O noua autostrada se deschide de 1 Decembrie

O noua autostrada in Romania

Acum 5 ani publicam un articol despre autostrada Pitesti – Sibiu in care spuneam ca nu o vom avea in urmatorii 10 ani. A trecut jumatate din timp si se pare ca, din pacate avem dreptate. Nu o sa o avem nici in urmatorii 5 ani. Dar astazi ne putem “lauda” ca incepand cu 1 Deecembrie 2021 vom mai avea o bucatica de drum in regim de autostrada in Romania.

Autostrada Sebes – Turda

7 ani! 7 ani le-au trebui sa construiasca 70 de km de autostrada intre Sibiu si Cluj. Nu, nu e vorba de distanta totala intre Sibiu si Cluj ci de distanta dintre Sebes si Turda. Care practic intrerupea ce se construise. Si nu. Nu e gata in totalitate ci ca de fiecare data forteaza deschiderea pentru a avea ocazia sa taie o panglica.  În cei şapte ani cât a durat construirea ei, A10 s-a împiedicat aproape la fiecare kilometru si la toate guvernele care au trecut prin Parlament. Orice problema pe care si-o puteau imagina a aparut. Alunecari de teren ( care nu s-au rezolvat ) tunelurile acelea de trecere pentru animale, santiere arheologice si inca multe alte probleme ce s-au “pus in calea constructorilor”.

Toate aceste probleme au dus la un cost pe kilometru EXACT cat aproximam in 2016 ca va costa un kilometru pentru autostrada Pitesti-Sibiu. 10 milioane de euro / km!!

Nu, nu traverseaza Alpii, nici nu trece pe sub Canalul Manecii. Pur si simplu atat a costat si ce e mai prost este ca nici macar la pretul asta nu e terminata cap coada ci are portiuni care au limitari de viteza, nu exista spatii de servicii, benzinarii si a durat 7 ani sa o construiasca! 10 km pe an! Este la fel ca Pasajul de la Domnesti. Incet, foarte incet si deloc!

Intre Sibiu si Cuj sunt vreo 175-180 de km pe care-i faci in vreo 4 ore astazi. Pe autostrada va fi o ora. O ora si 15 minute. E un pas inainte faptul ca incet incet partea de vest a Romaniei devine o regiune cu autostrazi. Pitesti – Craiova a intrat la apa si a devenit din autostrada , drum expres, Moldova are 5 km pana acum iar trecerea peste Carpati este la fel de departe ca si pana acum.

Nu avem motive sa ne miram de incompetenta, puturosenia si interesele rele ale celor care ne conduc. Toti sunt exact la fel. De la mic la mare. Din pacate traim in aceeasi tara cu ei si trebuie sa ne adaptam. Asa ca peste putin timp, o sa vedeti la televizor niste costumati plini de figuri cum taie o panglica pe un camp si se lauda ca e realizarea lor. Nu e! Sunt doar niste oameni mici, laudarosi, incompetenti, cersind atentie.

inaugurare-autostrada

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.