EVENIMENTE

Festivalul Internațional George Enescu cucerește România

Evenimentele conexe desfășurate sub egida Festivalului Internațional George Enescu multiplică experiența festivalieră în București și în alte 12 orașe din România

Spiritul generozității prin muzică se multiplică pe perioada Festivalului Internațional George Enescu printr-o mulțime de evenimente conexe organizate de parteneri de tradiție ai Artexim, în 12 orașe din toată țara dar și în locații din București. Pe lângă concerte și recitaluri, programele includ proiecții de film, expoziții și o inedită instalație artistică cu elemente de realitate augmentată.

festival International Enescu 2023

  • Orchestra Filarmonică din Arad va concerta joi, 14 septembrie de la ora 19:00 la Palatul Cultural din Arad, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie, cu un program cu lucrări de Schumann și Dvořák, iar solist va fi violoncelistul Benjamin Kruithof, câștigătorul Concursului Internațional George Enescu 2022.
  • Două concerte vor avea loc și la Botoșani: primul  dintre ele luni, 4 septembrie de la ora 18:30 – Camerata Regală, condusă de dirijorul Constantin Grigore cu violonista Anna Țifu și vineri 22 septembrie de la ora 19:30 la Casa Memorială George Enescu din fosta comună Liveni – Orchestra Filarmonicii George Enescu din Botoșani, condusă de dirijorul Alexandru Ilie cu Ștefan Aprodu la vioară, laureat al Concursului Internațional George Enescu 2022.
  • La Brașov are loc un concert ce marchează parteneriatul de tradiție al Festivalului cu Muzeul Național George Enescu, Recitalul cameral „Enescu pe înțelesul tuturor” cu Ștefan Ignat bariton și Roman Manoleanu la pian, vineri 22 septembrie de la ora 18:00 în Foaierul Operei.
  • Publicul din Constanța va avea ocazia să participe la recitalul cameral vocal-instrumental „George Enescu și 1001 de nopți în stil francez”, cu Raluca Pasquettin mezzosoprană și Andreea Bratu la pian, miercuri 6 septembrie de la ora 18:00, organizat de Centrul Cultural Județean Constanța “Teodor T. Burada” la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin.
  • La Craiova, Orchestra Filarmonicii Oltenia va concerta vineri, 22 septembrie, de la ora 19:00, la Filarmonica Oltenia. Orchestra va fi condusă de dirijorul Jacek Rogala, iar solist va fi violoncelistul Benjamin Kruithof, câștigătorul Concursului Internațional George Enescu 2022.
  • La Cluj-Napoca vor avea loc 5 evenimente în cadrul unei seri de concerte organizate de Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima, în Sala Studio a Academiei. Se vor organiza două recitale camerale (14 și 16 septembrie), două concerte ce vor celebra muzica compozitorilor clujeni în Festivalul Internațional George Enescu (13 și 15 septembrie) și un concert al Ansamblului Couleurs, dirijat de Alexandru Ștefan Murariu (17 septembrie), dublu câștigător al premiului de compoziție la Concursul Internațional George Enescu, pentru secțiunile muzică de cameră și muzică simfonică.
  • La Pitești va avea loc un concert cu lucrări de Franz Liszt și Ludwig van Beethoven, joi, 14 septembrie, de la ora 19:00, când pe scena Centrului Multifuncțional va urca Orchestra Filarmonicii din Pitești condusă de dirijorul Constantin Grigore, cu Adela Liculescu la pian pe post de solistă, laureată a Concursului Internațional George Enescu, ediția a XVII-a.
  • La Ploiești publicul va avea ocazia să asculte Orchestra Filarmonicii Paul Constantinescu Ploiești într-un concert cu trei soliști: Liviu Prunaru (vioară), Lorena Țecu (pian) și Ștefan Cazacu (violoncel), pe data de 14 septembrie, la Filarmonica Paul Constantinescu. Ștefan Cazacu este laureatul secțiunii violoncel a Concursului Enescu desfășurat în 2020/21.
  • Și la Râmnicu Vâlcea are loc un concert dedicat compozitorului maghiar Franz Liszt pe data de 18 septembrie, în Sala Lahovari a Filarmonicii Ion Dumitrescu. Orchestra Filarmonicii Ion Dumitrescu va fi condusă de dirijorul Gian Luigi Zampieri, cu Adela Liculescu la pian.
  • Orchestra Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare va urca pe scena Sălii Mari a Filarmonicii pe data de 14 septembrie de la ora 19:00, într-un concert dirijat de Sergey Simakov cu Ioana Forna la vioară. În program vor fi compoziții de George Enescu, Samuel Barber și Dimitri Șostakovici. Solistul serii este violoncelistul Constantin Borodin, laureat al ediției a XVIII-a a Concursului Enescu desfășurată în anul 2022.
  • Pe 14 septembrie, de la ora 12:00, la Casa Memorială George Enescu din Sinaia, are loc recitalul de lied „Redescoperindu-l pe George Enescu”, un eveniment ce face parte din parteneriatul Festivalului cu Muzeul Național George Enescu, cu Rodica Vică soprană și Adina Cocargeanu la pian.
  • La Târgoviște va avea loc concertul Orchestrei Simfonice de Tineret Andante, sub bagheta dirijorului Tiberiu Dragoș Oprea, avându-i ca soliști pe Octavian Lup, laureat al Concursului Internațional George Enescu 2018, Yasmina Militaru la vioară și Sarah-Alexandra Nidelcu la pian, vineri, 8 septembrie, de la ora 17:00, în Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra.