ROMANIA

Delta Bucurestiului. Micul colt de rai!

         Delta Bucurestiului

Micul colt de rai! Pare un limbaj de lemn dar de data asta nu este…Surfand pe net (pe facebook fireste) am descoperit o pagina a unui pasionat de fotografie si de balta Vacaresti! …pentru ca intr-un final asta este o balta in mijlocul Bucurestiului. Cu acceptul lui o sa va arat si niste imagini senzationale.

delta bucuresti

delta bucuresti

Ei bine, chiar daca stiam de ea si am trecut pe langa de sute, poate de mii de ori, chiar daca am mai vazut la televizor articole despre subiectul asta nu mi-am imaginat ca balta este atat de frumoasa. Pe vremuri ( nu prea indepartate ) era locul de “camping” al tiganilor… Zona trebuia sa devina un lac de agrement in timpul comunistilor, apoi a stat vreo 14-15 ani parasita pana cand o firma de pe nu stiu unde s-a gandit sa concesioneze si sa construiasca un parc sportiv cu hipodrom si alte nebunii! Au mai trecut vreo 10 ani si nimic nu s-a intamplat…spre binele nostru! Uite ca uneori e bine sa nu faci nimic…

pasari

bufnita

lebada delta vacaresti

   In tot timpul asta natura si-a urmat cursul. S-a dezvoltat un ecosistem urban unic in Bucuresti. Apa…vegetatie…pesti care atrag pasari care atrag rapitori…Ca la National Geographic! 200 de hectare unde poti intalni vidre, vulpi, serpi…si peste 90 de specii de pasari!Mai multe asociatii se lupta sa declare  zona rezervatie-exista si in orase mai mari ca Londra sau Berlin zone cu asemenea statut deci nu descoperim noi roata! Intre luptele fostilor propietari de teren, primarii, asociatii, Ministerul mediului sau firmele dezvoltatoare…natura isi vede de treaba ei si asigura adapost unor specii pe care altfel le-am vedea doar la tv! Mi-ar placea nespus sa devina o zona protejata…insa una in care sa nu existe locuri de gratar sau locuri de joaca pentru copii sau miniterenuri de fotbal. Sa gaseasca cei care au indatorirea solutia cea mai buna sau…sa o lase exact asa cum e!

fotograf in delta

delta vacaresti

delta vacaresti

delta vacarestiImaginile demonstreaza ca natura isi face treaba mai bine decat noi!

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

5 thoughts on “Delta Bucurestiului. Micul colt de rai!

 • Pe bune? Nu stiam

 • Și pe mine m-a cucerit. Mă bucur că s-a declarat Parc Natural.

 • OK! Am citit cu atentie ceea ce ai scris si sunt convins ca esti unul/una dintre cei care au teren de recuperat acolo. Dupa un asemenea efort meriti un raspuns oarecum detaliat si nu in trei vorbe… Nu am spus nici o clipa in articol ca terenul este juridic al cuiva sau al altcuiva! Am spus doar ca natura isi urmeaza cursul.In clipa asta in afara de trei colibe de romi natura e stapana acolo. Daca ar fi trait Ceausescu sa ajunga sa termine acel baraj, acum terenurile ar fi fost sub apa si nu mai exista nici un litigiu ( nu am auzit pe nimeni sa ceara teren sub lacul Morii ). Pe de alta parte data fiind situatia, cei care au avut teren acolo sunt perfect indreptatiti sa primeasca ceva inapoi.
  Eu am spus asa…
  “Mi-ar placea nespus sa devina o zona protejata…insa una in care sa nu existe locuri de gratar sau locuri de joaca pentru copii sau miniterenuri de fotbal. Sa gaseasca cei care au indatorirea solutia cea mai buna sau…sa o lase exact asa cum e!” – pot fi date terenuri in alte locatii, propietarii pot fi despagubiti intr-un fel anume…sunt multe posibilitati. Mi-as dori ca cei care sunt in masura sa dezlege aceasta situatie. Voi ca fosti propietari sa nu va mai simtiti nedreptatiti iar orasul sa beneficieze de un loc unde natura este bogata. Sper sa va gasiti dreptatea si mai sper ca locul ala sa nu devina mall sau proiect imobiliar de top.
  Toate cele bune!

 • vacaresti boala grea

  Cei care viseaza “Delta” Vacaresti nu fac altceva decat sa aduca prejudicii morale unor oameni care de 23 de ani care sunt victimele celui mai mare abuz si hotie in materie de retrocedari de la nivelul capitalei.
  Mai mult decit atat pe langa prejudiciile morale care sunt certe le poate aduce acestora grave prejudicii materiale care sant acum aproape iminente
  Blocurile Asmita de 24 etaje, Mallul Sun Plaza, Hotelul Rin Grand Hotel, Puz-urile proprietarilor de teren din afara, cat si alte constructii care sant deja ridicate in zona de protectie a Lacului. si cum Amenajarea fostei albii a Lac Vacaresti are o capacitate de 14 milioane metrii cubi de apa acestea ar spulbera practic constructiile mai sus mentionate tinind cont ca acestea se afla in interiorul zonei de protectie sau ar apare evenimente ca la Bacau cind un mall s-a scufundat practic intr-o jumatate de zi.
  Zona Vacaresti are cel mai bun coeficient seismic din Bucuresti dupa Palatul Parlamentului deoarece la 1000 de metrii adincime este stinca.Faptul ca in unele locuri din aceasta zona pinza freatica este mai la suprafata nu constituie un impediment de a nu se putea construi in prezent existind tehnologiile necesare. Ca exemplu stau dovada blocurile Asmita.
  Faptul ca pe o anumita portiune din aceasta zona este acum mlastina nu are nici o legatura cu faptul ca nu se poate construii. Aceste zone mlastinoase au aparut deoarece inainte de 1989 cind s-a construit digul muncitorii nu aveau voie sa escaveze din aceasta zona pentru a inalta digul, deoarece acest pamant nu avea porozitatea ceruta. Dar pentru a se incadra in termenul stabilit de Nicolae Ceausescu si si pentru a face economie de motorina la negru muncitorii nu au tinut cont de acest lucru si au escavat din unele portiuni, la fel astazi sapa cautatori de fier vechi si astfel au aparut gropi care sau umplut cu apa . In octombrie 1989 cand au incercat sa umple lacul Vacaresti , pompind apa din Dimbovita cu costuri enorme deoarece aductiunea gravitationala de 40 de kilometrii de la Mihailesti nu era gata cum nu este nici acum, iar in cind au incercat sa umple fosta “albie a lacului vacaresti” cu apa pe tot digul dinspre Vitan Birzesti – Splai.. au aparut fisuri care au dus la inundarea serelor din zona si a subsolurilor de pe Calea Vacaresti. (pe atunci nu erau blocurile ASMITA)
  Tinand cont de cele de mai sus coroborat cu faptul ca preconizata amenajare de catre Ceausescu se afla la numai 130 de km de el mai mare focar seismic din Europa , respectiv Vrancea umplerea acesteia cu apa ar constituii un pericol urias la adresa bucurestenilor. Asa ca povestea cu zona mlastinoasa se pare ca nu constituie altceva decit o alta incercare de pacalire a proprietarilor de drept a acestor terenuri care timp de 23 de ani sunt supusi la nenumarate abuzuri.Se pare ca sub pretextul zonei mlastinoase se incearca sa se trimita in mod abuziv acesti la plimbare sau la fel de rau la Fondul Proprietatea, pentru ca mai apoi sa infloreasca in zona un alt tun imobiliar eventual sub masca unui parteneriat public-privat. Va intreb este asa de scumpa cerneala si hartia ca sa semnezi Titlurile de Proprietate? Sau este mult mai simplu pentru cei care nu respecta legile unui stat de drept sa ia cu japca 180 de hectare? Este asa de scump sa cumperi aceste terenuri de la proprietarii de drept la dreapta si justa valoare, sau sa le restitui terenurile celor care asteapta sa le fie restituite, sau celor care au actiuni-procese pe rol de peste 18 ani? Tot ce se intampla acum cu proprietarii nu reprezenta altceva decit o alta mare ” inginerie financiara” pe care insa romanii din pacate au ajuns a sa le cunoasca destul de bine pe pielea lor: cistiga o mana de asa zisi mari intreprinzatori iar pierderile le suporta milioane de romani , care in loc sa se foloseasca bani de la UE in interesul cetateanului se repartieaza la un grup-ong care se dau ecologisti.
  Terenurile sunt concesionate si luate abuziv fara titlu de catre Statul Roman !!!
  In realitate, autoritatile refuza in mod nejusificat sa solutioneze notificarile proprietarilor prin care se solicitata restituirea a terenurilor care le-au fost preluate fara titlu valabil si care sau plimbat de la Primaria sector 4, Prefectur, Primaria capitalei, la Ministerul Mediului unde zac de peste 7 ani.

  In realitate, autoritatile refuza in mod nejusificat sa solutioneze notificarile proprietarilor prin care se solicitata restituirea a terenurilor care le-au fost preluate fara titlu valabil
  “Acumulare Lac Vacaresti” zona in care citeva sute de proprietari deposedati abuziv de regimul comunist, sint supusi incepind cu anul 1991 la nenumarate abuzuri. Mentionez ca in aceasta zona NU a fost niciodata un lac, doar Nicolae Ceasusescu a dorit in 1988 realizarea unui lac de agrement prin ridicarea unui dig, dar nu a avut niciodata curajul sa semneze vre-un decret sau vre-o concesionare, sau sa exproprieze proprietarii de drept ai acestor terenuri.
  proprietarii au actiuni de chemare in judecata de revendicare a terenurilor in baza Legilor funciare, (Legea nr.18/1991, Legea 169/1997, Legea nr.1/2000, Legea nr.247/2005) si pe Legea nr.10/2001 si nu in ultimul rand Sunt pe rolul instantelor procese si sentinte civile deja judecate si castigate castigate???!!!???, sunt procese la Strasbourg ), Sunt eliberate si semnate de primari Titluri de Proprietate,procese Verbale de punere in posesie pe vechiul amplasament, … numai ca proprietarii de drept ai acestor terenuri nu se poat folosi de proprietate si nici nu pot sa-si exercite dreptul de proprietari ai terenurilor ce le apartin de drept.
  .

 • vacaresti boala grea

  Intangibilitatea dreptului de proprietate este consacrata si de Conventia europeana a
  drepturilor omului, ratificata de tara noastra prin Legea nr. 30/1994 care, in art. 1 din Primul Protocol aditional semnat la Paris la 20 martie 1952, prevede:
  “Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decit pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international”.
  Dispozitiile art. 44 alin. 1 teza a II-a din Constitutia României prevad ca atât continutul cât si limitele dreptului de proprietate sunt stabilite de lege, iar art. 136 alin. (5) din Constitutie consacra caracterul inviolabil al proprietatii private în conditiile legii organice.

  In anul 1962 terenurile din aceasta zona au fost preluate de Gospodaria agricola colectiva Dudesti – Cioplea, devenita Cooperativa agricola de productie Popesti – Leordeni, prin deposedarea abuziva a proprietarilor de terenurile lor

  In primavara anului 1988, asa cum se arata si in “Scanteia nr.14230/20.mai.1988”, la indicatia fostului dictator Nicolae Ceausecu in zona Vacaresti a inceput demolarea. Intregul teren de 260 ha care fost preluat de Stat, in mod abuziv . Buldozerele au ”eliberat” terenul, demoland Manastirea Vacaresti, Locuintele oamenilor, iar acestia au fost “stramutati” in mod abuziv, in vederea realizarii proiectatului “Lac Vacaresti” . La 10 zile de la vizita dictatorului in zona apare Decretul Consilului de Stat nr.143/30 mai,1988 privind Obiectivul de investitii “Acumulare Lac Vacaresti” care NU A FOST NICIODATA PUBLICAT in Buletinul Oficial si in aceasta situatie cum prevedeau dispozitiile art.69 din Constitutia din 1965, in viguare in anul 1988 . – Explicatia este simpla: la data si continutul decretului evidentiau ca OCUPAREA TERENURILOR SI DEMOLAREA LOCUINTELOR AU AVUT LOC FARA VREO FORMA LEGALA!! Nepublicarea Decretului nr. 143/1988 atrage consecinta prevazuta de art. 2 alin.2 lit. f din Legea nr. 10/2001 potrivit caruia imobilele preluate de stat in baza unei legi sau a altor acte normative NEPUBLICATE , la data preluarii, in Monitorul Oficial sau in Buletinul Oficial sunt considerate imobile preluate in mod abuziv.
  Asadar, singur motivul nepublicarii Decretului nr. 143/1988 duce la calificarea de drept a imobilelor pretins preluate prin efectul acestui decret, ca imobile preluate in mod abuziv. Nicaieri in Decretul nr. 143/1988 nu se prevede trecerea in proprietatea statului a terenurilor si cu atat mai putin exproprierea” lor .- Formula “se expropriaza si se trece in proprietatea statului” nu se regaseste in acest decret, dupa cum nu se regaseste nici numele celor expropriati. Dupa ridicarea digului, lacul a fost umplut cu apa, cu consecinta inundarii terenurilor invecinate din Vitan Barzesti si a subsolurilor blocurilor din Calea Vacaresti sector 4 si s-a s-a constatat ca obiectivul era irealizabil dupa executarea lucrarilor privind cuva lacului,
  Lucrările au început în anul 1988, dar au fost sistate chiar înainte de Revoluţia din 1989. Stuf si papura. Scaieti si ciulini.Caini si sobolani.Serpi si ciori. Tantari si capuse.Oameni fara adapost. Foame si saracie azi la un sfert de veac de la revolutia din 1989, la un sfert de veac de democratie – incalcarea dreptului de proprietate
  Dupa Revolutia din 1989 cand, potrivit Constitutiei, Romania a devedint stat de drept, era de asteptat sa fie restituite imobilele preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Prin in aparitia Legii nr.18/1991(legea fondului funciar), Legea nr.169/1997 (privind modificarea si completarea Legii fondului funciar nr.18/1991) Legea nr.1/2000, O.U.G. nr.102/2001, prin Legea nr.247/17.07.2005 (privind reforma in domenile proprietatii) si prin aparitia Legii nr.165/2013 Privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România Statul are posibilitatea si obligativitatea reconstituirii dreptului de proprietate, de regula pe vechiul amplasament, iar cand nu este posibil, pe un alt amplasament, astfel cum reiese din modificarile aduse legilor enuntate mai sus.
  Lucrarea de investitie pentru care a fost preluat terenul de catre stat, respectiv Lacul Vacaresti, NU a fost finalizata, renuntandu-se la aceasta lucrare, astfel in speta sunt aplicabile dispozitiile Legii nr.247/2005 care impun restituirea catre adevaratii proprietari

  La 12 ani de la abandonarea investitiei s-a hotarat schimbarea destinatiei terenului. Prin Hotararea Guvernului nr.1223/2001 Guvernul Romaniei confera Companiei Nationale “APELE ROMANE” SA, calitatea de administrator special , (Dar, calitatea de administrator a fost pierduta implicit prin aparitia Hotararii de Guvern 855/2002 trecand terenul din domeniul public in domeniul privat al statului.
  Ulterior atat de “fundamental” a fost solutia propusa si adoptata incat, numai dupa 5 luni Hotararea de Guvern nr.1223/2001 a fost abrogata prin Hotararea de Guvern nr.481/2002.
  Numai ca dupa alte 3 luni se aproba prin Hotararea de Guvern nr.855/2002 publicata in Monitorul Oficial partea I nr.621/22.08.2002 , s-a dispus concesionarea , fara ca statul sa fie proprietarul acestui teren , cu toate ca existau Notificari pentru restituirea terenurilor din zona lac Vacaresti ,
  Concesionarea terenurilor a fost in vederea realizarii unui complex cultural-sportiv. In acest caz Statul isi exercita atributele proprietatii prin Ministerul Mediului, care ulterior a incheiat in calitate de CONCENDENT, un contract de concesionare . Pe 23 ianuarie 2003 a fost incheiat Contractul nr.1/2003, semnat de ministru Petru Lificiu si incheiat pe 49 de ani pe o redeventa de 0,28 centi/$/mp . Terenul a fost concesionat unei societati comerciale SC ROYAL ROMANIAN CORPORATION SA – patron cetateanul Tony Mikhael . Concesionarea terenurilor avea ca obiect realizarea unui complex cultural-sportiv. Asa cum se arata in Certificatul de Urbanism Nr.1258/65326/09.08.2006 . Acesta urma sa cuprinda realizarea unui complex multifunctional (in special sport si agrement, un hipodrom pentru curse de cai, un teren de golf, vile, complexe comerciale, etc…
  .
  Hotararea de Guvern 855/2002 Contractul de concesionare a fost illegal incheiat , deoarece Deoarece TERENURILE NU AU INTRAT IN PROPRIETATEA STATULUI IN TEMEIUL UNUI TITLU VALABIL, ASTFEL CUM PREVAD DISPOZITIILE ART.61, ALIN.1, DIN LEGEA NR.213/1998 SI CA ATARE GUVERNUL NU PUTEA DISPUNE PRIN HOTARAREA DE GUVERN 855/2002 ASUPRA CONCESIONARII ACESTUIA

  Statul are posibilitatea si obligativitatea reconstituirii dreptului de proprietate, dupa 23 de ani Statul de drept, potrivit Constitutiei dupa aparitia legilor reparatorii ca sa fie restituite imobilele preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Numai ca, fenomenul de tergiversare, amanare sau de obstructionare a retrocedarii terenurilor preluate in mod abuziv este si astazi in 2013 pus in aplicare si datorita acestora RETROCEDAREA TERENURILOR ESTE OBSTRUCTIONATA DE CATRE Statul Roman – MINISTERUL MEDIULUI (administratorul terenului lac vacaresti) – CATRE PROPRIETARII DE DREPT –
  Desi instantele de judecata au recunostut dreptul de proprietate , prin sentinte definitive si irevocabile, sunt Titluri de proprietate , Procese Verbale de punere in posesie, pentru restituirea terenurilor, proprietarii plastesc impozitul pe teren la zi, sunt intabulati in Cartea funciara, au numar cadastral, numar postal – cu toate astea proprietarii nu pot sa-si exercite prerogrativele dreptului de proprietate! Mai nou , statul roman prin administratorul terenului, Ministerul Mediului, concepe alte incalcari ale dreptului de proprietate, Este evident ca astfel de planuri si demersuri ( arie protejata, parc natural, groapa de gunoi, focar de infectie) nu fac decat sa perpetueze incalcarea dreptului de proprietate prin permanetizarea ocuparii terenului
  Statul Roman sa cumpere terenul la valoarea de circulatie pe care terenul respectiv ar fi avut-o daca lucrarea existenta asupra sa nu ar fi efectuata! Prin Constitutia Romaniei,Statul Roman stabileste ca: – proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege ; – nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica , cu dreapta si prealabila despagubire.Dreptul de proprietate este principalul drept real şi de fapt ocupă locul central în cartea a doua „Drepturile reale”. Dreptul de proprietate de proprietate mai este considerat ca fiind cel mai complet drept real, fiindcă întruneşte în mâinile proprietarului toate atributele acestui drept şi anume dreptul de posesiune, dreptul de folosinţă şi dreptul de dispoziţie.
  Dreptul de proprietate este acel drept subiectiv ce conferă titularului exercitarea în putere proprie şi în interes propriu a atributelor de posesie, folosinţă şi dispoziţie asupra bunurilor sale
  Atribut al dreptului de proprietate, consta in posibilitatea titularului acestuia de a intrebuinta in interesul sau bunul care ii apartine si de a dobandi produsele si veniturile obtinute din utilizarea lui. Ce a facut regimul comunist in frunte cu Ceausescu se numeste Nationalizare. Ce a facut regimul democrat in frunte cu toate guvernele de la revolutie pana la azi se numeste – nerespectarea dretului de proprietate – si ce vor ce vrea sa faca guvernul de astazi si ONG-urile cred daca consultati un avocat – atunci se va numi INFRACŢIUNI CONTRA DEMNITĂŢII
  Art. 220 Tulburarea de posesie
  Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, a unui imobil aflat în posesia altuia, fără consimţământul acestuia
  Cati bani ii trebuie unui proprietar sa renunte la proprietatea sa???? Tu poti sa renunti la proprietatea ta?????????!!!
  La ministerul mediului zac de 7 ani si asteapta dosarele cu proprietarii de drept http://www.mmediu.ro/beta/wp-content/uploads/2012/05/2012-05-25_Legea_10_situatiedosare_apr2011.pdf
  Protocolul aditional semnat la Paris la 20 martie 1952, prevede:
  “Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decit pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international”.
  Dispozitiile art. 44 alin. 1 teza a II-a din Constitutia României prevad ca atât continutul cât si limitele dreptului de proprietate sunt stabilite de lege, iar art. 136 alin. (5) din Constitutie consacra caracterul inviolabil al proprietatii private în conditiile legii organice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *