EVENIMENTE

Balkanik Festival 2016

Balkanik Festival

Evenimente alternative în cadrul Balkanik Festival: ce poți face în timpul zilei la Grădina Uranus

     Balkanik Festival, aflat la cea de-a șasea ediție, devine anul acesta o platformă unde muzica de tradiție orală din Europa de Est se întâlnește pe aceeași scenă cu artiști din Siria, Turcia, Italia, Egipt și Rajasthan. Între 9 și 11 septembrie, pe lângă concertele zilnice, la Grădina Uranus se vor defășura zilnic evenimente alternative, spectacole, acrobații, jam sessions cu fanfare, expoziții de fotografie, demonstrații live de meșteșuguri uitate, un târg cu 37 de artizani locali și designeri contemporani și nelipsitele food court și coffee lounge.

Balkanik Festival își deschide porțile vineri, 9 septembrie, la Grădina Uranus din București (str. Uranus 144), începând cu ora 14.00.

 Jam Session cu Fanfara Shukar din Zece Prăjini și Fanfara Extraterestră

bilete-balkanik-festival-2016

 

Sâmbătă, 10 septembrie,

De la 16.00 la 18.00, va avea loc un jam session ce va naște o colaborare inedită între Fanfara Shukar din Zece Prăjini și Fanfara Extraterestră. Fanfara Shukar, fosta Fanfară din Zece Prăjini, care l-a acompaniat pe Ovidiu Lipan Țăndărică în concerte, cu un palmares de sute de concerte și zece albume, 3 ani la teatrul Zingaro din Aubervilliers, Paris și turnee în întreaga lume, alternează muzica autentică de fanfară din zona Moldovei, cântată la nunți, botezuri, înmormântări sau hora satului – cu muzică pan-balkanică: muzică romă, de fanfară, muzică cu influențe grecești, sârbești, armenești, turcești, klesmer, folk și etno. Formula actuală a fanfarei cuprinde structura clasică de 9 suflători, un toboșar și Costică Panțiru, clarinetistul și liderul fanfarei.

[youtube]https://youtu.be/Va3VjHu1LeE[/youtube]

Fanfara Extraterestră înseamnă: vioară, caval, tilincă, efecte dubioase la telefon – Sergiu Corbu Boldor (Ad Hoc), chitară, chitară bass, kazoo și alte inspirații – Igor Antoniuc (Ad Hoc), sintetizator și clape – Andrei Nagy (Ad Hoc), tobe – Eduard Gabia (Karpov not Kasparov), voce, ukulele – Corina Sucarov (Kepler not Kopernikus), voce – Alexandra Andrieș (Foley’ala), didgeridoo, looper – TrickSodus da Muv, caval – Octavian Untilă (Alien Lama), voce, kaoss quad – Oana Maria (Poetrip), voce – Andreea Verde, synth, chitară, beat, looper – Ștefan Botezatu (Poetrip), saz electric – Sașa Liviu Stoianovici (Balkan Taksim), darbuka – Cosmo.

Duminică, 11 septembrie,

De la 17.30, Actores Alidos – Galanìas (Italia) prezintă un repertoriu de cântece pentru femei, bazat pe tradiția sardiniană, refăcute într-o cheie polifonică și inovativă, de către Valeria Pilia, lidera qvartetului. Aranjamentul polifonic al Valeriei Pilia este performat a cappella de cinci voci acompaniate fie de lanueddas sau acordeon, fie de vechi obiecte casnice. Acest concert este susținut de Institutul Italian de Cultură.

[youtube]https://youtu.be/pepIVgWingA[/youtube]

În cele 3 zile de festival, vor putea fi văzute 2 expoziții permanente de fotografie documentară și o expoziție de colaje

  • Ultima Transhumanță/The Last Transhumance, o selecție de fotografii din cadrul proiectului etnografic și sociologic despre dispariția unui stil de viață milenar al ciobanilor din Europa, realizat de Dragoș Lumpan
  •  – București Demolat de Cristian Bonciocat, o arhivă de imagini ce poate deveni un instrument de lucru cu funcție de recuperare culturală, de reparație morală ce s-ar mai putea aduce azi porțiunii trupului de oraș afectat. (Design expoziție/ Ciprian N. Isac – Atelierul de grafică).
  •  – Creionetica aduce expoziția B Cause, un colaj de cauze globale inspirit de concepte precum justiția socială, drepturile omului, protecția mediului, libertatea presei și egalitatea de șanse. Expozițiile sunt realizate cu sprijinul Sensiblu și ADVS.

Tot în Grădina Uranus, în fiecare zi, începând cu ora 14.00, se deschide târgul meșteșugăresc, completat de demonstrații de meșteșuguri și meserii uitate: concept store-ul Mesteshukar Butiq, rețeaua de afaceri sociale dezvoltate în comunitățile de meșteșugari romi, vine cu obiecte de colecție menită să revalorizeze meseriile tradiționale rome cu ajutorul designului contemporan, iar Ecopolis ajunge cu cea mai nouă colecție – Deltacraft, care ilustrează tehnicile și abilitățile meșteșugărești din regiunea Deltei Dunării și a satelor din județul Tulcea. Obiectele sunt o reprezentare simbolică a resurselor naturale locale, a procurării hranei, a puterii comunitare și memoriei locului. Nu vor lipsi produsele tradiționale de ceramică, împletituri din papură și demonstrații oferite de argintari și căldărari.

Biletele de o zi și abonamentele full pass sunt disponibile online pe eventbook.ro, în rețeaua Eventim, bilete.ro și Myticket, dar și la intrare.

Balkanik Festival este organizat de Asociația Culturală Metropolis, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5, ARCUB, Administrației Fondului Cultural Național, Intituto Italiano di Cultura Romania

 

 

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *