Orasul leilor – Singapore

           Nu pot ajunge oriunde imi doresc asa ca de multe ori sunt si calator din fotoliu…

          Am confundat  mult timp Singapore cu Hong Kong…orase stat…mici…Asia…acolo parca toate sunt la fel! Apoi am inceput sa cercetez indeaproape…Mmmnoup! Nici vorba! Seamana dar nu rasare, cum e vorba? Singapore este locul unde mi-as petrece o parte din viata. In ultimul timp tot cautand vesti, povesti si imagini despre coltul asta de lume am remarcat ca in materie de fantezie si imaginatie concureaza lejer cu Dubaiul. Cei care sunt acolo nu sunt moderni ci au o bucata buna de timp inaintea vremurilor noastre.

singapore     Ca sa intelegem mai bine despre ce vorbim… In Asia de sud-est, o tara cu o populatie de doua ori mai mare decat Bucurestiul produce mai mult decat Romania. Numit tigru al asiei alaturi de Taiwan si Hong Kong, este paradisul financiar si economic din acea parte de lume. Cei mai multi milionari procentual din populatie….suna bine, nu? Mi-as fi dorit sa ma nasc si eu acolo. Are secole de cand s-a infiintat si printre altele a fost colonie englezeasca, inainte de a fi locuita de pirati sau pescari ( ce istorie! ),inainte de a fi a nu stiu cui pasa sau sah sau imparat, apoi cucerita de japonezi, apoi recucerita de englezi… in 1957 a devenit independenta. De atunci stiu un singur lucru, ca in melodie…sus sus tot mai sus! E greu pentru un european, mai ales din est sa inteleaga o cultura atat de diferita. Cu ceea ce ofera Singapore atrage aproape 10 milioane de turisti anual. 10 milioane!! Doar un parc – Sentosa- atrage mai mult de jumatate din ei. Bine…e adevarat ca este cel mai mare parc din Asia si ca nu-ti ajung 3 zile sa-l vizitezi dar ce conteaza? E un parc nu-i asa? Uite-i descrierea aici…

     Aici poti sa vezi…ai vazut fantana din Barcelon?sau cea din Las Vegas?sau poate cea din Dubai?Macar p-aia din Craiova! Fantanile acelea in care apa colorata danseaza dupa diverse melodii…ei bine aici este una care rivalizeaza cu oricare dintre ele ba chiar le si intrece! Uite despre ce vorbesc aici daca nu ma crezi. Au transformat-o intr-un show…cu lasere, lumina, apa, culoare, muzica si povesti.

      O alta chestie unica am gasit-o cand am dat peste gradina zoologica nocturna. Da! Nocturna…Este dedicata animalelor nocturne…ati mai auzit undeva de asa ceva? Nici eu! Night safari…cica incepi la 19.30 si termini la miezul noptii…1000 de specii de animale! Pffff…ca la Baneasa…

safari             Apoi am inceput sa caut ce pot vedea in oras…parc…ma rog…gradina zoologica, botanica…ok. Dar orasul? Cum e orasul? SF! Adica cu zone SF ( Financial District fireste ) si cu zone cum e cartierul chinezesc sau zona araba.Cu o strada luuuunga plina ochi de magazine numita Orchard Road unde cica gasesti cele mai multe mall-uri pe km patrat din lume ( urasc mall-urile ). Zona aia cu zgarie nori as vrea sa o bat la pas. Astea trei cladiri sau…cladirea asta ca nu stiu daca e la plural sau singular mi se pare de o frumusete exotica si l-as premia pe arhitect! Sus de tot, pe acoperis e o piscina…ufff…mi-ar place teribil sa intru in ea! In definitiv e un hotel, de ce nu?

Marina-Bay-Sands-Hotel-1

     roatasingapore-city_1            Mai ai o roata ca in Londra, magazine, muzee…parcuri…un transport in comun elvetian ca punctualitate dar cred ca mai modern decat acolo si o curatenie desavarsita. Nu stiu daca e mit sau realitate faza aia cu guma de mestecat interzisa…am inteles ca amenzile pentru mizerie sunt la fel de SF ca orasul. Una peste alta…un loc pe care sper din suflet ca in viata asta sa-l trec in categoria “am fost acolo”!

Facebook Comments

Tu ce zici despre asta?