GASTRONOMIE

Faimosul restaurant Oscar din Iasi

Restaurant Oscar din Iasi

Multi spun despre restaurantul Oscar din Iasi ca este cel mai bun din oras. Ba chiar a primit si premiu anul trecut pentru asta. Este discutabila fireste afirmatia dar chiar si cei care o contrazic, recunosc faptul ca aici se servesc cele mai mari portii de mancare la un pret decent si ca preparatele sunt extrem de bune.

Restaurant Oscar are ceva traditie in Iasi si este situat la cateva minute de mers pe jos de Piata Independentei, pe strada Lascar Catargiu, la doi pasi de bojdeuca lui Creanga. Dealtfel Iasiul oricum nu este un oras foarte mare asa ca ajungi repede de oriunde ai veni. Nu iese în evidenta cu o clădire prea mare, nu arata ca și cum ar putea găzdui vreo conferința importanta. Este cu bun gust, elegant dar practic și plin. La modul plin, plin! Fiind atât de cunoscut în oraș e de preferat sa îți faci o rezervare, mai ales dacă sunteți mai multi. Ar fi păcat sa ajungi acolo și sa nu găsești o masa. Pentru ca șansele sa fie asa sunt mari pentru ca este o destinatie in sine pentru gurmanzi. Daca pe vremuri oferea strict preparate tradtional moldovenesti, astazi a pastrat aceea oferta dar vine si cu lucruri noi, aduse in bucatarie de un Executive Chef cu nenumarate premii internationale.

Restaurant Oscar Iasi

De ce e plin mereu si se fac comenzi peste comenzi aici?

Daca o sa cauți cu adevarat o experienta culinara si esti si pofticios si mananci mult este locul perfect pentru tine! Mâncarea de la Oscar bate toate recordurile in materie de porții. O porție ar trebui in teorie, sa ajungă pentru o persoana dar pentru un om normal e dificil sa mănânce o masa compusa din – o ciorba, un fel doi și un desert. Porțiile sunt absolut uriașe si chiar satura doua persoane.

Pentru un om obișnuit, netrecut pe la Oscar si necunoscător in ale acestui loc, e de-a dreptul ridicol sa vadă mâncarea adusa la masa. Prima reacție este clar de “ma scuzați dar v-am cerut doar pentru mine nu și pentru mesele vecine“. O farfurie de ciorba este foarte mare si doar dacă te încumeți sa o termini ai nevoie de o pauza pana la felul doi.

Restaurant Oscar nu a fost conceput ca un simplu restaurant ci ca o stare de spirit. Un loc unde sa va incarcati bateriile dupa o zi de munca, un loc unde sa petreceti timp alaturi de familie sau prieteni, un loc unde sa savurati un pahar de vin bun in liniste. Locul acesta este locul de care este posibil sa devii dependent pentru ca mancarea creeaza amintiri iar mancarea de aici este delicioasa.

Executive Chef este David Ioan. Un chef care a adus Romaniei premii nenumarate la concursuri gastronomice din strainatate. Conduce o bucatarie cu mai mult de 35 de bucatari si pune in farfurii cele mai gustoase bucate la restaurant Oscar. Este un om frumos , modest, extrem de pasionat de ceea ce face, ne-a spus ca este dedicat 100% artei culinare. A luat trofeul Romanian Beef master by Zarnescu la Sibiu, prima competitie culinara dedicata carnii de vita produsa in Romania. Alaturi de Adrian Sipoteanu si Gigi Fedeles au gatit piesa Picanha de vita Angus, membrii juriului fiind profund impresionati. Dupa cum vedeti din poza David Ioan are foarte multe premii castigate in toata lumea si nu se opreste aici. Cand l-am intrebat ce planuri are de viitor a zis ca urmeaza multa, multa munca si ca el crede ca probabil peste 20 de ani ar putea ajunge acolo unde isi doreste. Impresionant cat de pasionate sunt unele persoane.

Dar haideti sa va spun ce ne-a pregatit noua. Atentie, portile au fost uriase.

Am inceput la aperitiv cu o salata de vanat in maioneza de casa delicioasa , cu piept de rata, terina de foie gras cu fructe si dulceata si o surpriza au fost parjolutele de godac cu maioneza si ceapa marinata. Ne-au placut maxim si painea de casa facute cu ulei de masline care era calda si chipsurile de faina facute special pentru aperitive. Am avut si un platou cu icre de casa , salata de cruditati cu maioneza, salata de cartofi cu peste marinat. A urmat un platou urias cu placinte moldovenesti, cu un gust dumnezeiesc, nu exagerez dar chiar au fost cele mai bune placinte moldovenesti pe care le-am mancat vreodata. Placinte cu ton, cu ciuperci, cu spanac, cu carne, cu cartofi si branza cu marar. Nici nu va imaginati ce diversitate mare de meniu au la Oscar. Am continuat cu o plachie de salau cu mamaliguta la gratar, sarmalute de post si un platou imens de creier pane,  parjoale, ciolan la cuptor, chisca, care este un fel carnat moldovenesc in genul la caltabos, cu muraturi asortate. La desert ne-au facut o surpriza cu un tortulet cu reteta speciala Oscar pentru aniversarea zilei mele de nastere. Un deliciu cu crema de ciocolata, fistic, crema fina de vanilie. Va imaginati ca doar am gustat cate putin din minunatele preparate pregatite pentru ca nu este posibil sa mananci tot!

Am inteles ca unele dintre cele mai cautate preparate din meniu sunt frigaruile de berbecut castrat pe care le am si gustat si pizdulicea de purcel care este un fel de muschiulet de la picior foarte fraged si o servesc cu cartofi spiralati si gogosari in otet. Am vazut in meniu si facute de purcel, ceafa de purcel fragezita in sos de vin cu intinsoarede leustean si mamaliga cu praz, coaste olandeze. Cred ca v-am facut pofta si sper sa nu ratati sub nici o forma o vizita la acest restaurant daca ajungeti in Iasi.

As vrea sa mai mentionez si de cocktail-urile faimoase pe care le puteti gasi acolo. Am fost impresionati de cocktail-ul cu gin si piper rosu dar si de cel fresh non alcoolic cu struguri, fructe de padure si zmeura. Barul ofera orice va trece prin minte.

Pe timpuri, mesele in Moldova durau ore intregi. Se manca tihnit si masa era o adevarata stiinta de a manca. Preparatele, painea, muraturile, bautura si ordinea in care se serveau toate. Cei de pe aici au fost dintotdeauna gurmanzi si au si azi un loc unde sa duca aceasta traditie mai departe.