DE STIUT!

Editura Publisol lanseaza volumul VI, ultimul din seria „Carol al II-lea

Editura Publisol lanseaza volumul VI, ultimul din seria „Carol al II-lea – Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice (1904-1951)”

Editura Publisol prezinta volumul al saselea si ultimul al seriei „Carol al II-lea: Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice (1904-1951)”.  Noua editie integrala a „Insemnarilor zilnice (1904-1951)” ale regelui Carol al II-lea constituie un pretios izvor istoric privind viata celui mai controversat reprezentant al monarhiei romane. Volumul al saselea si ultimul al lucrarii „contine insemnarile zilnice ale regelui Carol al II-lea dintre 1 ianuarie 1949 si 13 aprilie 1951, ultima zi a acestui important jurnal, care se incheie brusc, printr-o fraza neterminata.

„Vara anului 1949 aducea, la 18 august, in viata cuplului Carol – Elena Lupescu, un eveniment important: cununia religioasa, oficiata de catre parintele arhimandrit dr. Martinian Ivanovici, preotul paroh al Bisericii cu hramul «Sfintii Voievozi» din Paris. Ultimii ani ai vietii lui Carol al II-lea au fost marcati insa si de incercari nereusite ale fostului rege de a prelua conducerea diasporei romane, cu speranta – desarta si de neinteles la un om de inteligenta lui – ca, intr-o zi, va ajunge din nou pe tronul Romaniei.”

Ultimii ani din viata, fostul suveran i-a petrecut la resedinta din Estoril, inconjurat de nelipsitii companioni si asteptand un semn de la fiul sau, Mihai I, care insa nu a venit, prilej de amare reflectii in jurnal.

„Insemnarile sale se incheie simbolic cu gandul la tara, suveranul comentand stirea falsa transmisa la radio ca «Moldova a fost incorporata la URSS» si notand plin de amaraciune: «Desi aceasta stire nu m-a mirat, am fost ca traznit, m-a apucat o jale de nespus si o indignare impotriva politicei anglo-saxone de la sfarsitul razboiului. Felul cum Romania a fost jertfita Sovietelor, in schimbul unor avantaje iluzorii, increderea orbeasca ce s-a avut in cuvantul banditului de Stalin, toate au pricinuit morbida stare de lucruri de astazi. Moldova, plina de farmec, Tara careia apartin gloriile neamului – Marasti, Marasesti, Oituz – sa fie stapanita de acei barbari rasariteni, e un lucru care nu poate intra in mintile noastre.»”

«Din fericire, stirea nu s-a…» – aceasta este chiar ultima insemnare a regelui in jurnalul trunchiat si mutilat de Elena Lupescu, prin eliminarea unor caiete (cel referitor la instaurarea dictaturii regale si cel din anul 1947) sau infinite taieri si stersaturi, pentru cosmetizarea propriei imagini.” – Narcis Dorin Ion

Colectia „Carol al II-lea – Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice (1904-1951)” cuprinde sase volume, atent ingrijite de Marcel-Dumitru Ciuca si Narcis Dorin Ion. Volumul VI din serie poate fi achizitionat la pretul de 59,90 lei.

Cartea este disponibila pe site-ul editurii publisol.ro, in librarii si magazine on-line (emag.ro, libris.ro, librex.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, bookzone.ro etc) si la chioscurile de presa. Pe site-ul publisol.ro pachetul cu primele 4 volume din serie, poate fi achizitionat la un pret special de 99,90 lei.

Partener media: Radio Romania Cultural

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.