Izvoarele termale din Edipsos
Am făcut baie in izvoarele termale din Edipsos
Acum ca lucrurile reintra încet încet in normal si reîncepem sa călătorim, Grecia redevine destinația din top 3 preferințe pentru turiștii romani si insula Evia are, in nordul ei, un “secret” de care multi au profitat de-a lungul timpului.
In Edipsou, o localitate turistica extrem de cocheta, de vreo 2000 de ani, izvoarele termale de aici contribuie la bunăstarea fizica a celor care le folosesc. Se povestește ca Hercule, după fiecare încercare din cele 12 munci ale sale, venea aici la recuperare. Apoi, pe urmele sale au mai calcat, printre alții, Aristotel, Winston Churchill, milionarul celebru Onassis, Marlon Brando, Maria Callas, Greta Garbo si multi alții, venindu-ne rândul si noua in acest an.
Loutra Edipsos pe numele sau complet, orașul de pe coasta insulei, are acces atât la mare cat si la o mulțime de izvoare termale. Din ce am văzut pe internet se pare ca sunt vreo 80 dar noi am descoperit unul singur, cel mai ușor accesibil, gratuit firește, amenajat pentru a putea sta in micile bazine cu apa termala, fix pe malul marii.
Izvoarele de la Edipsos sunt considerate a fi hipertermice (sau poate se spune hipertermale?), deci cu temperaturi de peste 50 grade, mai precis cuprinse între 57 și 80 grade celsius. Conțin clor, sodiu, calciu, potasiu, brom și bor, iar unele și carbon în cantități mari. În afara stării de relaxare și de bine pe care o induc, ele sunt recomandate în tratarea următoarelor afecțiuni: artrită degenerativă, reumatism cronic, spondiloartrită, radiculită, dureri de spate, diformități traumatice și anchiloză, mialgie şi nevralgie, migrene, tendinită, afecțiuni ginecologice și dermatologice. Practic, din ceea ce am discutat cu ceilalți din bazine, toți veniseră pentru dureri de oase.
Bazinele acestea sunt undeva in capătul falezei, lângă un hotel de 5* superb, zona aducând oarecum cu Monte Carlo.
Jos pe plaja se regăsesc cele 11 bazine, alimentate de un izvor fierbinte. Apa este cu adevărat fierbinte!! Amenajate in cascada, bazinele se varsă din unul in altul, au niște săculeți de nisip pe niște mici canale, prin care poți aduce apa mai fierbinte. Sunt puțin adânci, 40-50 de cm, apa este albicioasa, nu miroase urat si nu lasă urme nici pe piele si nici pe haine. Stai in bazinul cel mai convenabil pentru tine si durata unei ședințe de terapie nu poate depăși 20 de minute. De altfel, pe peretele unde este izvorul este si un ceas unde iți poți cronometra timpul. Apa este foarte fierbinte! In primul bazin unde curge apa nu am văzut pe nimeni cat timp am stat acolo. Cred ca depășește 50 de grade ca temperatura. Poate mai mult. Dar celelalte bazine au temperatura suportabila. Locul in sine este extrem de bine amenajat, existând chiar o băncuța pe margine peretelui, cu agățători pentru haine.
Din bazine, poți intra direct in mare, unde apa este răcoroasa si curata ca orice apa din Grecia. Plaja de lângă izvoare este amenajata si ai pe lângă dus si cabina sa te schimbi in haine de baie. Iar parcarea este facila in apropiere de izvoare.
Edipsos este un oraș turistic si oferă nenumărate posibilități de cazare, având si multe taverne – unele din ele chiar având meniu in limba romana! . Noi am ales insa altceva, dorindu-ne sa vizitam toata zona de nord. Am stat la Hotel Altamar din Artemissi, aproape de Pefki iar cu o masina inchiriata de la Joyride Car Rental am putut sa vedem nenumarate locuri din aceasta insula superba a Greciei.