Hong Kong si arta de a construi armonios
Hong Kong – un oras in armonie cu Universul datorita feng shui
Hong Kong are cea mai mare densitate a populatiei, aproape 7 milioane de oameni sunt inghesuiti pe 1100 km patrati. Este de asemenea si unul dintre cele mai dinamice orase, unde afacerile si placerile se tin lant zi si noapte. Si totusi, in ciuda aparentelor, Hong Kong are mai multe in comun cu vechea China decat cu alte metropole moderne. Caci Hong Kong este construit conform principiilor traditionale ale feng shui. Iar stravechea arta chineza a geomantiei, modelarea peisajului pentru a-l armoniza cu energia Pamantului este inca practicata intr-unul dintre cele mai moderne orase ale lumii.
Un dragon strabate pe aripile vantului orasul si daca cladirea ta sta in drumul lui – ai ghinion! Mare! De aceea, o multime de cladiri sunt efectiv “gaurite” Este o parte din filozofia si arta geomantiei…
Feng Shui, “vant si apa “, este arta geomantiei, un sistem complet de peisagism mistic bazat pe intelepciunea si filozofia chineza seculara. Conform principiilor sale esentiale, sanatatea , bogatia, si prosperitatea revin numai celor care locuiesc intr-o lume unde formele facute de om: case, locuri de munca si chiar morminte sunt in echilibru cu fortele naturale precum vantul care adie printre copaci sau apa din rauri. Sarcina de a asigura armonia in univers ii revine geomantului.. Rolul sau este sa se asigure ca orice noua constructie propusa este situata in locul potrivit, este orientata corect si este construita in perioada cea mai propice. Daca simte ca edificiul va tulbura ordinea naturala, geomantul nu aproba construirea sa. Si de aceea multe cladiri din Hong Kong au gauri uriase in ele…
In privinta cladirilor, feng shui recomanda sa existe munti sau dealuri la nord, sau in spate, pentru a le ocroti de influente nefaste, iar spre sud sa aiba vedere, de preferat, spre o apa. Feng Shui nu se refera doar la modul in care schimbarile facute de om afecteaza peisajul natural, ci si la efectul lor asupra prosperitatii si starii de bine a individului. Intr-un oras atat de aglomerat ca Hong Kong, unde este deseori imposibil sa pozitionezi corect o caldire, rolul consultantului feng shui este crucial . Sarcina lui este de a minimaliza dezechilibrul aproape inevitabil, prin tehnici precum daramarea unor ziduri , blocarea unor ferestre cu caramizi si desfiintarea unor usi. Alternativ, el poate recomanda anumitor culori, rosu, de exemplu, ar aduce fericire ocupantilor unei case. Sau pot fi sustinute anumite simboluri, cum ar fi un dragon pe partea stanga si un tigru pe partea dreapta a unei cladiri, care constituie o combinatie de bun augur..
Totusi, geomantul nu reuseste in toate cazurile. Conform superstitiei locale, Bruce Lee, fostul maestru kung fu si star de cinema international, a murit prematur in 1973, deoarece casa se afla in valea Kowloon, evitata de chinezii traditionalisti pentru ca are un feng shui rau. Lee a fost sfatuit de un geomant sa instaleze o oglinda cu opt fete intr-un copac in fata casei pentru a indeparta puterea negativa a locului. Cand un taifun a doborat copacul si a spart oglinda, el a ramas neocrotit si a murit curand, la 32 de ani, la apogeul carierei sale.
Dependenta de filozofia straveche este cu atat mai surprinzatoare, cu cat Hong Kong ul este atat de modern in toate celelalte privinte. Cand britanicii au ajuns aici prima data in anii 1820, insula era un loc neospitalier, locuit doar de cativa pescari, dar portul sau natural s-a dovedit a fi un loc ideal pentru ancorarea vaselor cu opiu aleenglezilor. Dupa primul razboi al opiului 1839-1842, chinezii au cedat Hong Kong ul britanicilor. Intr-o perioada in care multe dintre marile orase ale lumii aveau deja traditii culturale si sociale seculare, ministrul de Externe britanic, lordul Palmerston , descria astfel Hong Kong ul, o insula stearpa, aproape fara nici o casa. In portul minuscul in comparatie cu zgarie norii din jur se vad joncile barcagiilor, numiti Tanka. Acestia sunt pescari care traiesc in barci , cum au trait si stramosii lor, amintesc mereu de originea Hong Kong-ului ca port pescaresc. Resursele sale naturale fiind limitate, Hong Kong-ul depinde de importuri si s-a dezvoltat ca un centru de comert international, unde marfurile sunt importate si reexportate fara taxe.
A durat ceva mai mult de 150 de ani pentru ca Hong Kong -ul sa se transforme dintr-o insula neospitaliera, fara apa dulce si cu reputatia de cuib de pirati, intr-unul dintre cele mai moderne si mai bogate orase din lume. Arta geomantului a fost oare cea care a asigurat Hong Kong-ului prosperitate, plasand astfel zgarie norii sai incat sa fie ocrotiti de influente nefaste?
Oare succesul acestui oras este legat de arta prin care au amplasat cladirile? E legat de gaurile ce formeaza culoarul prin care zboara “dragonul”? Intr-un oras atat de aglomerat au reusit sa aranjeze majoritatea cladirilor dupa aceste principii astfel incat sa aduca prosperitate? Sa fie traditia aceasta atat de importanta incat sa fi facut prin ea din Hong Kong unul dintre principalele orase ale Asiei? Poate ca nu. Sau poate ca da! Cert este ca rau oricum acest lucru nu a facut, ba chiar orasul arata diferit si spectaculos asa ca nu vedem motivul pentru care nu ar continua…