INTERVIURI

Interviu cu Andrei Tamas – bucatarul sef de la Ambasada Frantei.

Andrei Tamas – bucatarul sef de la Ambasada Frantei

     Vinerea trecuta, am avut deosebita ocazie sa particip la un curs de gatit la resedinta Ambasadorului Frantei in Romania. Am raspuns afirmativ la invitatie fara sa ma gandesc.  O experienta unica,  sa invat cateva retete alaturi de bucatarul sef al ambasadorului, Andrei Tamas. caci despre el este vorba in interviul care urmeaza. Am fost surprinsa de talentul lui, am intalnit un om modest, un om pasionat de munca lui cu care am putut sa comunic  foarte bine de aceea am fost curioasa sa aflu cat mai multe despre el si sa va povestesc si voua.

   Dar sa va spun mai intai ce am gatit. Am gatit doua feluri care mie imi plac foarte mult , quiche loraine si terrina de foie gras. A fost foarte distractiv, chiar mi-a placut si o sa incerc sa fac si eu acasa quiche loraine. Pentru cei care nu stiu este tarta aceea cu bacon, comte, oua si smantana. Pentru reteta astept sa imi scrieti si vi-o  trimit imediat, se prepara destul de repede si este foarte gustoasa singura problema este ca nu o puteti taia decat a doua zi , cel putin asa ne-a recomandat bucatarul sef.

La povesti cu Andrei Tamas.


De unde a pornit pasiunea asta pentru bucatarie, cine este de fapt Andrei Tamas?

A pornit din intamplare, gatind acasa, impins de sotie si de frate pe la 27 de ani. Destul de tarziu, ma tot gandeam ce sa fac ca multi tineri din ziua de astazi, am cochetat cu mai multe meserii, am fost ospatar barman avand dintotdeauna o legatura cu bucataria intr un fel sau altul . Cand am intrat in bucatarie stiam deja anumiti termeni, nu eram novice.

Ati facut o scoala speciala de bucatari, ceva in acest sens  ca sa va dezvoltati talentul?

Nu , chiar daca nu credeti , nu am facut. Dupa ce am intrat in bucatarie am facut o scoala pentru o diploma, nimic in mod special. Pentru mine este o mare placere ca sa gatesc, fac totul cu pasiune, dar cred ca conteaza si talentul normal. Acum am capatat ceva experienta , dupa 8 ani, dar inca sunt pasionat si fac cu drag ceea ce fac. Invatind tot timpul evident! Deoarece am intrat tarziu in lumea asta, mi-am dat seama ca singura mea sansa este sa fiu un spirit autodidact. Recomand oricum tinerilor care se gandesc sa faca meseria asta, daca incep cat mai devreme sa incerce sa schimbe cat mai multe locuri de munca, ca sa prinda meserie. Meseria se fura. Teoria o poti invata dar practica este evident ceea ce conteaza  astfel schimband poti invata mai usor.

Exista de fapt o reteta a succesului?

Reteta succesului in cazul meu a fost seriozitatea, m-am implicat si am fost apreciat si sunt unul din cazurile fericite care a fost si recompensat. Tot timpul am mers la mai bine, am primit recomandari foarte bune si asta conteaza enorm in meseria asta.

Totusi, pentru cei care vor sa aiba o meserie de succes credeti ca ar fi  recomandat sa faca cursuri in afara tarii?

Sigur ca da, este foarte important sa mearga. Si eu am fost la un moment dat afara in Paris, am vazut o bucatarie din cadrul ministerului de externe, o bucatarie foarte bine organizata si mi-am dat seama de anumite diferente, lucrul unde noi nu ne putem compara, vorbind de calitatea produselor, de constanta si calibrarea lor.

Daca ati vrea sa faceti ceva mai special, un anumit fel de mancare special nu prea reusiti ,  negasind intotdeauna produsele in Romania?

Suntem constransi sa lucram cu anumiti furnizori pentru produsele de calitate si nu intotdeauna le gasim. De exemplu asa cum eu aici la ambasada unde creez foarte multe meniuri, poate la un local mai reusesti sa faci una alta dar si  aici uneori cei de acolo se izbesc de problema asta.

Cand ati venit prima data aici la ambasada cum vi s-a parut, ati avut un fel de frica, de faptul ca este o responsabilitate prea mare?

Binenteles ca mi-am dat seama de responsabilitatea pe care o aveam , chiar am intrat in paine cum s-ar zice repede, luni am venit si miercuri aveam deja un dineu ministerial , cu un ministru venit de la Paris, dar pot sa spun ca a iesit foarte bine si am avut aici oameni care au avut incredere in mine si lucrurile au mers din bine in mai bine.

De obicei aveti meniuri cerute sau puteti veni cu idei pentru evenimentul respectiv?

Majoritatea meniurilor le fac eu , 99% sunt ideile mele, sunt putine evenimentele unde mi se  cer ceva teme anume si atunci chiar vin cu idei pentru tema respectiva. De exemplu anul trecut de ziua Frantei a fost o tema cu reciclarile, am incercat sa folosesc foarte multe elemente noi si evident a fost o provocare, multa munca dar la sfarsit a venit si satisfactia deoarece lucrurile au iesit foarte bine.

Aveti un fel de mancare preferata, ce ii place lui Andrei Tamas cel mai mult sa manance?

Nu am o preferinta speciala, totul este in functie de moment, mananc cu  mare placere sa zicem o bucata de slana cu ceapa si sunt multumit sau la fel de bine imi place si o mancare sofisticata, imi place bucataria mediteraneana de exemplu, cu fructe de mare.

Mancarea chinezeasca va place? 

Da, chiar imi place mult, mai ales vita cu legume. Am si incercat sa prepar anumite feluri si pot spune ca au iesit gustoase, cel putin asa au spus oamenii care au gustat. Am lucrat la un moment dat in Statele Unite si pot spune ca este diferita, nu cred ca gustul poate sa fie la fel deoarece ca nu gasim ingredientele la noi. La un moment dat am fost invitat la ambasada Japoniei fiind invitat alaturi de alti bucatari  de la alte ambasade si bucatarul de acolo isi aducea marfa din Anglia si chisr am avut surpriza sa constat ca folosea un sos de soia pe care il foloseam si eu chiar cred ca este foarte greu sa faci aici la noi lucruri de calitate asa cum spuneam si mai devreme, din pacate chiar daca ma repet acest lucru in mod sigur te limiteaza.

Voiam sa va intreb daca intr adevar intr-o bucatarie se lucreaza cu multa presiune mai ales cand ai un eveniment special , cat de aproape de adevar este filmul cu Bradley Cooper care a fost pe ecrane de curand?

Da , daca vrei sa ajungi sus , da. Chiar pot sa spun ca filmul este foarte aproape de realitate comparand cu showurile culinare de la televizor, cu cat nivelul este mai sus presiunea este mare si trebuie sa incerci sa atingi perfectiunea de altfel ca in orice meserie. Conteaza foarte mult ce preparate folosesti, cum le folosesti si tehnicile de lucru care fac diferenta. Am avut si eu multe situatii in care am lucrat sub presiune si chiar daca te obisnuiesti presiunea ramane, pot spune ca nu este o meserie usoara.

Care este secretul lui Andrei Tamas?

Secretul este multa munca, seriozitate maxima si evident norocul.

V-ati imagina acum sa incepeti de la zero si sa faceti si altceva in afara de bucatarie?

Nu, sunt foarte multumit cu ceea ce fac, nu ca nu as putea sa fac si altceva dar atata timp cat imi aduce satisfactie sufleteasca este ceea ce imi doresc sa fac si mai departe.

Acum in incheiere dupa ce cititorii nostri v-au cunoscut prin intermediul acestui interviu as mai vrea sa stiu doar care este visul, ce este ce ce va doriti maxim pentru viitor ?

Contrar credintei pe care o am, visul meu este sa plec din Romania chiar daca incep de la zero, nu imi doresc functii, imi doresc o viata linistita si normala pe aceasta meserie, evident.

Dupa cum vedeti, bucatarul sef Andrei Tamas este o persoana fericita cu ceea ce face. Cu faptul ca si-a gasit meseria care ii aduce multumirea sufleteasca si de fapt nu credeti ca asta conteaza cel mai mult? Asa cum spune si el, este un bucatar simplu care face cu drag ceea ce face si atat.

Ma bucur mult ca am avut ocazia sa cunosc o astfel de persoana si ii doresc succes in continuare in tot ceea ce va dori sa faca in meseria lui , nu inainte de a-i multumi pentru lectia de gatit si de modestie de care am avut parte.

impreuna cu Andrei Tamas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *