LUMEA MARE

Unde sa mergi in Evia?

Unde sa mergi in vacanta in Evia?

Evia este a doua insula ca mărime a Greciei, după Creta, mult mai ușor de atins pentru turiștii romani, atât cu avionul cat si cu mașina personala. Se afla la vreo 80 de km de Atena si drumul pe autostrada din oraș sau de la aeroport durează cam 45 de minute. Autostrada, in mai 2021, a costat 6 euro. De asemenea se mai poate ajunge prin partea de nord cu ferry, coborând practic spre Salonic apoi spre Larisa, ajungi la marginea Greciei continentale si traversezi spre insula din unul din orașele de pe coasta. Si din sud exista ferry spre continent iar prețul este de 20 de euro mașina si 9 euro de persoana.

Joyride-Car-Rental

Evia se poate împarți in trei zone din care poți alege locul tau preferat

  • Partea de nord a insulei preferata de turiștii romani
  • Centrul cu orașul cel mai mare  – Chalkida
  • Sudul cu plajele mai fine si orașele mici si intime

Nordul insulei Evia

Am ajuns in nord pornind din mijlocul insulei. Ai un drum plin de serpentine, cu paduri pe o mare parte a drumului dar fără a ajunge la înălțimi mari. Din Chalkida pana in capătul de nord al insulei durează cam doua ore drumul, foarte bine întreținut si treci si prin Prokopi, locul unde este celebra mănăstire ce adăpostește moaștele Sfântului Ioan Rusul. In luna mai a fiecărui an, se desfășoară un pelerinaj spre mănăstire, pelerinaj făcut de credincioși pe jos, astfel încât ai ocazia sa vezi de-a lungul șoselei multi oameni mergând spre Prokopi.

 

Orașele din nordul Eviei se întind atât pe coasta cat si in interiorul insulei. Distantele intre ele sunt relativ mici, 20-30 km, uneori mai puțin, șosele bune deci ușor de vizitat. Artemisio Pefki, Edipsos, Istiaia, Neos Pirgos, Limni sau Edipsos sunt locuri de vizitat, fiecare cu farmecul sau. Excepție făcând Edipsos si Istiaia, nu sunt orașe mari ci micuțe, cu taverne tradiționale in centru si aerul acela de Grecia veche. Plajele din nordul insulei Evia, nu sunt cele mai nisipoase plaje din Grecia, fiind de multe ori cu pietricele atât pe plaja cat si in apa.

Prokopi

Dar fiecare plaja are farmecul ei, sunt lungi si destul de late, cu apa specifica Greciei, insule in fata la orizont si dintre cele pe care le recomandam sunt plaja din Pefki, cea din Neos Pirgos sau Kavos beach in capătul Eviei. Mie mi-a placut foarte mult Myskiotisa beach, la doar 3 minute de Neos Pirgos, raiul pe pamant. Ce este minunat este faptul ca nu e nevoie sa mergi la o anumita plaja. Sunt atât de multe si de întinse încât este relativ ușor de găsit un loc in care sa te simți singur daca nu vrei aglomerația de pe plajele celebre.

Alături de mânăstirea de care am povestit deja, un alt loc celebru sunt băile termale din Edipsos. Un loc unde, pe marginea marii,  iese apa termala fierbinte din munte, cade in mici bazine amenajate si poți face un tratament pentru artrita, osteoporoza, reumatism si alte boli asemănătoare. Aici ne-am întâlnit cu un grup de doamne din Romania care plătiseră 150 de euro pentru un sejur de 14 zile – transport+cazare. Atat de ieftin a fost in luna mai.

Exista nenumărate pensiuni si hoteluri in partea de nord a Eviei, de la cele exclusiviste la unele populare si relativ ieftine. Noi am ales Hotel Altamar din apropiera Pefki si am rămas incantați de locație. Un loc retras, la 5-10 minute de mers pe jos de plaja, cu o piscina superba si camere elegante si spatioase. Poate fi o alegere pentru voi daca alegetii aceasta parte a insulei.

altamar_hotel

altamar_hotel

Partea centrala a Eviei

Am stat aici in cel  ai important oraș al insulei. Chalkida. E oarecum bulversant numele pentru ca il găsești si Chalkis sau Halkis…

Chalkida este un oraș in adevăratul sens al cuvântului. Tipic grecesc. Aglomerat, zgomotos, plin de oameni, cu o faleza întinsa si un fenomen maritim unic in lume. Doua poduri despart orașul de pe insula de continent si de pe cel mic si vechi se poate vedea perfect acest fenomen. Practic orașul e împărțit in doua zone pe faleza, doua golfuri iar din 6 in 6 ore apa își inversează curgerea si trece vijelios pe sub pod. Este ca un râu aproape, atât de puternic este curentul. Se formeaza mici bulboane in larg si apa pare ca fierbe.

Faleza este plina de terase si atmosfera este relaxata indiferent de ora. Exista si o zona pietonala, cu multe magazine de toate felurile. O mica bucata din faleza, este plaja, fina si cu apa cristalina, mica in adâncime.

Un punct de interes este castelul de sus de pe deal. Se numește Karababas sau Castelul venetian.  Cetatea se afla pe partea de sus a dealului Kanithos, oferind o vedere a orașului și Golfului Evoikos. Ușor de ajuns si cu mașina si pe jos. Aici merita sa bei o cafea si sa mănânci o prăjitura la singura cofetărie din zona.

Chalkida are o istorie de peste 2000 de ani așa ca semnele tuturor celor care au stăpânit orașul se găsesc la tot pasul. Un oraș nu neapărat destinație turistica dar ofertant. Câteva zile aici sunt suficiente atât pentru vizitarea orașului cat si pentru plaja. Noi am ales sa stăm la Lucy Hotel, unul dintre cele mai cunoscute si vechi hoteluri din oraș. Situat chiar pe faleza, oferă o panorama asupra golfului si mareei superba.

chalkida

Sudul insulei Evia

Sudul insulei Evia este diferit de partea de nord. Daca exista si aici munți, nu exista vegetația din nord, pădurile acelea omniprezente iar orașele sunt mai mici si mai rare. Plajele sunt mult mai nisipoase si mai ușor de folosit. Apa in schimb este la fel de clara si de albastra. Drumul te poarta la un moment dat pe sus iar opririle sunt absolut inevitabile. Panoramele sunt absolut senzaționale!

Am ales un hotel din Marmari. Marmari din Evia -Grecia, a nu se confunda cu localitatea cu acelasi nume din Turcia. Marmari Bay Hotel. Un loc plin de frumusețe de unde se vede marea. Un oraș cu 1000 de locuitori iarna si cu populație dubla vara. Intim, cu taverne pe faleza, un ferry ce vine de doua ori pe zi in port si știi exact cat este ceasul pentru ca își face intrarea in port cu un sunet de sirena asurzitor si specific. Toata lumea cunoaște pe toata lumea aici si zâmbetul este la putere. Iar in fata micului golf este insula Laberousa ce completează frumusețea locului.

marmari-bay-hotel

Sunt doua plaje in Marmari care nu pot fi trecute cu vederea. Prima este cea care își schimba forma in funcție de curenții marini si este ideala pentru kitesurfing – Marmari Amos Beach. Cu un club de kitesurfing si un beach bar ca in Vama Veche.

A doua este la mica distanta de aceasta si este una dintre cele mai frumoase plaje pe care am fost vreodată. Nu foarte mare dar extraordinar de frumoasa – Zastani Beach.

Orașul cel mai mare din sudul insulei Evia este Karystos. La doar 12 km de Marmari. Un oraș situat intr-un golf mare, cu o faleza plina de taverne una lângă alta, cu niște plaje deosebite aruncate in aproape fiecare loc. De sus, Castello Rosso străjuiește zona si amintește de vremurile când pericolul venea de pe mare. Karystos este minunat si daca nu vrei sa mergi la taverna de pe plaja iți dam un hint :  Pe o străduța perpendiculara cu faleza, este o mica taverna in genul “impinge tava” Mâncarea este incredibila iar preturile super decente – Cavo D’oro se numeste.

Cele mai bune si mai cunoscute plaje de aici, întinse, majoritatea cu nisip destul de fin si intrare lina in apa sunt Agia Paraskevi si Marmara Beach.

Un alt loc unde mâncarea este perfecta, este intr-un mic sat dintre niște vai, Taverna Platanos din Paradisi se numește si este o afacere de familie. Tot ce se pune pe masa ta provine din curtea lor. Daca ajungeți aici neapărat cereți carne de capra sau de tap!

Insula Evia este mare pentru o vacanta in care sa o descoperi pe toata. Dar fiecare loc in parte are un șarm si o frumusețe așa cum doar in Grecia găsești. Indiferent ce alegi, ospitalitatea localnicilor, frumusetea locurilor, apa, albastrul de peste tot, florile minunate atat de indragite de greci, pisicile ce ti se incolacesc printre picioare cersind mancare sau maslinii cu sute de ani vechime te asteapta!

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.