FILME

Odiseea. Povestea lui Jacques-Yves Cousteau

Odiseea. Povestea lui Jacques-Yves Cousteau

Odiseea , povestea celebrului explorator francez Jacques-Yves Cousteau, va avea premiera in cinematografele romanesti in 27 ianuarie.  Filmul este scris si regizat de Jerome Salle (scenaristul The Tourist) si este o ecranizare a cartii Capitaine de La Calypso, scris de Albert Falco si Yves Paccalet.

Odiseea_afis 1

Filmul prezinta 30 de ani (perioada 1949 – 1979) din viata capitanului Jacques-Yves Cousteau, faimosul om de stiinta, explorator, inventator si cineast. Personaj extrem de carismatic si un bun lider de opinie, Cousteau nu a fost lipsit de defecte, in special in ceea ce priveste viata de familie. In rolul lui Cousteau il veti recunoaste pe actorul Lambert Wilson (Matrix Reloaded, Flawless, Babylon A.D., Of Gods and Men, Catwoman). Audrey Tautou (Amelie, The Da Vinci Code) va interpreta rolul lui Simone Cousteau, cea de-a doua sotie a exploratorului.

Inventatorul Cousteau, nava Calypso si finantatorul Guinness

Jacques-Yves Cousteau s-a nascut pe 11 iunie 1910, in Franta. A fost ofiter in marina franceza, explorator al vietii subacvatice in domeniul oceanografiei, fotograf, producator de filme si inventator de aparate submarine. A fost casatorit de doua ori si a avut cate doi copii din fiecare casatorie. A murit in data de 25 iunie 1997, la Paris.

In 1943, la turnarea filmului Epave, Cousteau inventeaza, impreuna cu un inginer, scafandrul autonom modern, prin modernizarea unei inventii din secolul XIX. Brevetul pentru aceasta inventie il va pune la adapost din punct de vedere financiar pentru tot restul vietii.

In 1949, Cousteau infiinteaza „Campaniile Oceanografice Franceze”, iar milionarul irlandez Loel Guinness, descendentul fondatorului berariei omonime, ii pune la dispozitie un vechi dragor de mine, botezat Calypso. Exploratorul pleaca in calatorii avandu-i la bord, printre membrii echipajului, si pe sotia sa, Simone, si pe fiul mai mic, Philippe.

[youtube]https://youtu.be/1FskpdISSvw[/youtube]

Cousteau, gura de aer de la tv din perioada comunista

Printre filmele realizate de Jacques-Yves Cousteau se numara si serialul Odiseea submarina a echipei Cousteau, realizat intre anii 1967 si 1996, 120 de documentare, fiecare de cate 50 de minute. Un serial de mare succes transmis in anii `80 inclusiv de televiziunile din tarile socialiste, printre care si Romania.

Filmarile pentru Odiseea / L’Odyssee au avut loc in locatii de pe intreg cuprinsul Globului: Croatia (insula Hvar), Africa de Sud, Antarctica, Ushuaia (Argentina), Brazilia, Bahamas si, evident, Franta.

Odiseea / L’odyssee / The Odyssey (2016) este adus in Romania de Independenta Film, casa de distributie care promoveaza filme independente de referinta, de nisa sau castigatoare ale unor premii internationale prestigioase.

Durata: 2h 2min.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *