubirea de catre stat a celor care au avut teren acolo si astfel sa se inchida si acest capitol.
Parcul Natural Vacaresti este delimitat de digul urias de beton, construit pe vremea lui Ceausescu, timpuri in care se dorea construirea unui lac de acumulare artificial care ar fi cuprins si o baza nautica pe o suprafata de 184 de hectare. Tot ce exista pe acel spatiu, case, gradini, sere, Manastirea Vacaresti…au fost demolate lasand terenul gol si drept undeva prin 1988. Ani de zile dupa Revolutia care a sistat planurile, a fost ca o imensa groapa de gunoi, un spatiu al nimanui astfel ca lacurile naturale care au izvoare subterane erau loc de pescuit, pasararii prindeau diferite specii de pasari cantatoare, mult mai putini veneau sa le observe sau sa le fotografieze, unii isi gaseau loc sa se ascunda in stufarisul des sau ciobanii isi aduceau oile. Era terenul nimanui chiar daca natura isi vedea netulburata de treaba.
Astazi, la trei ani dupa decizia de a se infiinta Parcul Natural Vacaresti este ca un plaman verde al Bucurestiului. Asociatia Parcului Natural Vacaresti , este un ONG care administreaza aria protejata din anul 2017 si incearca sa duca acest loc la un nivel cum nu avem in capitala. Fara a interveni in cresterea organica, doar punctual pentru a elimina speciile invazive, au devenit un fel de rangeri urbani si mentin parcul in starea naturala. Au creat poteci, trasee pentru biciclete, au amenajat foisoare de lemn pentru observare, sunt organizate constant excursii cu scolile din oras sau diferite expozitii cum era si cea de acum dedicata insectelor.
Alaturi de Nicoleta Marin, membru al asociatiei si ranger urban, ne-am plimbat pe cararile parcului intr-o dupa amiaza de mai.
Parcul Natural Vacaresti depinde ca zona naturala foarte mult de apa. In timpurile secetoase, lacurile scad dar in vremurile cu apa din belsug, acestea incep sa se lege intre ele, creand acel model de delta cu mult stuf si vegetatie specifica unei zone umede. In anii in care au trecut si zona a fost protejata, de la zona dreapta plina de stuf si cu cateva salcii s-a ajuns in unele parti la o adevarata padure. Foarte multi nuci, ciresi salbatici, frasini, salciile nelipsite, corcodusi care isi croiesc drum spre lumina iar florile rasar prin locurile ramase luminate.
Fauna parcului este diversa in ceea ce priveste pasarile. Da, exista vidre, s-au observat nurci, exista si vulpi dar nu le veti vedea decat daca sunteti foarte foarte norocosi. In micile lacuri traiesc tritoni sau diferite tipuri de broaste, serpi obisnuiti neveninosi si timizi, ba chiar si broaste testoase. Fiind insa un spatiu natural aproape salbatic nu o gradina zoologica, nu vin sa stea alaturi de oameni ba dimpotriva evita sa fie vazute. Pasarile insa sunt aici la putere.
Sunt atat de multe specii de pasari, de toate felurile, de toate marimile incat e greu sa le deosebesti. Le vezi peste tot de la cele mici la cele mari si cei care au rabdare si un binoclu ca sa le apropie vor avea ce sa vada. Traiesc in copacii din parc sau in stuful de pe ochiurile de apa si nu doar ca le vezi dar le si auzi!
Parcul Natural Vacaresti este si un spatiu pentru plimbarile cu bicicleta. Poti inconjura tot parcul sus pe dig pe o distanta de 5 km sau pedala pe cararile de jos. Nu te astepta insa la facilitati sau la locuri de unde iti poti cumpara apa sau inghetata pentru ca nu exista.
O plimbare in Parcul Natural Vacaresti este diferita de o plimbare in parc. Fara banci, fara alei asfaltate sau chioscuri de inghetata. Dar devine o atractie si mii de oameni au vizitat anul trecut zona. Se poate intra pe la blocurile turn de la Dambovita sau pe la mall-ul de sus de la Big dar intrarea este destul de usoara pe oriunde daca doar cobori digul. Poti zabovi aici o ora sau cinci in functie de cat de mult iti place. Zona este acum curata si linistita cu un aer pe care il respiri doar la munte. Iar intrarea este gratuita.
Daca ai o zi libera si nu ai planuri, ia bicicleta, aparatul de fotografiat, copilul sau catelul si mergi si plimba-te in singurul parc natural din Bucuresti.